Voortgang activiteiten

Wet open overheid

Voortgang activiteiten

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De Wet open overheid (hierna: Woo) is op 1 mei 2022 in werking getreden. Het doel van de Woo is om overheden transparanter te maken. In deze paragraaf wordt ingegaan op:
- actieve openbaarmaking;
- passieve openbaarmaking;
- verbetering van de informatiehuishouding.

Voor de implementatie van de Woo zijn incidentele (2022-2026) en structurele financiële middelen ontvangen van het Rijk. Afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden tijdens de implementatie moet blijken of deze kosten toereikend zijn. Een van de keuzes is het bepalen van het ambitieniveau van de organisatie.

Voortgang actieve openbaarmaking
De Woo verplicht gemeenten en andere overheidsorganisaties om, op termijn, documenten actief openbaar te maken. Daarbij gaat het om elf zogenoemde informatiecategorieën: wet- en regelgeving, organisatiegegevens, raadsstukken, bestuursstukken, stukken van adviescolleges, convenanten, jaarplannen en -verslagen, Wob/Woo-verzoeken, onderzoeken, beschikkingen en klachten. Op dit moment worden uit een aantal van deze categorieën al actief documenten openbaar gemaakt (o.a. wet- en regelgeving, raadsstukken, beschikkingen en ruimtelijke plannen). Dit gebeurt nu nog via o.a. de eigen website en het Gemeenteblad. In de komende jaren worden stapsgewijs deze categorieën uitgebreid en aangevuld met documenten uit de (overige) categorieën.

Het is de bedoeling dat alle bestuursorganen hun openbare informatie koppelen aan PLOOI (platform open overheidsinformatie), zodat iedere inwoner alle overheidsinformatie via die plek kan vinden. De huidige ontwikkeling van PLOOI is stopgezet en in het tweede kwartaal van 2023 wordt gestart met de ontwikkeling van een nieuwe platform. Zodra het mogelijk is om de informatie uit bovengenoemde categorieën openbaar te maken via dit platform zullen we hierbij aansluiting zoeken. 

Voortgang passieve openbaarmaking:
De regels in de Woo over passieve openbaarmaking (openbaarmaking op verzoek) zijn op 1 mei 2022 ingegaan. Informatie die de gemeente niet actief openbaar hoeft te maken, kan op verzoek openbaar worden gemaakt. Per verzoek beoordeelt de gemeente of het belang van openbaarmaking en de transparantie voor de burger, opwegen tegen het belang van de organisatie en van andere partijen. De beslistermijn op een verzoek is vier weken en kan met twee weken worden verlengd. 
De genomen besluiten op dergelijke Woo-verzoeken en de bijlagen die horen bij dit besluit zullen in de toekomst ook gepubliceerd worden. 

Verbetering van de informatiehuishouding
Veel informatie van de gemeente Veldhoven komt voort uit haar werkprocessen, zoals het ontvangen van een aanvraag, het verlenen van een vergunning en het afsluiten van een overeenkomst met een leverancier. Daarbij is het de uitdaging om digitale informatie goed te ordenen en centraal en duurzaam te bewaren, te beheren en te ontsluiten. Een informatiehuishouding die op orde is, is belangrijk om ons te kunnen blijven verantwoorden
tegenover onze inwoners.