Duurzaamheid

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Duurzaamheid is een veelomvattend begrip. Op meerdere terreinen werken we aan een toekomstbestendige en duurzame leefomgeving voor Veldhoven. Het thema zit dan ook verweven in verschillende begrotingsprogramma’s en activiteiten. Deze paragraaf geeft op hoofdlijnen de onderdelen weer, die betrekking hebben op duurzaamheid. 

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Integrale duurzaamheidsvisie/-agenda
Tot op heden is er in de gemeente Veldhoven geen integraal beleid op het vlak van duurzaamheid. In navolging van het advies van de rekenkamercommissie stellen we een integrale duurzaamheidsagenda op. Hierin duiden we het begrip duurzaamheid voor Veldhoven en hoe we de verschillende aspecten op een samenhangende manier kunnen borgen in beleid en uitvoering. Het onderwerp is reeds in 2024 in de beeldvormende Raad besproken en zal in 2025 in de oordeelsvormende Raad besproken worden. Een belangrijk onderdeel van de agenda zal een helder afwegingskader zijn.
Als gemeentelijk organisatie kopen we in op basis van de principes van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI).

Samenwerken en afwegen
We werken samen met andere gemeenten in de regio en met lokale partners aan oplossingen. Dit doen we in verschillende samenstellingen met de Metropoolregio, Brainport, Enexis, het Waterschap de Dommel, het Luchthaven Eindhoven overleg, de woningbouwcorporaties, maar ook met onze lokale partners zoals Swove, Cordaad, de Brede School (Skillz), ZAPpers, Veldhoven Duurzaam, IVN en allerlei andere partijen. Dit doen we om onze duurzaamheidsambities te verwezenlijken en tegelijkertijd economische en ruimtelijke ontwikkelingen te faciliteren. Daarnaast wordt de ruimte binnen de gemeente schaarser, onder andere vanwege de schaalsprong en de huidige beperkingen van het elektriciteitsnet. We hebben daarom heldere afwegingskaders nodig. Dit vraagt om een integrale benadering, samenwerking tussen verschillende beleidsterreinen en het toepassen van (nieuwe) instrumenten en regelgeving, zoals de Omgevingswet. 

Klimaatadaptatie en biodiversiteit

Terug naar navigatie - Klimaatadaptatie en biodiversiteit

We willen de kwaliteit van de leefomgeving hoog houden, biodiversiteit verbeteren en de gevolgen van klimaatveranderingen op kunnen vangen. In 2024 is het IMBK (Integraal Maatschappelijk BeheerKader) vastgesteld waar we uitvoering aan gaan geven. Daarmee versterken we het groen in de openbare ruimte en werken we aan onze wateropgave. We zoeken hierbij naar koppelkansen met andere werken en (verduurzamings)projecten. Verder stimuleren we inwoners, ondernemers, ontwikkelaars en andere partijen om hun eigendommen te vergroenen. En werken we aan groenere, toekomstbestendige bedrijventerreinen, uiteraard samen met ondernemers. Tot slot zetten we ons in om de impact op flora en fauna van ruimtelijke ontwikkelingen en de energietransitie, bijvoorbeeld bij het isoleren van gebouwen, zo klein mogelijk te houden en waar nodig te compenseren. 

Energietransitie

Terug naar navigatie - Energietransitie

Gebouwde omgeving
We helpen inwoners, ondernemers en verenigingen bij het verminderen van hun energieverbruik. We spitsen onze aanpak toe op gebieden en doelgroepen, zodat iedereen mee kan doen en we hebben daarbij specifiek aandacht voor inwoners met energiearmoede. We bouwen aan een netwerk van partijen die hier iets in kunnen betekenen. Uiteraard brengen we het aardgas- en elektriciteitsverbruik van onze eigen gebouwen omlaag. Ondertussen vertalen we onze lange termijn ambities naar uitvoering en werken we aan toekomstige energieoplossingen. 

Industrie en bedrijventerreinen
Ook op onze bedrijventerreinen zetten we in op het verminderen van het energieverbruik en de CO2 uitstoot. Dit doen we samen met Brainport door toe te werken naar een Energyhub. Daarnaast is het van belang om minder afhankelijk te worden van het overvolle elektriciteitsnetwerk. We zoeken naar mogelijkheden om energie uit wisselen en/of op te slaan. Als gemeente zijn we hierbij sterk afhankelijk van andere partijen. We investeren dan ook in de samenwerking met en ondersteuning van ondernemers. 

Hernieuwbare energie
We zetten zoveel mogelijk in op het opwekken van zonne-energie op daken van woningen en bedrijven, grote parkeerterreinen en in wegbermen. Ook hier vervult de gemeente een belangrijke rol in het ondersteunen van inwoners en ondernemers.
Het steeds drukker wordende elektriciteitsnetwerk is op dit vlak eveneens een belangrijk aandachtpunt. Daarnaast nemen we deel aan het OER traject (Opwek van Energie op Rijksvastgoed).

Mobiliteit
We streven naar duurzame(re) vormen van mobiliteit, om zo impact op het milieu en de omgeving te verminderen. We stimuleren inwoners om vaker te voet, met de fiets of het OV te gaan. En we faciliteren elektrisch rijden door publieke laadpalen te plaatsen. We houden er rekening mee dat elektrisch personenvervoer en de verduurzaming van zwaar transport zowel een uitdaging voor het energiesysteem vormen, als een mogelijke oplossingsrichting. Tot slot werken we regionaal samen om de belasting van de luchthaven op het milieu en overlast voor inwoners te minimaliseren.

Circulariteit

Terug naar navigatie - Circulariteit

Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven op het vlak van circulariteit en duurzaam inkopen, zoals we ook hebben gedaan bij de renovatie van het zwembad. Daarnaast stimuleren we inwoners om hun afval beter te scheiden, zodat zoveel mogelijk afvalstromen opnieuw als grondstof bruikbaar zijn. Ook bestrijden we zwerfafval, voor een schonere en duurzamere leefomgeving.