Portefeuillehouder
Thomas van Broekhoven

De adviseur leerplicht controleert of alle jongeren die onder de Leerplichtwet vallen, op een school staan ingeschreven. Indien dit niet het geval is, onderneemt de adviseur leerplicht meteen actie. 

Stand van zaken

G

Kwaliteit (toelichting)

De aanpak van absoluut verzuim is voortgezet. Indien de adviseur leerplicht via het systeem geïnformeerd wordt over het absoluut verzuim van een leerling, wordt er direct actie ondernomen. Zodat dat de betreffende leerling zo spoedig mogelijk wordt ingeschreven op een school. Hierbij wordt er samen gewerkt met ouders, leerling onderwijs, zorginstanties en andere betrokkenen. Ouders ontvangen preventief een brief wanneer er drie maanden voor een kind vijf wordt geen schoolinschrijving is. 
Zowel door RBOB als door Veldvest zijn nieuwkomersklassen ingericht, waar kinderen nieuwkomersonderwijs kunnen volgen, totdat zij de Nederlandse taal voldoende beheersen om in te stromen binnen het reguliere onderwijs.  

Het aantal absoluut verzuim per 1.000 leerlingen (BBV-indicator) is nog niet bekend. Het regionaal jaarverslag leerplicht wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 vastgesteld. De gemeenteraad zal vervolgens middels een raadsinformatie nota worden geïnformeerd.