Portefeuillehouder
Caroline van Brakel

Sinds 2016 voeren de gemeenten van het SGE samen met de betrokken corporaties een gezamenlijke urgentieregeling.  Om dit te kunnen uitvoeren moet een (4-jaar geldende) huisvestingsverordening worden vastgesteld. De huidige verordening moet per 1-1-2024 weer worden vernieuwd. Daarom stellen wij eind 2023 een regionaal voorbereide aangepaste verordening vast.

Stand van zaken

O

Kwaliteit (toelichting)

De voorbereiding voor de nieuwe, regionaal afgestemde Huisvestingsverordening heeft vertraging opgelopen. Er zijn nog enkele inhoudelijke discussiepunten die uitgewerkt moeten worden, onder andere het werken met een uniform loket. Omdat de huidige verordening per 1/1/2024 vervalt, volgen twee besluitvormingsstappen.

1. In Q4 2023 is een ongewijzigde Huisvestingsverordening, met looptijd 2024-2027 vastgesteld door de gemeenteraad. Daardoor kan de bestaande werkwijze voorlopig worden voortgezet. De benodigde mandaten hiervoor zijn ook verlengd. 

2. Wanneer de inhoudelijke actualisatie van de Huisvestingsverordening  klaar is, wordt deze ter vaststelling aangeboden aan de raad. Daarin worden tevens eventuele nieuwe relevante wettelijke kaders meegenomen.  Dit is voorzien Q4 2024.

De raad is/wordt hierover via een raadsinformatienota geïnformeerd.