Programma 6 | Sociaal Domein

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

6.01 Versterken van de sociale basisstructuur

Terug naar navigatie - 6.01 Versterken van de sociale basisstructuur

We geven subsidie voor activiteiten van maatschappelijke- en culturele organisaties om onze doelen te bereiken. Door meer samenhang en verbinding tussen organisaties en activiteiten versterken we de sociale basisstructuur. 

6.01.01 Uitvoeren subsidieregelingen sociaal domein

Op basis van de subsidieregelingen Vitale Samenleving en Goed Woon- en Leefklimaat  verlenen we subsidies voor activiteiten die op het gebied
van sport, kunst, cultuur, recreatie, onderwijs, zorg en welzijn bijdragen aan een prettige samenleving waarin iedereen kan
meedoen

G

Alle ingediende subsidieaanvragen voor de periode 2025 - 2027 zijn afgehandeld. In totaal zijn er 131 aanvragen ingediend. 

6.02 Versterken van de sociale Samenhang in buurten en wijken

Terug naar navigatie - 6.02 Versterken van de sociale Samenhang in buurten en wijken

We helpen mee om een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid te creëren en te versterken onder inwoners. Dit moet zorgen voor een veilige en fijne leefomgeving. Het kan ook helpen om eenzaamheid te verminderen, een groter sociaal netwerk op te bouwen en ervoor te zorgen dat er meer mensen meedoen en betrokken zijn  in de wijk.

6.02.01 Versterken van sociale netwerken in de wijken

Wijkmakelaars worden ingezet om buurtbewoners te ondersteunen en te verbinden, waardoor zij een belangrijke rol spelen in het vergroten van de sociale cohesie en het aanpakken van buurtproblemen. Daarnaast worden formele en informele netwerken in de wijken met elkaar in contact gebracht. 

G

Wijkmakelaars helpen bewoners om beter met elkaar in contact te komen en versterken de sociale netwerken in een wijk. Zij sluiten aan bij wijkoverleggen en ondersteunen buurtinitiatieven. Zo worden de ideeën sneller en makkelijker uitgevoerd.
Door te luisteren naar wat er speelt in de wijk, helpen wijkmakelaars bewoners om zelf oplossingen te bedenken en ideeën op te pakken. Dit zorgt ervoor dat mensen elkaar meer helpen en ‘samenredzaam’ worden. Ze brengen ook bewoners, organisaties en andere partners samen om de samenwerking te verbeteren.
Daarnaast worden buurtpreventienetwerken versterkt en beter met elkaar verbonden. We brengen in kaart waar bepaalde veiligheidsvraagstukken spelen, zodat bewoners en professionals hier samen aan kunnen werken. Op deze manier kunnen zij effectiever (samen)werken met elkaar.

6.02.02 Stimuleren van buurtactiviteiten- en initiatieven

Wij bieden subsidies en ondersteuning aan bewonersinitiatieven en straat- en buurtactiviteiten die gericht zijn op het verbeteren van de leefbaarheid en het versterken van de sociale cohesie in de wijk. 

G

We helpen bewoners om activiteiten in de wijk te organiseren. Dit doen we met subsidies en ondersteuning voor ideeën die bijdragen aan de leefbaarheid en socialer maken van de wijk. Bijna elke wijk heeft een wijkplatform dat ‘wijkgeld’ krijgt voor buurtactiviteiten, via directe subsidies of via Cordaad. Dit geld wordt gebruikt voor activiteiten om mensen in de wijk samen te brengen.
Daarnaast laten we bewoners weten dat zij ook zonder wijkplatform activiteiten kunnen organiseren. Zo zorgen we ervoor dat meer mensen meedoen en dat buurten hechter worden.

6.02.03 Investeren in de kwaliteit van ontmoetingsplekken in de wijken

Wij verbeteren en onderhouden ontmoetingsplekken in zowel buitenruimten als fysieke accommodaties. Deze plekken fungeren als ontmoetingspunten waar buurtbewoners samenkomen, wat de sociale cohesie en betrokkenheid bevordert. Het draagt bij aan een positieve leefomgeving en vermindert gevoelens van onveiligheid. In dit kader wordt nauw samengewerkt binnen de Samenwerkingstafel Wonen en Zorg. In deze samenwerking staat het multifunctionele gebruik van deze plekken centraal, waarbij wordt gekeken naar een breder spectrum van ontmoetingsmogelijkheden, niet alleen binnen gemeentelijke panden, maar ook daarbuiten.

G

We werken samen met Onderwijs en Jeugd om ontmoetingsplekken in de wijk te verbeteren. Zo bundelen we initiatieven en middelen.
Onderwijs: We praten met schoolbesturen om scholen een centrale rol te geven in de wijk. Dit helpt om ontmoetingen te stimuleren en de buurt socialer en hechter te maken.
Jeugd: We onderzoeken hoe speel- en ontmoetingsplekken beter kunnen aansluiten bij de wensen van jongeren. Hiervoor vragen we hun mening.
Wijkniveau: In verschillende wijken brengen we in kaart welke ontmoetingsplekken nodig zijn en hoe we ontmoeting kunnen bevorderen.
Binnen de Samenwerkingstafel Wonen en Zorg is een notitie opgesteld duidelijk te maken wat ‘ontmoeten’ betekent en hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Dit plan wordt met alle betrokkenen besproken om tot een gezamenlijk begrip van ‘ontmoeten’ te komen en een aanpak te maken.
Door deze inzet zorgen we ervoor dat ontmoetingsplekken beter en voor meerdere doeleinden worden gebruikt, zowel in gemeentelijke gebouwen als daarbuiten. Zo versterken we de sociale samenhang in de wijk.

6.03 Bevorderen van zelfredzaamheid en maatschappelijke deelname

Terug naar navigatie - 6.03 Bevorderen van zelfredzaamheid en maatschappelijke deelname

We ondersteunen inwoners bij het zelfstandig wonen en leven, zodat zij zo lang als mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven.

6.03.01 We bieden maatwerkvoorzieningen in maatschappelijke ondersteuning

Zelfredzame mensen die (goed) deelnemen aan de maatschappij, hebben een beter welzijn en doen minder beroep op (zware) vormen van zorg. Om dit te bevorderen bieden we individuele voorzieningen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning, zoals bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, begeleiding of de toekenning van een scootmobiel. De klantmanagers voeren hiertoe een keukentafelgesprek met de inwoner waarbij de behoefte aan ondersteuning integraal bekeken en beoordeeld wordt. 

G

Het aantal inwoners die een beroep doen op een WMO-voorziening neemt toe, waardoor inwoners langer moeten wachten. Om dit te verbeteren, hebben we extra personeel ingezet. 
Ook is er een nieuwe applicatie ontwikkeld om wachtlijsten beter te beheren., de zogenaamde wachtlijstoplosser. Deze applicatie wordt nu getest. Er is nog extra werk nodig om te voldoen aan privacyregels voordat we de app kunnen gebruiken.
Daarnaast is er een nieuwe aanbesteding gestart, zodat we individuele vervoersvoorzieningen kunnen blijven aanbieden.

6.03.02 We treffen maatregelen om de maatschappelijke ondersteuning te kunnen blijven bieden

Continuiteit in de Wmo is niet vanzelfsprekend.  Er zijn uitdagingen zoals vergrijzing, terugloop van beschikbaarheid mantelzorgers, tekort aan handjes in de zorg aanzuigende werking van maatregelen op de Wmo-aanvragen, lang(er) zelfstandig thuis wonen, afbouw intramurale voorzieningen en decentralisatie van Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang.  We onderzoeken en ontwikkelen diverse (nieuwe) vormen van ondersteuning in het kader van de Wmo.

G

We moedigen zorgaanbieders aan om gebruik te maken van de innovatieregeling voor initiatieven om de overgang van beschermd wonen naar beschermd thuis te kunnen maken. Om het aantal verstrekkingen van scootmobielen te verminderen  onderzoeken we een nieuwe oplossing voor deelmobiliteit. Dit is nodig vanwege het groeiende aantal scootmobielen en de problemen met stallingsruimte door veranderde wet- en regelgeving. Op regionaal niveau werken we aan een plan voor de verdere decentralisatie van beschermd wonen. Zo zorgen we ervoor dat deze verandering op tijd goed geregeld is. Ook bereiden we de ETHOS-telling voor, die op 8 april 2025 plaatsvindt. Dit is onderdeel van het regionaal actieplan dak- en thuisloosheid 2025-2030. Tijdens deze telling kijken we hoeveel mensen in de regio dak- of thuisloos zijn en in welke ETHOS categorie zij zich bevinden. Dit geeft ons inzichten om beter beleid te maken en dak- en thuisloosheid effectiever aan te pakken.

6.04 Bevorderen inclusieve samenleving

Terug naar navigatie - 6.04 Bevorderen inclusieve samenleving

In Veldhoven kan iedereen zelfstandig mee doen. We staan voor kansengelijkheid. De activiteiten van o.a. de inclusie-agenda dragen hieraan bij.

6.04.01 Het opstellen van een inclusieagenda

De lokale inclusie agenda is een plan waarin staat hoe wij als gemeente uitvoering geven aan het VN-verdrag. Dit verdrag heeft als doel om mensen met een beperking mee te kunnen laten doen in de samenleving.  Na de vaststelling van de visie op het sociaal domein zal het onderwerp inclusie verder worden opgepakt. 

O

Na de bewustwordingsactiviteiten in 2024 is de bedoeling om in 2025 een definitieve inclusie-agenda op te leveren. De voorbereidingen hiervoor zijn nog niet gestart. Er is extrabeleidscapaciteit nodig om deze activiteit succesvol af te ronden in 2025. Het benodigde budget hiervoor is opgenomen in deze Burap.

6.05 Bevorderen optimale opgroeikansen voor jeugdigen

Terug naar navigatie - 6.05 Bevorderen optimale opgroeikansen voor jeugdigen

We helpen ouders en jeugdigen bij het opvoeden en opgroeien, onder andere door  de toegankelijke diensten van het Centrum voor Jeugd en Gezin aan te bieden. Als het nodig is, zetten we jeugdhulp in. Bij risicovolle situaties grijpen we snel en effectief in. Professionals in het jeugddomein zorgen ervoor dat de ondersteuning onderling goed wordt afgestemd.

6.05.01 Uitvoering geven aan het Uitvoeringsplan Focus op alle Jeugd 2024 - 2025

Samen met de partners in het jeugddomein voeren we het uitvoeringsplan van de kadernota 'Focus op alle Jeugd' uit. Het Uitvoeringsplan heeft een looptijd van 2024 - 2025. Het uitvoeringsplan zal o.a. aandacht hebben voor de fysieke en mentale gezondheid van jeugdigen. 

O

In 2024 zijn we samen met onze partners in de jeugdzorg verschillende activiteiten vanuit het uitvoeringsplan 'Focus op alle jeugd' gestart. Veel van deze activiteiten gaan in 2025 door. Daarnaast starten we ook een aantal nieuwe projecten.
We zien dat de ambities in het uitvoeringsplan hoog zijn. Door andere ontwikkelingen in de jeugdzorg is het daarom niet haalbaar om in 2025 alle activiteiten van het uitvoeringsplan gereed te hebben. We kiezen voor de meest impactvolle en nodige activiteiten bij het stellen van prioriteiten. 

6.05.02 Implementeren landelijke Hervormingsagenda Jeugd

De landelijke hervormingsagenda jeugd bevat een groot pakket maatregelen om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen. 
Dit vraagt zowel regionaal als ook lokaal om een gedegen implementatietraject samen met alle betrokkenen.  In 2025 zal gestart worden met de implementatie van deze hervormingsagenda.

G

De implementatie van de landelijke hervormingsagenda verloopt volgens planning. Een onderdeel van de implementatie is het uitvoeren van een impactanalyse, deze wordt uitgevoerd in 2025.

6.06 Vergroten van financiële redzaamheid

Terug naar navigatie - 6.06 Vergroten van financiële redzaamheid

We helpen inwoners die financieel kwetsbaar zijn, zodat ze geen ernstige schulden krijgen. Dit doen we door te helpen met inkomen, de minimaregelingen en schulddienstverlening. De nadruk ligt op het vroeg zien aankomen van schulden die kunnen ontstaan, advies hoe je met je geld om kunt gaan en inwoners attenderen gebruik te maken van alle regelingen en voorzieningen waarvoor ze in aanmerking komen.

6.06.01 Inwoners met beginnende betaalproblemen vinden en ondersteunen

Aanbieders van energie, woningbouwcorporaties en ziektekostenverzekeraars melden betalingsachterstanden van onze inwoners. Hiervoor zijn convenanten afgesproken waarmee de privacy is gewaarborgd. Het team schulddienstverlening zoekt contact met deze inwoners om te bespreken of ondersteuning gewenst is. Daarnaast staat team schulddienstverlening in verbinding met energiecoaches, zij verwijzen inwoners die naast een vraag naar energiebesparende maatregelen  ook financiele vragen hebben door naar team schulddienstverlening.

G

Team Schulddienstverlening neemt contact op met alle inwoners waarvan zij een betalingsachterstandsmelding krijgen van een convenantpartner vroegsignalering. Ook nemen zij contact op met inwoners die via andere kanalen een financiële vraag hebben.

6.06.02 Vergroten van het bereik van de minimaregelingen

De gemeente Veldhoven heeft diverse minimaregelingen zoals de meedoen voorziening, een collectieve ziektekosten verzekering en bijzondere bijstand. Niet alle minima van Veldhoven maken gebruik van deze regelingen. We gaan het gebruik hiervan extra stimuleren, onder andere door breed aandacht te vragen voor het doen van de 'potjescheck' van Geldfit. De 'potjescheck' geeft naast de lokale minimaregelingen ook aan op welke landelijke voorzieningen inwoners recht maken.

G

De potjescheck wordt bekendgemaakt via alle communicatiekanalen van de gemeente Veldhoven. In het eerste kwartaal van 2025  hebben al 90 inwoners van Veldhoven de potjescheck ingevuld. 

6.06.03 Doorontwikkelen armoedebeleid

Het armoedevraagstuk vraagt om een brede en integrale benadering.  Gezien de huidige problematieken en groeiende urgentie op het onderwerp is het noodzakelijk om hier beleid in brede context op te ontwikkelen, bestaande uit een nieuw beleidsplan schulddienstverlening, een doorontwikkeling op het minimabeleid, de samenwerking tussen partners in het voorliggend veld en de regionale samenwerking binnen het financieel fit programma van Brainport voor Elkaar.  Dit wordt vastgelegd in de Armoede agenda.

G

De Armoede Agenda Veldhoven wordt in het tweede kwartaal van 2025 opgeleverd. Tegelijkertijd zijn er al een aantal activiteiten gestart, zoals de Geldfit spreekuren, de potjes-check, financiële educatie voor jongeren via gastlessen en het verhogen van drie van onze minimaregelingen. Daarnaast worden er via de communicatiekanalen van de gemeente verschillende campagnes gevoerd.

6.07 Vergroten arbeidsparticipatie

Terug naar navigatie - 6.07 Vergroten arbeidsparticipatie

We helpen inwoners met een uitkering om betaald werk te vinden. Als werk (nog) niet mogelijk is, wordt er geprobeerd om  vrijwilligerswerk te vinden of deel te nemen aan sociale activiteiten, met als doel dat iedereen actief meedoet. 

6.07.01 We begeleiden inwoners met een uitkering naar betaald werk

We maken gebruik van een diagnosetool om de competenties van de inwoners in beeld te brengen.  Deze input is de basis van de gesprekken om de inwoner te ondersteunen in zijn of haar weg naar werk. Ook maken we gebruik van de inzet van onze samenwerkingspartner 'Ergon' om de inwoners zo veel mogelijk arbeidsfit te maken.

G

We helpen inwoners om een betaalde baan te vinden. Waar nodig zetten we arbeidsfit-trajecten in. Hoewel er veel vraag is naar werknemers, is het steeds lastiger om inwoners duurzaam op een betaalde baan te plaatsen.  Er zijn steeds meer inwoners met problemen in hun leven of andere factoren waardoor betaalde arbeid niet eenvoudig lukt.  In 2025 is het tot nu toe in 4 gevallen gelukt, waarbij de inwoner volledig bijstandsonafhankelijk is geworden.

6.07.02 We stimuleren bij werkgevers kansengelijkheid bij werving en selectie

We zetten in op bewustwording van kansen(on)gelijkheid op de huidige arbeidsmarkt en wat werkgevers kunnen bijdragen aan gelijke kansen. Daarnaast voeren we Social Return on Investment (SROI) uit, waarbij  opdrachtnemers van overheidsopdrachten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten bij het uitvoeren van de opdracht.

G

Iedere inwoner met een bijstandsuitkering voor wie de stap naar betaald werk nog te groot is wordt aangemoedigd om vrijwilligerswerk te gaan doen. We doen dit samen met het vrijwilligersbureau van Cordaad Welzijn.

6.08 Vergroten integratie nieuwkomers

Terug naar navigatie - 6.08 Vergroten integratie nieuwkomers

We vinden internationalisering in het sociaal domein een belangrijke ontwikkeling omdat het aantal inwoners van niet-Nederlandse afkomst zal naar verwachting de komende jaren verder toenemen. We zoeken naar manieren waarop deze inwoners zo goed mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving.

Daarnaast helpen we  vergunninghouders die moeten inburgeren met hun inburgeringstraject.

6.08.01 We ondersteunen inburgeraars bij hun inburgeringstraject

Op basis van de Wet inburgering 2021 begeleiden we nieuwkomers bij hun inburgeringstraject zodat ze binnen de daarvoor gestelde termijn succesvol inburgeren. Naast het aanbieden van taallessen is maatschappelijke en economische participatie een belangrijk onderdeel van het inburgeringstraject.

G

Inburgeraars krijgen ondersteuning bij het volgen van hun inburgeringstraject. In 2025 zijn tot nu toe 35 asielmigranten en 3 gezinsmigranten begeleid in Veldhoven.

Budget

Terug naar navigatie - Budget
Budget Primitief Na wijziging Verwacht Bijstelling
Lasten 60.151 59.430 62.740 3.310
Baten 12.839 13.223 13.265 42
Saldo (- = nadeel) -47.312 -46.207 -49.475 -3.268

Bijstellingen budget

Terug naar navigatie - Bijstellingen budget
Omschrijving exploitatiebijstelling Bijstelling Lasten Bijstelling Baten Bijstelling Saldo Bijstelling
burap
Structuurwijziging organisatie -388 388
Preventiemedewerker naar HRM -26 26
Jeugdhulp 1.914 50 -1.864
WMO hulp bij huishouden 474 -474
Uitkeringen 400 -400
Inhuur sociaal maatschappelijk beleidsteam 228 -228
Functiewaardering 185 -185
Bijdrage voor de jeugd 184 -184
Inburgering 125 -125
Inhuur WMO 80 -80
Inhuur tbv zwangerschapsverlof 71 -71
WMO begeleiding 57 -57
Overige 6 -8 -14
Saldo (- = nadeel) 3.310 42 -3.268

Toelichting

Structuurwijziging organisatie (€ 388 voordeel)

Voor een toelichting verwijzen wij u naar de toelichting  "Programma overstijgende bijstellingen"  onder de "Financiële hoofdlijn"

Preventiemedewerker naar HRM (€ 26 voordeel)

Per 1 april 2025 is de functie van preventiemedewerker in de organisatie gecentraliseerd naar een volledige functie binnen het team Human Resource Management, Juridische zaken en Dienstverlening. De formatieplek wordt hierbij verplaatst van team Vergunningen, Handhaving en Toezicht naar eerdergenoemd team. Dit is een structureel voordeel. 

Jeugdhulp (€ 1.864 nadeel)

Voor landelijk ingekochte producten Jeugdhulp wordt voor de financiering veelal gebruik gemaakt van producten vanuit een open-eind regeling. Dat wil zeggen financiering waarbij op voorhand niet correct is in te schatten wat deze zorg gaat kosten. De zorgaanbieder mag zelf de inzet van ondersteuning bepalen om invulling te geven aan de omvang wat in het ondersteuningsplan is vastgelegd. Dit gebeurt met name bij casuïstiek die hoog complex is, hierbij is het wenselijk dat de zorgaanbieder vrij is in het bepalen welke ondersteuning in het gezin nodig is, in het belang van het kind. De reguliere zorg is niet toereikend voor de nodige ondersteuning. 

In 2024 is een toename van de inzet van deze soort zorg geweest. Enerzijds was deze toename te wijten aan meer zorgvragen t.o.v. 2023, en dus meer producten die onder het landelijke tarief vallen. Dit heeft ook zijn doorwerking in 2025 en verdere jaren. Anderzijds zijn er vanaf 2023 andere productcodes voor deze vorm van jeugdhulp gebruikt, wat niet meer toegestaan was in 2024. Hierdoor kon dit niet meegenomen worden in de begroting van 2025 en verder en maakt dat we hier een structurele bijstelling voor nodig hebben. 

Daarnaast zien we een toename op de prognose van plaatsingen op basis van Jeugdzorgplus. Dit gaat over de gesloten plaatsing van kinderen die niet meer thuis of in een open setting kunnen wonen, maar een gesloten omgeving nodig hebben om behandeling te volgen. Vanuit de regio wordt bepaald wat de tarieven zijn voor Jeugdzorgplus en ontvangt iedere gemeente per kwartaal een prognose die een inschatting geeft over de kosten voor het lopende jaar. De bevoorschotting die we maandelijks voldoen is gebaseerd op een verwachting van het aantal zorgdagen per jeugdige. De laatste prognose voor 2025 laat een toename zien in het aantal plaatsingen.  

Verder is er een toename van indicaties jeugdhulp crisis en jeugdhulp verblijf. Dit zijn met name jeugdigen, waarbij er acuut extra zorg nodig is. Dit kan zowel ambulant als met verblijf. Gezien deze vorm van hulp acuut nodig is, is dit duurdere zorg dan regulier. 

Ook het indexcijfer van jeugdhulp is voor 2025 hoger (+4,91%) dan de index waar we normaliter mee rekenen (+ca. 2,8%). Op een totaalbedrag van ca. 12 miljoen werkt deze hogere index behoorlijk door, waardoor bijstelling nodig is. 

Bovenstaande resulteert in een nadeel van € 1.864 voor 2025, een nadeel van € 1..803 voor 2026, een nadeel van € 1.474 voor 2027 en nadeel van € 1.112 voor 2028. 

WMO hulp bij huishouden (€ 474 nadeel)

We zien een toename in het aantal indicaties. Daarnaast maken we jaarlijks een herberekening van de tarieven, gebaseerd op o.a. de CAO-lonen van de aanbieders. De tarieven worden aangepast op deze herberekening. Door  onder andere loonstijgingen (CAO) en indexatie worden de tarieven naar boven bijgesteld.  In de herberekening is rekening gehouden met een loonstijging (op basis van de geldende CAO voor hulpen in de huishouding) van 4% in 2025 en  3,5% in 2026.  Dit resulteert in een nadeel van € 474 voor 2025, een nadeel van € 2.291 voor 2026, een nadeel van € 1.192 voor 2027 en een nadeel van € 1.099 voor 2028.  

Uitkeringen (€ 400 nadeel)

We zien een toename van het aantal uitkeringsgerechtigden vanaf eind 2024. Deze toename loopt door in 2025. In de primitieve begroting is nog geen rekening gehouden met het hogere uitkeringsaantal, daarom is bijstelling nodig. We nemen in 2025 een aantal maatregelen waarmee we de instroom op de uitkering kunnen dempen. In deze Burap gaan we uit van het stabiliseren van het uitkeringssaldo in 2025. In Burap 2 van 2025 zal hier verder op gemonitord en verantwoord worden. Als het niet lukt om het uitkeringsbestand te stabiliseren is mogelijk nog een bijstelling over 2025 nodig. De totale uitkeringslasten, zelfs met deze bijstelling, blijven nog altijd binnen de ontvangen Rijksbudgetten. We ramen de totale uitkeringslasten voor 2025 op 8,5 miljoen, waarbij we 8,8 miljoen van het Rijk ontvangen. We blijven dus nog altijd een klein voordeel-gemeente op de uitkeringsbudgetten. Dit voordeel komt ten gunste van de gemeentebegroting. 

Bovenstaande resulteert in een nadeel van € 400 voor 2025, een nadeel van € 543 voor 2026, een nadeel van € 222 voor 2027 en nadeel van € 17 voor 2028. 

Inhuur sociaal maatschappelijk beleidsteam  (€ 228 nadeel)

Het sociaal maatschappelijk beleidsteam heeft te maken met langdurig verzuim (4 medewerkers, waarvan 3 langer dan 1 jaar). Werkzaamheden zijn hierdoor stopgezet, gefaseerd of door andere medewerkers opgevangen. Gezien de duur van en het aantal medewerkers in verzuim is het noodzakelijk om tijdelijk in te huren zodat werkzaamheden op het gebied van jeugd, onderwijshuisvesting, internationalisering & integratie, gezondheid en subsidiëring door kunnen gaan .

Voor de monitoring  van het programma ‘Uitvoeringsagenda sociaal-maatschappelijke ontwikkeling 2025-2026’ maken we gebruik van externe expertise . 

Functiewaardering (€ 185 nadeel)

Er heeft een herwaardering van diverse functies plaatsgevonden, met totale  kosten van € 185 structureel vanaf 2025.

Bijdrage voor de jeugd  (€ 184K nadeel)

De structurele kosten voor de samenwerkingsverbanden ‘10 voor de jeugd’ en ‘21 voor de jeugd’ zijn abusievelijk niet volledig opgenomen in de primitieve begroting van 2025. Hierop moet een bijstelling worden gedaan van 184k. Deze bijstelling bedraagt € 184 voor 2025 aflopend naar € 121 in 2026 en verder. 

Inburgering (€ 125 nadeel)

Door de verhoogde taakstelling van het aantal te huisvesten statushouders, zijn er meer te begeleiden inburgeraars. We moeten hierdoor meer inburgeringstrajecten inkopen. Ook is het nodig om extra ondersteuning bij Cordaad Vluchtelingenwerk in te kopen omdat zij de statushouders maatschappelijk begeleiden na hun vestiging in Veldhoven. Met deze toename is in de primitieve begroting geen rekening gehouden. De uitgaven (inclusief de bijstelling) voor deze wettelijke taak worden gedekt door de Rijksmiddelen die via de SPUK-regeling naar onze gemeente komen. De totale uitgaven, inclusief de bijstelling, blijven binnen het maximale SPUK budget. Deze bijstelling leidt tot een structureel nadeel van € 125. 

Inhuur WMO (€ 80 nadeel)

Door de langdurige uitval van 2 klantmanagers Wmo loopt de werkdruk op en kunnen inwoners niet binnen een redelijke termijn een keukentafelgesprek (intake) hebben. Omdat het bij aanvragen WMO gaat om een kwetsbare groep inwoners, die gebaat zijn bij een snelle en adequate afhandeling van hun verzoeken, is het nodig om externe capaciteit in te zetten. Op deze manier kunnen de wachttijden voor inwoners ingekort worden en de werkdruk bij de vast medewerkers verlaagd worden waardoor zij weer de gewenste kwaliteit in hun dienstverlening kunnen geven. Dit is een incidenteel nadeel. 

Inhuur tbv zwangerschapsverlof (€ 71 nadeel)

Vanwege zwangerschapsverlof van collega’s wordt een beroep gedaan op externe inhuur om het werk te continueren, omdat het werk niet volledig door collega’s opgevangen kan worden. De vergoedingen die we ontvangen van het UWV zijn niet toereikend, vandaar dat er incidenteel inhuurbudget wordt bij gevraagd.

WMO begeleiding (€ 57 nadeel)

We zien een toename in het aantal indicaties Wmo Begeleiding. Daarnaast maken we jaarlijks een herberekening van de tarieven, gebaseerd op o.a. de CAO-lonen van de aanbieders. De tarieven worden aangepast op deze herberekening. Door onder andere loonstijgingen (CAO) en indexatie worden de tarieven naar boven bijgesteld. In de herberekening is rekening gehouden met een loonstijging (op basis van de geldende CAO voor aanbieders van begeleiding) van 3,25% in 2025 en 3% in 2026.

Bovenstaande resulteert in een nadeel van € 57 voor 2025, een nadeel van € 816 voor 2026, een nadeel van € 63 voor 2027 en nadeel van € 160 voor 2028.  

Vanaf 2026 is er een voordeel op de lasten opgenomen onder WMO begeleiding van € 600K in verband met contract tarieven begeleiding.  Dit wordt als volgt verklaard. 
In 2023 is van resultaatfinanciering overgegaan naar een systematiek op basis van p x q (= prijs maal hoeveelheid), waardoor alleen de daadwerkelijk ingezette uren worden gefactureerd. Deze nieuwe tarieven zorgen voor een voordeel op het product ‘begeleiding’ die tot en met 2025 in onze begroting was opgenomen. Omdat de pxq financiering ook in 2026 nog geldt, wordt dit voordeel nu ook voor het jaar 2026 opgenomen, tot het moment dat er andere financieringsafspraken worden gemaakt.

Overige 

De post overige bestaat uit:

  • Maatwerktrajecten SDV ondernemers 
  • Overheveling restant kredieten jaarrekening