Wet open overheid

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

In 2024 zullen we een belangrijke stap zetten in de implementatie van de Wet open overheid (Woo). Deze wet heeft als doel om transparantie binnen de overheid te bevorderen en de informatiehuishouding op orde te brengen. Om dit te realiseren, stellen we de volgende beleidsvoornemens voor:
 

  1. Aanwijzen Woo-contactfunctionaris: We zullen één of meerdere contactpersonen aanwijzen voor het beantwoorden van vragen over de beschikbaarheid van publieke informatie. Deze Woo-contactfunctionarissen zullen zorgvuldig worden geselecteerd om burgers op een laagdrempelige en klantvriendelijke wijze te informeren over de beschikbaarheid van informatie en hen te ondersteunen bij hun Woo-verzoeken.
  2. Actieve openbaarmaking van informatie: In lijn met de Woo-verplichting zullen we werken aan het actief openbaar maken van verschillende informatiecategorieën. In 2024 zullen we ons richten op het publiceren van informatie over bereikbaarheidsgegevens, organisatie en werkwijze, vergaderstukken van decentrale overheden, en Woo-verzoeken en -besluiten.
  3. Aansluiting Woo-index: Het platform PLOOI, dat aanvankelijk werd overwogen, is komen te vervallen, en in plaats daarvan is de 'Woo-index', een verwijsindex voor gepubliceerde informatie, tot stand gekomen. Door aan te sluiten op de Woo-index zorgen we ervoor dat alle informatie gemakkelijk vindbaar is voor het publiek. We zullen een strategie uitwerken om de informatie in de eerste Woo-categorieën, indien die nog niet op internet wordt gepubliceerd, te ontsluiten.
  4. Integrale aanpak: We zien de implementatie van de Woo als een belangrijk onderdeel van een groter geheel. Samen met andere wettelijke ontwikkelingen, zoals de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (WMEBV) en de Wet digitale overheid (WDO), zullen we streven naar een integrale implementatie. Dit betekent dat we de Woo niet geïsoleerd beschouwen, maar deze wet inbedden in ons bredere kader van informatiemanagement.

Voor de succesvolle implementatie van de Woo zijn er incidentele (2022-2026) en structurele financiële middelen beschikbaar gesteld door het Rijk. Deze middelen zullen worden aangewend voor aanpassingen in de informatiehuishouding, het versterken van de formatie om informatievragen adequaat af te kunnen handelen, en het trainen van medewerkers. We zullen nauwlettend monitoren of deze kosten toereikend zijn en waar nodig bijsturen.

Met deze beleidsvoornemens willen we de transparantie en betrouwbaarheid van onze overheid vergroten en de informatiehuishouding optimaliseren. Door de implementatie van de Woo en de verbetering van onze informatiemanagementprocessen, zullen we bijdragen aan een meer toegankelijke en open overheid, waar burgers en belanghebbenden beter geïnformeerd worden en actief kunnen deelnemen.