Voortgang activiteiten

Programma 0 | Bestuur en ondersteuning

Voortgang activiteiten

Hoofdkader

Terug naar navigatie - Hoofdkader

Wij communiceren open met onze inwoners. Wij luisteren naar en antwoorden helder op signalen uit de samenleving. We maken gebruik van samenspraak met inwoners en gemeenteraad als het gaat om te ontwikkelen beleidsthema’s. In het kader van de Omgevingswet zal burgerparticipatie een nadrukkelijker plek krijgen. Aangezien daarbinnen individuele belangen en collectieve belangen een nadrukkelijker rol spelen, kiezen we voor tijdige en goede informatieverstrekking, meer duidelijkheid over de processen, helder verwachtingsmanagement waar het gaat om de inbreng van inwoners, waarbij hun actieve betrokkenheid wordt gestimuleerd. Bij uiteindelijke weging van individuele en collectieve belangen wordt verantwoording afgelegd over de gemaakte keuzes.

Samenwerken in de regio is belangrijk, daarbij staan de belangen van onze inwoners en bedrijven voorop. Het mag niet ten koste gaan van onze democratische legitimatie. Samenwerken dient voor alle partijen inhoudelijk winst op te leveren, waarbij de bestaande capaciteit en middelen de kaders vormen. Veldhoven streeft naar een vooraanstaande rol binnen de diverse regionale samenwerkingsverbanden, zeker bij voor Veldhoven belangrijke onderwerpen.

De gemeentelijke dienstverlening is vraaggericht en laagdrempelig. Het uitgangspunt is dat informatie en diensten in de eerste plaats digitaal worden aangeboden op een toegankelijke en transparante werkwijze. In alle gevallen wordt rekening gehouden met inwoners die niet over digitale technieken beschikken en laaggeletterde inwoners.

Veldhoven voert een solide financieel beleid met een jaarlijks meer dan sluitende meerjarenbegroting. Dit houdt in dat er structureel wordt gestuurd op het terugbrengen van kosten en het genereren van inkomsten.

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

0.1 Samenspraak

Terug naar navigatie - 0.1 Samenspraak

0.1.1 De tijdelijke kaders burgerparticipatie worden geëvalueerd en omgezet in een definitief participatiebeleid binnen de kaders van de omgevingswet.

Omschrijving

Meetindicatoren: Evaluatie tijdelijke kaders. Vaststelling nieuw beleid rond participatie in kader omgevingswet.

Resultaat

G

Toelichting

De raad is in april geïnformeerd over de evaluatie. Die evaluatie is input voor het ruimtelijk participatiebeleid. Planning is dit Q1 2023 aan de raad voor te leggen. Dit ligt op schema.

0.1.2 De kaders voor samenspraak in brede zin worden opnieuw tegen het licht gehouden.

Omschrijving

Meetindicatoren: Herijking nota samenspraak.

Resultaat

G

Toelichting

Herijking Nota Samenspraak is onderdeel van de brede participatievisie. De naam hiervan is gewijzigd naar Visie op participatie en democratisering. Begin 2023 krijgt de raad een procesvoorstel voorgelegd. Gelijktijdig wordt het project om tot die visie te komen opgestart. Streven is om het eind 2023 afgerond te hebben.

0.1.3 De raad benoemt in de begroting maximaal vijf belangrijke thema’s/projecten/onderwerpen waar de komende jaren samenspraak met de omgeving over plaats moet vinden.

Omschrijving

Van die benoemde thema’s/projecten/onderwerpen stelt de raad een procesvoorstel samenspraak vast.

Meetindicatoren: Aantal procesvoorstellen samenspraak/participatie die de raad in een jaar vaststelt.

Resultaat

G

Toelichting

De raad heeft in 2022 tot nog toe 2 procesvoorstellen (over onderwerpen waar ze bevoegd zijn) vastgesteld: Woonvisie, Omgevingsplan Zonderwijk. In de begroting is geen separate voorzet gedaan voor onderwerpen. In ieder geval vindt in 2023 samenspraak plaats bij oa : Visie op Veldhoven, Visie op participatie en democratisering,, Mobiliteitsvisie, Masterplan Centrum.

0.1.4 Ieder samenspraakproces wordt geëvalueerd aan de hand van criteria. De criteria moeten als voldoende worden beoordeeld.

Omschrijving

Meetindicatoren: Beoordeelde criteria.

Resultaat

O

Toelichting

In coronatijd zijn er weinig tot geen samenspraaktrajecten gehouden. Daarom zijn er nu ook geen evaluaties gedaan. 

0.2 Toegankelijkheid van informatie

Terug naar navigatie - 0.2 Toegankelijkheid van informatie

We meten hoe onze klanten de dienstverlening waarderen. Dat doen we continu op de kanalen balie en website. 
(persoonlijk contact wordt altijd hoger gewaardeerd en de ervaring is dat bezoekers eerder over een website reageren als ze iets niet kunnen vinden)

0.2.1 Rapportcijfer = 7,5 voor de klanttevredenheid balie

Omschrijving

Meetindicatoren: Rapportcijfer

Resultaat

G

Toelichting

De klanttevredenheid wordt continu gemeten. In 2022 was het gemiddelde tevredenheidscijfer aan de balie een 8,5.

0.2.2 Rapportcijfer = 6,5 voor de klanttevredenheid website

Omschrijving

Meetindicatoren: Rapportcijfer

Resultaat

G

Toelichting

We meten de klanttevredenheid van de website continu. In 2022 was het gemiddelde tevredenheidscijfer van de website een 6,8.

0.3 Meldingen

Terug naar navigatie - 0.3 Meldingen

We gebruiken de feedback en waardering van inwoners om het proces van de afhandeling van meldingen openbare ruimte te verbeteren.

Toelichting:
We meten de algemene klanttevredenheid via smileys en we meten op 4 meetfactoren met stellingen (Informatiekwaliteit, empathie, betrouwbaarheid en toegankelijkheid). We meten niet in categorie ‘ongedierte/ratten’ en ‘straatverlichting’ omdat die terugkoppelingen via externe partijen worden gegeven.

0.3.1 Rapportcijfer = 6,5 op de gemeten onderdelen van het meldingenproces

Omschrijving

Meetindicator: Rapportcijfer

Resultaat

G

Toelichting

We meten continu de klanttevredenheid van het proces meldingen. In 2022 was het gemiddelde tevredenheidscijfer van de meldingen een 7,2.

0.4 Woonlasten

Terug naar navigatie - 0.4 Woonlasten

0.4.1 Ons uitgangspunt is dat de woonlasten in Veldhoven tot de laagste 25% van alle Nederlandse gemeenten blijven behoren.

Omschrijving

Meetindicatoren: Als indicator geldt de plaats die Veldhoven inneemt op de lijst van de woonlasten per gemeente van de COELO-atlas.

Resultaat

R

Toelichting

Veldhoven behoort in 2022 voor het eerst niet meer tot de laagste 25%.

Veldhoven staat op plek 104 van de 349, dus dat is nog net bij de laagste 30%
In  2021 stond Veldhoven op plek 68

0.5 Formatie, bezetting, apparaatskosten externe inhuur, overhead

Terug naar navigatie - 0.5 Formatie, bezetting, apparaatskosten externe inhuur, overhead

0.5.1 Formatie (2022: 7,3 Fte per 1.000 inwoners)

Omschrijving

2021: 6,8 Fte per 1.000 inwoners

Resultaat

G

Toelichting

De formatie is 7,1 Fte per 1.000 inwoners, dit is lager dan verwacht in de begroting 2022 (begroting formatie  7,3 Fte per 1.000 inwoners).

0.5.2 Bezetting (2022: 7,3 Fte per 1.000 inwoners)

Omschrijving

2021: 6,8 Fte per 1.000 inwoners

Resultaat

G

Toelichting

De bezetting is 6,8 Fte per 1.000 inwoners, dit is lager dan verwacht in de begroting 2022 (begroting bezetting  7,3 Fte per 1.000 inwoners).

0.5.3 Apparaatskosten (2022: € 131,03 per inwoner)

Omschrijving

in euro’s per inwoner. 2021: € 116,18

Resultaat

-

Toelichting

Cijfers bedrijfsvoeringskosten nog niet geheel in beeld ten tijde opstellen interim jaarbericht. Dus realisatie 2022 nog niet voorhanden.

0.5.4 Externe inhuur (2022: 5,3% van totale loonsom + totale kosten inhuur externen)

Omschrijving

2021: 4,5%

Resultaat

R

Toelichting

Externe inhuur  is 19,7 % van de totale loonsom plus totale kosten inhuur externe, dit is hoger dan verwacht in de begroting 2022 zijnde 5,3 %.

0.5.5 Overhead (2022: 8,2% van totale lasten)

Omschrijving

2021: 8,2%

Resultaat

R

Toelichting

Overhead  is 9,3 % van de totale lasten, dit is hoger dan verwacht in de begroting 2022 (begroting overhead  8,2 % van de totale lasten).