Voortgang activiteiten

Projectenblad

Voortgang activiteiten

Archivering

Terug naar navigatie - Archivering

De archiefinspectie is door het RHCe vervroegt naar januari 2024 en heeft inmiddels plaatsgevonden.
Het resultaat is boven verwachting. We krijgen een "chapeau" van de controlerende instantie.
De archiefruimte is verbouwd zodat deze voldoet aan alle eisen van de archiefwet.
Achterstanden zijn bijna ingehaald, de overbrenging van het archiefbrok 1991-2000 is in afrondende fase en het project Bestuurlijke besluitvorming zit midden in de aanbestedingsfase.
Intussen zijn er verschillende workshops gehouden in de organisatie waardoor het kennisniveau op het gebied van informatiebeheer wordt verhoogd en duidelijk wordt dat archivering belangrijk is voor de gehele organisatie.
Verder is opdracht gegeven aan firma de Ree voor de implementatie van het e-Depot.

Vluchtelingen Oekraïne

Terug naar navigatie - Vluchtelingen Oekraïne

De oorlog in de Oekraïne duurt nu al ruim 2 jaar en er vluchten nog wekelijks Oekraïners die op zoek zijn naar een veilige plek. Ook de opvang van overige vluchtelingen blijft stijgen. In 2023 zijn wij overgegaan naar een structurele integrale aanpak voor alle vluchtelingen en zijn er opvang locaties geregeld voor een langere periode. De opvang en huisvesting van vluchtelingen legt ook een extra druk op andere lokale opgaven, zoals de woningbouwopgave, onderwijs, werk en inkomen en inburgering. Deze opgaven kunnen niet los van elkaar gezien worden en zijn meegenomen in het vastgestelde beleidskader.  Doelstelling hierbij is een structurele oplossing voor opvang, huisvesting en begeleiding van verschillende groepen vluchtelingen, met daarbij flexibele ruimte om in te kunnen spelen op actuele ontwikkelingen. Voor de locaties is een haalbaarheidsonderzoek uitgewerkt met een verdieping volgens het afwegingskader. Indien noodzakelijk zal er per locatie een communicatieplan en veiligheidsplan worden opgesteld. Het besluit door het college wordt in fases gedaan per locatie (s), dit i.v.m. de huidig beschikbare capaciteit om dit te kunnen uitvoeren. Hieruit zijn drie locaties nu in gebruik voor opvang vluchtelingen.  Eem vierde locatie wordt nog onderzocht en in Q2 verwachten we hier een go of no go voor. Bij een no go moet er weer een nieuwe locatie voorgelegd worden aan het college. Dit wordt dan opgepakt samen met de flexwoningen om ook een mix van doelgroepen te krijgen. 

Citycentrum

Terug naar navigatie - Citycentrum

In februari 2022 heeft de gemeenteraad het verkenningsdocument voor het Citycentrum en daarmee ook de kaders waarbinnen het masterplan en de ontwikkelstrategie moeten worden opgesteld vastgesteld. Bureau Rijnboutt (stedenbouw c.a.) heeft samen met bureau Dietz (participatie) met alle betrokken in- en externe stakeholders in 2023 het masterplan en de ontwikkelstrategie opgesteld. Dit proces is gepaard gegaan met een gedegen participatietraject, waar ondernemers, bewoners, eigenaren, raad, culterele instellingen, etc nauw bij betrokken zijn. Het masterplan vormt samen met de ontwikkelstrategie de kapstok waaraan in een volgende fase deelprojecten kunnen worden opgehangen en ook aan zullen worden getoetst. Op 19 maart 2024 heeft de raad het masterplan en de onwikkelstrategie vastgesteld. Als eerste vervolg wordt de haalbaarheid verder in beeld gebracht, wordt gewerkt aan de totstandkoming van een samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente enerzijds en initiatiefnemers anderzijds. De verwachting is dat als alles meezit het eerste (bouw)project in 2025 van start kan gaan. Uiteindelijk zal de hele transformatie van het Citycentrum een ontwikkeling zijn die zich over meerdere jaren uitstrekt. 

Programma Energietransitie

Terug naar navigatie - Programma Energietransitie

Stand van zaken

Gemeentebrede spoor: 
•    We hebben regelingen ontwikkeld om de rol van de gemeente te versterken en inwoners, ondernemers en partners te ondersteunen tijdens de transitie. Een voorbeeld is de regeling waarmee eigenaren van slecht geïsoleerde woningen subsidie kunnen ontvangen via de Lokale Aanpak Isolatie. 
•    We hebben samengewerkt met welzijnsstichtingen, woningcorporaties en energiecoöperaties om de transitie te bevorderen. In 2023 hebben we de samenwerking op hoofdlijnen vormgegeven, en in 2024 werken we aan verdere afstemming op strategisch, tactisch en operationeel niveau. 
Gebiedsgerichte spoor: 
•    Verschillende bewonersactiviteiten zijn georganiseerd, en we werken aan diverse instrumenten om woningverduurzaming in de buurt te vergemakkelijken. 
•    Voor 't Look hebben we het eerste wijkuitvoeringsprogramma opgesteld, waarbij we deelnemen aan een provinciaal samenwerkingsprogramma. 
•    Twee verduurzamingsprojecten zijn gestart op De Run 1000, met de ontwikkeling van een slim energienet voor het hele bedrijventerrein. De buitenruimte wordt klimaatadaptief en biodivers ingericht, en we werken aan het aanpakken van netcongestie in lijn met regionale initiatieven. 
•    Potentiële opweklocaties zijn geïdentificeerd voor de Klimaatcorridor/OER A67 en het traject voor de OER A2 is onlangs gestart, waarbij we de opwekmogelijkheden verkennen. 
Doelgroepgericht spoor: 
•    Inwoners met energiearmoede worden geholpen met kleine energiebesparende maatregelen, in samenwerking met verschillende organisaties. 
•    Er wordt gewerkt aan een verduurzamingsaanpak voor Verenigingen van Eigenaren, in samenwerking met naburige gemeenten. 
•    Een pilot voor ondersteuning in d'Ekker wordt dit jaar uitgevoerd na een vertraagde start, die te wijten was aan de noodzaak van intensievere samenwerking met het sociaal domein en sociale partners. 
•    De verduurzamingsaanpak voor ondernemers loopt vertraging op vanwege capaciteitsproblemen en complexiteit, maar we nemen deel aan regionale werkgroepen om kennis op te doen. 
 
Capaciteit:? 
In januari 2024 is een communicatieadviseur gestart binnen programma energietransitie.  Tevens starten er in april een programmaleider energietransitie en een procesregisseur netcongestie.
 
Overige aandachtspunten:? 
Netcongestie 
De groeiende capaciteitsproblemen in het elektriciteitsnetwerk op het niveau van hoofd- en middenspanning vormen een toenemende hindernis voor grote ruimtelijke ontwikkelingen. Het is verwacht dat de wachtlijsten voor nieuwe elektriciteitsaansluitingen voor grootverbruikers de komende 5-10 jaar blijven bestaan, wat ook gevolgen heeft voor onze inspanningen op het gebied van verduurzaming. Om deze uitdaging aan te pakken, wordt er nauw samengewerkt tussen de provincie, de regio MRE en Brainport, evenals met het Rijk en netbeheerders, om snellere oplossingen voor onze regio te vinden. Binnen de gemeente is een procesregisseur aangesteld die het overzicht behoudt over de knelpunten en projecten, de voorgenomen interventies van netbeheerders in de komende jaren, en de rol van de gemeente bij het aanpakken van deze kwesties vanuit verschillende disciplines.