Portefeuillehouder
Thomas van Broekhoven

Door preventieve maatregelen proberen we het relatieve schoolverzuim te verminderen. Er wordt onder meer ingezet op goede contacten met scholen, het op tijd voeren van gesprekken met ouders en jongeren en samenwerking met het generalisten- en specialistenteam.  

Stand van zaken

G

Kwaliteit (toelichting)

De preventieve en vroegtijdige aanpak van verzuim is voortgezet. De insteek van leerplicht is om preventief het gesprek aan te gaan waar dit mogelijk is en te handhaven indien dit nodig is. Er is verder ingezet op korte lijnen met onderwijs om in een vroeg stadium betrokken te worden bij (dreigend) schoolverzuim. Alle scholen hebben een vaste contactpersoon binnen leerplicht en worden actief bezocht door de adviseurs leerplicht. Ook zijn er preventieve gesprekken gevoerd met ouders en jongeren. Er wordt nauw samengewerkt met Integrale veiligheid, klantmanagers jeugd, het generalisten- en specialistenteam van de gemeente en externe zorgaanbieders.

Het aantal relatief verzuim per 1.000 leerlingen (BBV-indicator) is nog niet bekend. Het regionaal jaarverslag leerplicht wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 vastgesteld. De gemeenteraad zal vervolgens middels een raadsinformatie nota worden geïnformeerd.