Programma 8 | Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

8.01 Werken aan een beter passende woningvoorraad

Terug naar navigatie - 8.01 Werken aan een beter passende woningvoorraad

Vanuit de Woon(zorg)visie sturen we op het toekomstbestendig maken van de bestaande woningvoorraad. Dit vraagt meer beschikbare en betaalbare woningen in een grotere diversiteit aan woningtypen. Daarom sturen we hierop bij het beoordelen van nieuwe initiatieven. Aanpassingen in de bestaande woningvoorraad zouden moeten leiden tot meer aanbod voor kleine huishoudens, jongeren, ouderen en mensen met fysieke beperkingen.  We voegen woningen toe door transformatie van gebouwen tot wonen of mogelijk maken van woningsplitsing en kamerbewoning. We informeren, faciliteren en stimuleren inwoners om hun woning te verduurzamen en levensloopbestendig te maken.  Door het aanbod te verrijken kunnen mensen makkelijker doorstromen naar een beter passende woning. Indien nodig zetten we juridisch of ruimtelijk instrumentarium in om beschikbaarheid, betaalbaarheid en passendheid te waarborgen. 

8.01.01 Opstellen actieplan bewustwording en doorstroming

We leveren in 2025 een uitvoeringsgericht actieplan op voor het bevorderen van bewustwording en doorstroming, in het kader van passend wonen in elke levensfase.  Specifieke aandacht voor senioren. Daarbij richten wij ons op zowel koop als (sociale en vrije sector) huur.  Denk bijvoorbeeld aan Seniorenpunt, woonmakelaar, ontzorgen met verhuizen, etc.).  We stimuleren daarin ook dat onze inwoners eigen verantwoordelijkheid nemen voor toekomstbestendig wonen. We leggen verbinding met lopende projecten vanuit duurzaamheid: o.a. ontzorging verduurzaming koopwoningen, onderzoek benutten natuurlijke momenten. Ook de rol van de SNV-stimuleringslening (tbv. aanpassingen  voor verduurzaming of om langer thuis te wonen) wordt hierin betrokken.

G

Deze activiteit is grotendeels belegd binnen de samenwerkingstafel Wonen en Zorg. Dit betekent dat we samen met onze partners optrekken en het eigenaarschap niet alleen bij de gemeente ligt. In de samenwerkingstafel wordt de vorm van het resultaat (actieplan of anderszins) bepaald. De nadruk ligt daarbij op bewustwording. Doorstroming is een gevolg van bewustwording, niet een doel op zich. De gemeentelijke opgave rond doorstroming, het realiseren van geschikte woningen, wordt verwerkt in het woningbouwprogramma (zie 8.02.02). 

8.01.02 Verkenning pilot voorrangsregeling

In Q4 van 2024 wordt gestart met een onderzoek naar de mogelijkheid van een pilotproject met een voorrangsregeling voor mensen die (binnen hun eigen wijk of sociale omgeving) willen doorstromen. We willen op die manier ruimte bieden aan zowel jong als oud, waarvoor het sociaal netwerk in de nabijheid belangrijk is.  Het onderzoek moet in 2025 gereed zijn.

G

Corporaties passen in Veldhoven bij geschikte nieuwbouw al regelingen toe om bv. senioren te laten doorstromen. In SGE-verband is afgesproken dat er geen formele juridische regeling komt voor voorrang voor eigen inwoners. Wel wordt nog op vrijwillige basis met marktpartijen een pilot ingericht voor een nader te bepalen Veldhovens project met als doel om specifieke doelgroepen in het plan te laten landen (bv. starters, senioren). 

8.01.03 Verkenning en planvorming herstructurering

We ontwikkelen een visie op kansen voor (grootschalige) herstructurering van bestaande woonwijken, in nauwe samenspraak met de corporaties en overige stakeholders. Daarbij onderzoeken we actief de koppelkansen met andere ontwikkelingen in die gebieden, bv. rondom wonen en zorg, veiligheid, openbare ruimte, mobiliteit, klimaatbestendigheid en energietransitie.  Eind 2024 is dit gestart.  Eind 2025 moet de visie gereed zijn.

G

In het kader van de focus op de grote gebiedsontwikkelingen wordt dit onderwerp omgevormd naar een verkenning met corporaties over de toekomstige kansen voor herstructurering en beter benutten van de bestaande woningvoorraad. De concept-wet Versterking Regie Volkshuisvesting verplicht gemeenten een Volkshuivestingsprogramma op te stellen. De uitkomsten uit de verkenning herstructurering kunnen hierin worden verwerkt. 

8.01.04 Actualiseren prestatieafspraken woningcorporaties

We actualiseren de meerjarige prestatieafspraken met de corporaties en de huurdersorganisatie om de doelen uit de Woon(zorg)visie te bereiken. Eind 2025 worden de nieuwe afspraken ondertekend.

G

De afspraken voor 2025 worden gemonitord en het proces voor de nieuwe afspraken voor 2026 loopt.  

8.01.05 Regionale samenwerking thema wonen (en zorg)

We werken in de regio samen op het thema Wonen binnen het Stedelijk Gebied Eindhoven en de Metropoolregio Eindhoven. Op basis van het Samenwerkingakkoord MRE werken we met provincie en Rijk aan de actualisatie en uitvoering van de Woondeal en de Beethovendeal. De samenwerkingsagenda en het jaarprogramma SGE vormen de kaders voor afstemming over het woningbouwprogramma en de versnelling en daarbij behorend instrumentarium. Ook voeren we de gezamenlijke urgentieregeling uit. Op het thema wonen voor senioren werken we samen in 'Het Juiste Thuis'. De Woningwet en de Wet (in voorbereiding) Versterking Regie Volkshuisvesting, biedt wettelijke kaders voor de regionale samenwerking op deze thema's.  Binnen deze samenwerkingen werken we in lijn met de doelen uit de Woon(zorg)visie.

G

In de genoemde samenwerkingen wordt actief en constructief gewerkt aan de woonopgave inclusief wonen en zorg. Concrete resultaten die dit jaar volgen zijn op MRE-niveau de herijking van de woondeal 2023, de implementatie van de Beethovendeal en de regionale aanpak rond wonen en zorg. In SGE-verband worden de mogelijkheden verkend voor het beter benutten van de bestaande woningvoorraad. Daarnaast wordt de huisvestingsopgave voor arbeidsmigranten in beeld gebracht. 

8.01.06 Actualisatie Starters en Stimuleringsleningen

In 2024 heeft een informele evaluatie van de leningen plaatsgevonden. In 2025 vindt hierover besluitvorming plaats. Hierin wordt onder meer de motie over de mogelijkheid van het ophogen van de maximale hoogte van de starterslening meegenomen.

G

De gemeenteraad heeft de nieuwe verordeningen vastgesteld. Deze treden per 1 mei 2025 in werking. De optie voor verduurzaming is daarbij uit de verordening gehaald, omdat er voldoende alternatieven zijn. De maximale hoogte van de starterslening is verruimd naar €45.000. 

8.01.07 Verkenning mogelijkheden wonen met zorg in de bestaande (woning)voorraad

We onderzoeken of we in de bestaande voorraad (kleinschalige) woonzorgconcepten (zoals begeleid kamerbewonen, groepswoningen, gezinshuizen, kleinschalig beschermd thuis) makkelijker mogelijk kunnen maken en welke voorwaarden er dan gelden. We passen indien nodig de regels in het omgevingsplan hierop aan, binnen de daarvoor ingerichte fasering. 

G

In het Omgevingsplan Zonderwijk wordt een beperkt aantal mogelijkheden hiertoe opgenomen. Met de verdieping van de opgave rond wonen en zorg wordt bekeken of er meer mogelijkheden zijn. Ook die zullen dan in vervolgfasen van het Omgevingsplan worden opgenomen. 

8.02 Verbinden van de opgaven voor wonen en zorg

Terug naar navigatie - 8.02 Verbinden van de opgaven voor wonen en zorg

Wonen en zorg zijn geen gescheiden werelden. We streven ernaar dat inwoners met een zorg- of begeleidingsvraag zo lang mogelijk op een prettige manier zelfstandig kunnen (blijven) wonen in een geschikte woning in hun eigen omgeving of sociale netwerk. Ook de woonomgeving moet hiervoor geschikt zijn, met aandacht voor leefbaarheid, inclusie, voorzieningen en ontmoetingsplekken. We werken aan bewustwording onder inwoners van de mogelijkheden en noodzaak van tijdig aanpassen van de eigen woning of doorstromen naar een meer geschikte woning. Om een breed en passend aanbod van wonen met zorg voor verschillende doelgroepen te kunnen faciliteren, organiseren we structurele samenwerking op dit vlak met externe wonen-, zorg- en welzijnspartners en in de regio.  

8.02.01 Organiseren Samenwerkingstafel Wonen en Zorg

We zetten de Samenwerkingstafel Wonen en Zorg voort. We zetten daarbij in op een goede ketensamenwerking tussen onder andere zorginstellingen, zorgkantoor en woningcorporaties. Daarin stemmen we gewenste ontwikkelingen af en bespreken we kansen, knelpunten, voorwaarden en financieringsmogelijkheden.  We streven ernaar de benodigde afspraken op bestuurlijk niveau vast te leggen. In 2025 wordt verdere uitwerking gegeven aan de opgaven die we met elkaar zien. Dit betreft o.a. de thema's bewustwording en doorstroming, ontmoeting en het delen van kennis en expertise over het omgaan met bijzondere aandachtsgroepen. Op basis van een verdieping op de woonzorganalyse voor Veldhoven, wordt besproken welke kansaen we zien om de juiste projecten te realiseren. Dit kan als input worden ingebracht voor de nog op te stellen regionale woonzorganalyse. 

G

In februari 2025 vond de bestuurlijke samenwerkingstafel plaats, waar de woonzorganalyse is gepresenteerd. De inzichten zullen door de samenwerkingstafel worden gebruikt bij de uitwerking van de opgaven, met als uitgangspunt een gebiedsgerichte aanpak. Naast de al lopende werkgroep op 'ontmoeten', zullen er ook werkgroepen worden gevormd op de thema's ‘bewustwording’ en ‘informele zorg’, die bijdragen aan het behalen van de opgaven.

8.02.02 Integratie bouwprogramma woonzorg-initiatieven in woningbouwprogramma

Op basis van de in 2024 uitgevoerde nadere woonzorganalyse, werken we een breed toetsingskader uit en integreren we dit in 2025 in het woningbouwprogramma. Op basis hiervan kunnen we nieuwe projecten en initiatieven goed afgewogen beoordelen. Er wordt onder meer getoetst of deze wel voorzien in een lokale of regionale behoefte en hoe dit gespreid is over de gemeente of regio en of de betaalbaarheid aansluit op de doelgroep. 

O

Omdat er ook in MRE-verband een woonzorganalyse wordt gemaakt en we in het kader van de (concept)wet Versterking Regie Volkshuisvesting een volkshuisvestingsprogramma moeten gaan opstellen, wordt bekeken of we deze stap in een keer kunnen maken. Dat betekent dat deze activiteit wordt uitgevoerd maar mogelijk niet in 2025 volledig afgerond is.

8.02.03 Verkenning en borging kwaliteitseisen wonen en zorg

In aanvulling op de definities rond wonen en zorg willen we graag randvoorwaarden stellen aan de bouw, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er direct na oplevering wmo-voorzieningen moeten worden aangebracht in een nieuwbouwproject voor wonen en zorg. Er zijn veel verschillende keurmerken die toegepast kunnen worden op de bouw van woonzorgconcepten en woningbouw in het algemeen. Er zijn echter ook belemmeringen (vooral financieel) om deze generiek toe te passen. Daarom wordt in 2025 een document opgesteld met de kwaliteitseisen die we voor Veldhoven het meest belangrijk vinden. Deze passen we toe met maatwerk, rekening houdend met de doelgroep van het desbetreffende project. 

G

Wordt later dit jaar opgepakt.

8.03 Woningbouwprogramma: de juiste toevoegingen

Terug naar navigatie - 8.03 Woningbouwprogramma: de juiste toevoegingen

We werken aan gezonde groei door vanaf 2020 tot en met 2030 4.200 woningen toe te voegen aan de voorraad (ca. 5.000 tot en met 2032). Dat doen we onder andere in uitbreidingswijk Zilverackers en in nieuwe aantrekkelijke, meer stedelijke woonmilieus, passend binnen de ruimtelijke structuur van de Omgevingsvisie. In nieuwbouwprojecten voegen we aanvullende en innovatieve woonvormen toe voor meer differentiatie  binnen de woningvoorraad.  Gemeentebreed  gaan we uit van 30% sociale huur, 10% sociale koop, 15% middeldure huur, 20% middeldure koop en 25% duur segment. Op projectniveau passen we maatwerk toe, zodat de ontwikkelingen op wijk of buurtniveau een goede aanvulling vormen in woningtypen of doelgroepen. We faciliteren bewonersinitiatieven en CPO-ontwikkelingen daar waar mogelijk. Door te sturen op de typologie en andere kwaliteiten van de toe te voegen woningen, vergroten we zoveel mogelijk de kansen op passende huisvesting voor specifieke doelgroepen, zoals lage en middeninkomens, starters, ouderen en kwetsbaren, internationale werknemers, vluchtelingen en woonwagenbewoners. We stimuleren daarvoor ook innovatie in het planvormingsproces, de bouw en realisatie en de woonvormen. 

8.03.01 Uitvoeren woningbouwversnelling

In 2025 is de vervolgaanpak van de woningbouwversnelling vastgesteld. Naar verwachting zal eind 2025 de 2000e woning sinds de start van de woningbouwversnelling worden opgeleverd. Het doel is om tussen 2020 en 2032 5.000 woningen in Veldhoven toe te voegen.  

G

In 2025 worden meer dan 400 woningen opgeleverd. Eind 2025 zijn er daarmee ruim 1700 woningen opgeleverd sinds de start van de woningbouwversnelling. Er staan op dit moment meer dan 1000 woningen in aanbouw, waardoor ook de komende twee jaar meer dan 400 woningen per jaar gerealiseerd zullen worden. De woningbouwversnelling ligt daarmee stevig op koers.

8.03.02 Communicatie woningbouwprojecten

In 2025 wordt informatie over de in voorbereiding zijnde woningbouwprojecten in Veldhoven via digitale weg ontsloten voor inwoners en woningzoekenden. 

G

In Q2 komt de publieksversie van de woningbouwmonitor, de woningbouwkaart Veldhoven,  online. Hierop wordt in eerste instantie een beperkt aantal Veldhovense projecten gepresenteerd. In de daaropvolgende weken wordt de kaart aangevuld. 

8.03.03 Stimuleren realisatie sociale huurwoningen

De bouw van sociale huurwoningen zet de haalbaarheid van woningbouwprojecten onder druk. Om de bouw van sociale huurwoningen met een goede spreiding over de gemeente mogelijk te maken, zijn de mogelijke instrumenten om te verevenen of egaliseren in 2024 onderzocht. Deze worden in 2025 ingevoerd. 

R

Naar aanleiding van nadere juridische verkenning is door het college onlangs besloten om de ingevoerde constructie (kostenverhaal sociale woningbouw) te beëindigen. In 2025 worden de mogelijkheden verkend om op een andere wijze de realisatie van sociale woningbouw te stimuleren. In de loop van dit jaar wordt duidelijk onder welke voorwaarden nieuwe instrumenten en middelen beschikbaar komen vanuit het Rijk. Zodra criteria en uitvoeringsregels bekend zijn, wordt bezien op welke wijze de beschikbare regelingen en instrumenten voor stimulering van de woningbouwproductie kunnen bijdragen aan het faciliteren van de sociale woningbouw.

8.03.04 Vervolgaanpak n.a.v. behoefteonderzoek woonwagenlocaties

Eind 2025 wordt het gestart met de vervolgaanpak op het behoefteonderzoek woonwagenlocaties. 

G

Na het uitstel van vorig jaar zou dit eind 2025 opgepakt worden. In overleg met de verhuurder van de huidige woningen hebben we de voorbereidingen nu toch kunnen starten. Zo ontstaat eerder inzicht in de aanpak om tegemoet te komen aan de woningbehoefte van de Veldhovense Roma.

8.03.05 Vaststellen kwaliteitseisen voor tijdelijke huisvesting van (internationale) werknemers

We stellen in 2025 kwaliteitseisen vast t.a.v. tijdelijke huisvesting van (internationale) werknemers in aanvulling op het SGE Afsprakenkader huisvesting arbeidsmigranten en de (nog te ontwikkelen) MRE-uitgangspunten. 

G

In afwachting van afstemming in regionaal verband en landelijke wetgeving wordt dit punt in 2025 verder opgepakt.  

8.03.06 Onderzoeken mogelijkheden meer datagedreven werken

Om vraag en aanbod voor wonen beter op elkaar te laten aansluiten en ook wijk- en buurtgericht te kunnen werken willen we graag meer datagedreven werken. Wat hiervoor nodig is wordt vanaf Q3 2025 onderzocht.  

G

Wordt later dit jaar opgepakt.

8.03.07 Onderzoeken mogelijkheden stimuleren innovatieve woningbouwprojecten

Om echt innovatieve projecten te kunnen realiseren op Veldhovense locaties onderzoeken vanaf Q4 we welke aanpak en middelen hiervoor nodig zijn.

G

Het onderzoeken van een structurele aanpak rond innovatie wordt later dit jaar opgepakt. Uiteraard worden in de tussentijd kansen voor innovatie ook gegrepen, zoals de toepassing van Woonst II en het convenant Biobased Bouwen.

8.03.08 Uitvoering geven aan Masterplan Citycentrum

Het vastgestelde Masterplan Citycentrum is een visiedocument met ruimtelijke - en programmatische kaders.  De volgende stap in de gebiedsontwikkeling Citycentrum is om deze kaders, samen met de eigenaren/marktpartijen verder uit te werken,  en voor een aantal locaties tot een concrete planuitwerking te komen.  De integrale uitwerking van het programma met betrekking tot wonen, werken en voorzieningen is daarbij uitgangspunt. 

G

Er wordt samen met eigenaren en marktpartijen gewerkt aan de haalbaarheidsstudie om te komen tot een te realiseerbare ontwikkeling van het Citycentrum. In de studie komt de ruimtelijke, financiële en maatschappelijke haalbaarheid aan de orde. Daarnaast is een concept-beeldkwaliteitsplan opgesteld, welke binnenkort wordt vastgesteld.

Loopt inhoudelijk op schema. 

8.04 Verbeteren van onze dienstverlening bij vragen over de fysieke leefomgeving

Terug naar navigatie - 8.04 Verbeteren van onze dienstverlening bij vragen over de fysieke leefomgeving

De eerste ervaringen van het werken met de Omgevingswet hebben duidelijk gemaakt dat het motto ‘Eenvoudig beter’ in de praktijk landelijk niet geldt. Dit heeft effect op onze dienstverlening voor onze klanten. De ervaringen staan zelfs haaks op onze Visie Dienstverlening. Om onze klant centraal te stellen, passen we onze werkwijze en organisatie aan. 
Ook is het landelijke digitale portaal, Omgevingsloket online (DSO), verre van klantgericht. De komende jaren zal dit digitale platform nog vaak aangepast worden. Wij gaan voor vakkundig contact, waarbij wij via meerdere kanalen bereikbaar zijn (we verstoppen ons niet achter een scherm). Eén van deze kanalen is het Omgevingsloket online. Wij bieden echter altijd alternatieven.
Aan de hand van de uitvoeringsagenda van de Visie Dienstverlening gaan we uit van de inwoner en het doel en niet van het proces en de regel. 

8.04.01 We investeren in een robuust omgevingsloket

We organiseren voor klanten een compleet ingericht en toegankelijk Veldhovens loket. Eenvoudige vragen kunnen hier snel en deskundig afgehandeld worden. Deze organisatie geeft ook direct ruimte en focus voor de specialisten buiten dit loket voor zaakgerichte of complexe vraagstukken. Hierbij wordt aangesloten bij de beloftes van de Visie Dienstverlening. 

G

We liggen op koers om eind 2025 een robuust omgevingsloket te hebben ingericht. 

8.05 Op 1 januari 2032 is er één omgevingsplan voor het gehele grondgebied

Terug naar navigatie - 8.05 Op 1 januari 2032 is er één omgevingsplan voor het gehele grondgebied

In de Omgevingswet is bepaald dat voor 1 januari 2032 een omgevingsplan voor het gehele grondgebied moet zijn vastgesteld.  Om te komen tot een omgevingsplan is een strategische planning opgesteld, waarbij ingezet wordt op een gebiedsgerichte aanpak. Per gebied (woonwijk, bedrijventerrein, centrum, etc) wordt het omgevingsplan stap voor stap gevuld waarbij de ambities uit de omgevingsvisie voor die gebieden vertaald worden. Bij het opstellen van omgevingsplannen streven we er naar om de kansen uit de Omgevingswet te benutten, waardoor initiatieven in de toekomst sneller en makkelijker geregeld kunnen worden.  Parallel hieraan faciliteren we nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en gebruiken we de kansen die zich voordoen om het omgevingsplan verder te vullen.

Op dit moment doen we de eerste ervaringen op met de pilot voor een omgevingsplan voor de woonwijk Zonderwijk.  Door deze eerste pilot leren we om te werken met en in de geest van de Omgevingswet. 

8.05.01 We streven naar een begrijpelijk en goed digitaal ontsloten omgevingsplan

Een goede dienstverlening start met goede uitvoerbare en begrijpelijke regels. Om de inhoudelijke complexiteit van de Omgevingswet voor de klant eenduidig en daardoor toepasbaar te maken is een nieuwe integrale ketenaanpak noodzakelijk. Deze begint met het opstellen van een helder en eenduidig omgevingsplan en een eenvoudige en begrijpelijke digitale dienstverlening hierop. 

G

We zijn bezig met het opstellen van het ontwerp omgevingsplan voor het deelgebied Zonderwijk.  De insteek hierbij is om de regels en de digitale dienstverlening hierop zo eenvoudig begrijpelijk mogelijk te maken. Gelet op de complexiteit van de regelgeving en de hoeveelheid zaken die in het omgevingsplan worden geregeld, is dit een moeilijke opgave. Qua digitale dienstverlening zijn we verder afhankelijk van de software en de technische mogelijkheden.

8.05.02 Na de wijk Zonderwijk vullen we het omgevingsplan met andere woonwijken

Voor Zonderwijk is een eerste invulling gegeven voor het gebiedstype woonwijk in het omgevingsplan. Op basis van deze eerste aanzet gaan we het omgevingsplan voor de overige woonwijken binnen Veldhoven vullen. Stapsgewijs en gebiedsgericht gaan we op deze manier elke woonwijk in Veldhoven in het omgevingsplan opnemen.

G

Op dit moment zijn we nog bezig met het omgevingsplan voor het deelgebied Zonderwijk. Als het ontwerp voor dit deelgebied ter inzage ligt gaan we starten met de voorbereidingen voor de overige woonwijken in Veldhoven. 

8.05.03 We breiden het omgevingsplan gebiedsgericht uit door ook nieuwe gebiedstypen in het omgevingsplan op te nemen

Naast de woonwijken zijn er nog andere gebiedstypen waar invulling aan gegeven moet worden, zoals het bedrijventerrein, het buitengebied en het centrumgebied. In 2025 starten we met een nieuw gebiedstype. Hierbij maken we gebruik van de opgedane ervaringen over het proces vanuit de pilot Zonderwijk. 

G

Het aanbestedingstraject voor het volgende gebiedstype is voorbereid. Dit traject gaat binnenkort starten.

8.05.04 Naast gebiedsgericht vullen we het omgevingsplan ook themagericht.

Naast gebiedsgerichte invulling van het omgevingsplan vindt er ook een thematische invulling van het omgevingsplan plaats. Zo worden bijvoorbeeld de gemeentelijke verordeningen stapsgewijs vertaald in het omgevingsplan. 

G

De thematische invulling van het omgevingsplan wordt binnenkort in de planning opgenomen.

8.06 Zorgen voor samenhang in ruimtelijke ontwikkelingen

Terug naar navigatie - 8.06 Zorgen voor samenhang in ruimtelijke ontwikkelingen

We zorgen voor meer samenhang in de ruimtelijke ingrepen in Veldhoven, zodat functies (woningen, bedrijven, groen, infrastructuur) elkaar versterken en we waar mogelijk werk met werk kunnen maken. Om die samenhang aan te brengen, werken we de Omgevingsvisie verder uit.  Dat kan  onder meer via een masterplan (zoals voor het Citycentrum) een gebiedsvisie (zoals voor De Run) of in een omgevingsprogramma.  We krijgen zo steeds een beter beeld van de verdere ontwikkeling van Veldhoven - ook in de tijd -  en kunnen ook onze investeringen in bijvoorbeeld groen en infrastructuur daar goed op afstemmen.

8.06.01 De verschillende gebiedstypes in de omgevingsvisie worden uitgewerkt.

Om te zorgen voor meer samenhang in ruimtelijke ontwikkelingen en een goede doorvertaling van de omgevingsvisie in het omgevingsplan te bewerkstelligen, is het noodzakelijk om de omgevingsvisie nader uit te werken. Zo dient er onder andere nader invulling gegeven te worden aan bijvoorbeeld de stadse woonstraten en de sterk stedelijke structuur. Dit zal worden uitgewerkt in gebiedsvisies welke vervolgens de basis vormen voor (ruimtelijke) ontwikkelingen. Door hier nu op te investeren geeft dit duidelijkheid voor betrokkenen en is er een gedegen basis voor een verdere doorvertaling.

G

Voor de stadse woonstraten in Zonderwijk is een eerste uitwerking opgesteld. Dit wordt direct vertaald en opgenomen in het omgevingsplan, deelgebied Zonderwijk. Afhankelijk van de ervaringen die we hiermee opdoen en de planning van het omgevingsplan voor de overige woonwijken wordt de uitwerking van de stadse woonstraten hierop afgestemd. Daarnaast is gestart met de voorbereidingen voor het opstellen van een visie voor de Sterk Stedelijke Structuur, onderdeel Burgemeester van Hoofflaan. 

8.06.02 Onderzoeken welk instrumentarium we kunnen inzetten om de doelen uit de omgevingsvisie te bereiken.

In de omgevingswet zijn nieuwe instrumenten opgenomen voor de fysieke leefomgeving, zoals het omgevingsprogramma en het omgevingsplan. Om de ambities uit de omgevingsvisie te kunnen bereiken wordt onderzocht welke onderwerpen het beste via welk instrument uitgewerkt dienen te worden. 

G

De uitwerking van de toepassing van de instrumenten uit de omgevingswet wordt later dit jaar opgepakt. 

8.07 De groei van de stad wordt op een aantrekkelijke en groene manier ingericht.

Terug naar navigatie - 8.07 De groei van de stad wordt op een aantrekkelijke en groene manier ingericht.

Door de sterke groei van het aantal arbeidsplaatsen en woningen krijgt een deel van Veldhoven een meer stedelijk karakter.  Om de kwaliteit van de leefomgeving hoog te houden  werken we bovendien aan het versterken van het groen en de openbare ruimte. Ook houden we rekening met voldoende ruimte voor extra voorzieningen. Zo zorgen we ervoor dat inwoners de meer stedelijke omgeving en dynamiek kunnen omarmen. Daarnaast behouden we het dorpse karakter van de oude kernen en linten. 

8.07.01 De groennorm van 8 m2 per nieuwe woning wordt uitgewerkt om als kader te dienen voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.

In het verstedelijkingsakkoord van het SGE, waar de gemeente Veldhoven zich aan heeft verbonden, zijn ontwikkelprincipes vastgesteld en is de zogenaamde groennorm ingesteld. Deze groennorm betekent dat er 8 m2 groen per extra nieuwe woning moet worden gerealiseerd. Deze norm dient nog nader uitgewerkt te worden om zo duidelijkheid over de toepassing hiervan goed vorm te geven.

G

De voorbereidingen voor de vertaling van de groennorm is opgepakt. In combinatie hiermee zal er ook een digitale (reken)klimaattool worden aangeschaft. In deze klimaattool is een toetsing aan de groen(- en water)norm opgenomen. 

8.07.02 De Maatschappelijke StructuurVisie wordt geactualiseerd.

Er is behoefte om de huidige Maatschappelijke structuurvisie uit 2012 te actualiseren. De huidige visie doet uitspraken over de aanwezigheid en spreiding van fysieke voorzieningen op het terrein van welzijn, cultuur, onderwijs, jeugd, zorg, sport en vrije tijd. Het betreffen fysieke voorzieningen waar de bevolking naar toe kan gaan of gebruik van kan maken om een activiteit te ontplooien of omdat ze behoefte hebben aan een bepaalde dienst of vorm van dienstverlening. Er is behoefte aan een geactualiseerde versie waarmee door middel van referentienormen getoetst kan worden welke aanwezigheid en spreiding van voorzieningen wenselijk of noodzakelijk is. Deze actualisatie is ook van groot belang om te zorgen dat ons voorzieningeniveau in voldoende mate mee-ontwikkeld met de groei van Veldhoven. De voorbereidingen zijn hiervoor al gestart in 2024. 

G

Het project om te komen tot een actualisering van de Maatschappelijke Structuurvisie is gestart. Deze visie moet de basis zijn om heldere keuzes te kunnen maken en richting te kunnen geven wat te doen met bestaande voorzieningen en hoe om te gaan met toekomstige ontwikkelingen.  Hierbij staan de ambities van de gemeente centraal en krijgen deze een plek in referentierichtlijnen en een digitale (monitorings)kaart. 

Budget

Terug naar navigatie - Budget
Budget Primitief Na wijziging Verwacht Bijstelling
Lasten 20.156 20.356 26.963 6.607
Baten 17.552 17.552 23.419 5.867
Saldo (- = nadeel) -2.604 -2.804 -3.544 -740

Bijstellingen budget

Terug naar navigatie - Bijstellingen budget
Omschrijving exploitatiebijstelling Bijstelling Lasten Bijstelling Baten Bijstelling Saldo Bijstelling
burap
Actualisatie bouwgrondexploitatie woningen 6.301 5.827 -474
Uitvoering bouwinspectie ODZOB 254 -254
ODZOB werkprogramma 200 -200
Project 't Witven 30 40 10
Preventiemedewerker naar HRM -43 43
Structuurwijziging organisatie -137 137
Overige 3 -3
Saldo (- = nadeel) 6.608 5.867 -741

Toelichting

Actualisatie bouwgrondexploitatie woningen (€ 474 nadeel)
Naar aanleiding van de doorrekening van de bouwgrondexploitaties bij de jaarrekening 2024 is de resultaatprognose aangepast. Nadeel voor 2025 bedraagt € 474. De bijstellingen zijn als volgt:


Uitvoering bouwinspectie ODZOB (€ 254 nadeel)
Na vertrek van een tweetal bouwinspecteurs is het, ondanks grote inspanningen, niet gelukt nieuwe bouwinspecteurs te werven. Hierom is met de ODZOB overeengekomen dat zij deze taak voor ons uitvoeren. Hiervoor worden de beschikbare vacaturegelden van € 157 voor ingezet. Dit bedrag is echter niet voldoende. Voor het verschil van € 254 worden nu tot en met 2027 aanvullende middelen gevraagd.

ODZOB werkprogramma (€ 200 nadeel)
Afgelopen jaar hebben wij het tekort aan middelen verantwoord in de jaarrekening, er is echter sprake van een structureel tekort. Dit tekort houdt verband met de vele ruimtelijke ontwikkelingen en het niet in huis hebben van specifieke kennis rondom bodem en geluid (schaarse beroepen) waarvoor wij adviezen inwinnen bij de ODZOB. 

Project 't Witven (€ 10 voordeel)
Er is een intentieovereenkomst tussen de gemeente en Resort Veldhoven getekend voor het opstellen van een masterplan voor ’t Witven.  Het gevolg van deze intentieovereenkomst is dat de kosten met € 30 worden bijgesteld en de inkomsten met € 40.  De bijgestelde kosten hebben betrekking op handhaving en externe adviezen en onderzoeken.  

Preventiemedewerker naar HRM (€ 43 voordeel)
Per 1 april 2025 is de functie van preventiemedewerker in de organisatie gecentraliseerd naar een volledige functie binnen het team Human Resource Management, Juridische zaken en Dienstverlening. De formatieplek wordt hierbij verplaatst van team Vergunningen, Handhaving en Toezicht naar eerdergenoemd team. Dit is overigens een budgettair neutrale bijstelling.

Structuurwijziging organisatie (€ 137 voordeel)
Voor een toelichting verwijzen wij u naar de toelichting  "Programma overstijgende bijstellingen"  onder de "Financiële hoofdlijn"

Overige (€3 nadeel)