Portefeuillehouder
Thomas van Broekhoven

RMC-regio’s (Regionale Meld- Coördinatiefunctie Voortijdig schoolverlaters), scholen in het voortgezet onderwijs en MBO-instellingen proberen te voorkomen dat jongeren stoppen met school voordat zij een startkwalificatie hebben. Ook worden kwetsbare jongeren in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs door meerdere partijen gemonitord. Hierdoor zijn en blijven zij in beeld binnen de arbeidsmarktregio Eindhoven de Kempen.

Stand van zaken

G

Kwaliteit (toelichting)

De preventieve en voortijdige aanpak voor het voorkomen van voortijdig schoolverlaten is voortgezet. Doorstroom-regio’s (voorheen RMC), scholen in het voortgezet onderwijs en MBO-instellingen proberen samen te voorkomen dat jongeren stoppen met school voordat zij een startkwalificatie hebben. Jongeren in een kwetsbare positie worden in de regio gemonitord met het systeem Intergrip. Hierdoor zijn en blijven deze jongeren in beeld binnen de arbeidsmarktregio Eindhoven de Kempen. Met dit systeem wordt daarnaast de overdracht van scholen naar Wmo, participatie en jeugdhulp geregeld. Er is sprake van goede contacten met het onderwijs en met zorgpartners. En er vindt geregeld overleg plaats om preventieve acties in te zetten om voortijdige schoolverlaters te voorkomen. Indien nodig vindt er een warme overdracht plaats tussen leerplicht en het doorstroompunt wanneer leerlingen 18 jaar worden.

Het % vroegtijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie (vsv-ers) van deelnemers aan het VO en MBO onderwijs (BBV-indicator) is nog niet bekend. DUO publiceert deze cijfers naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023. De gemeenteraad zal vervolgens middels een raadsinformatie nota worden geïnformeerd.