Programma 7 | Volksgezondheid en milieu

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

7.01 Gezond leven bevorderen en inzet van dure zorg voorkomen

Terug naar navigatie - 7.01 Gezond leven bevorderen en inzet van dure zorg voorkomen

Door een domeinoverstijgende, integrale en langjarige aanpak te stimuleren en verbreden, vergroten we voor inwoners de kans op een gezond leven. Daarnaast door in te zetten op vroegsignalering, preventie en normaliseren, willen we het beroep op duurdere zorg beperken.

7.01.01 Uitvoering geven aan het Integraal Zorgakkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord

In 2023 is het Integraal Zorgakkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord vastgesteld. De hieruit voortvloeiende thema’s zijn verwerkt in een plan van aanpak en worden uitgevoerd samen met de organisaties in het voorliggend veld.

O

In eerste instantie hebben we ons geconcentreerd op de vijf ketenaanpakken die centraal staan  in zowel het IZA als het GALA.  Tevens op de thema's die in het kader van preventie al belegd zijn binnen de gemeente.  In de 2e helft van dit jaar zullen de overige thema's verder opgepakt gaan worden. 

7.02 Sociaal-economische gezondheidsverschillen verkleinen

Terug naar navigatie - 7.02 Sociaal-economische gezondheidsverschillen verkleinen

We zetten in op thema's waar de meeste gezondheidswinst te behalen is en verkleinen op die manier gezondheidsverschillen tussen inwoners. We denken en handelen vanuit de methodiek Positieve Gezondheid. Deze methodiek brengt samenhang aan tussen levensgebieden en draagt bij aan een integrale aanpak.  

7.02.01 Uitvoering geven aan het plan van aanpak Iza/Gala

Als eerste van de 5 ketenaanpakken is de ketenaanpak Valpreventie opgepakt. Gekozen is voor een wijkaanpak en te starten in de wijk D'Ekker vanwege het hoogste aantal 65+ in die wijk.

G

D'Ekker is afgerond inclusief de trainingen voor inwoners met een verhoogt valrisico. Meerveldhoven is de volgende wijk

7.03 De gemeentelijke riolering blijft op een voldoende kwaliteitsniveau.

Terug naar navigatie - 7.03 De gemeentelijke riolering blijft op een voldoende kwaliteitsniveau.

Een goede riolering zorgt voor een schone, veilige en gezonde omgeving. Als het riool goed wordt onderhouden, worden de risico's op problemen kleiner. 

7.03.01 We voeren het onderhoud aan de gemeentelijke riolering uit op afgesproken kwaliteitsniveau.

Het beheer van de riolering is beschreven in het IMBK en het beheerplan. In het beheerplan staan  alle noodzakelijke rioleringswerkzaamheden, wat betreft beleid,  beheer en renovaties. Door periodieke inspectie krijgen we inzicht in de kwaliteitstoestand van het riool.

G

Activiteit ligt op schema. Kwaliteitsinspectie riolering wordt periodiek uitgevoerd.

7.04 Afname van de hoeveelheid restafval en het steeds opnieuw gebruiken van grondstoffen

Terug naar navigatie - 7.04 Afname van de hoeveelheid restafval en het steeds opnieuw gebruiken van grondstoffen

In Veldhoven streven we ernaar afval beter te scheiden. Als je afval goed scheidt, wordt de hoeveelheid restafval minder en neemt de hoeveelheid gescheiden afval juist toe. Het gescheiden afval moet van goede kwaliteit zijn om het opnieuw te kunnen gebruiken als grondstof. We evalueren de andere manier van handhaven op zwerfafval. Deze aanpak moet voorkomen dat mensen afval naast containers plaatsen. We blijven  handhaven op deze bijplaatsingen als dat nodig is.

7.04.01 Aanbesteding afval

Het contract inzameling van diverse huishoudelijk afvalstoffen loopt tot 1-1-2026 en kan niet meer worden verlengd. In 2024 is gestart met de voorbereiding van de  aanbesteding van deze inzameling. In 2025 zetten we de aanbesteding op de markt. Hierbij nemen we het besluit mee dat de raad in december 2024 neemt over de systeemkeuze bij de afvalinzameling.

G

Het onderdeel 'Milieustraat' van de aanbesteding is vrijwel afgerond. Het onderdeel 'Huis aan huis inzameling' is in voorbereiding. De aanbesteding ligt op schema.

7.04.02 Gescheiden invoeren GFT+E in alle hoogbouw

In 2023/ 2024 is een proef gescheiden inzameling GFT+E gehouden op vier locaties van hoogbouw. De resultaten hiervan zijn verwerkt tot een aanpak voor alle hoogbouw in Veldhoven.  Deze uitvoering vindt plaats in 2024/2025.

G

De locaties van de GFT+E zuilen bij de hoogbouw zijn bepaald. De aanbesteding van de GFT+E zuilen is ver gevorderd. De communicatie wordt binnenkort uitgewerkt, zodat na de zomervakantie de plaatsing van de GFT+E zuilen van start kan gaan. De activiteit loopt op schema.

7.04.03 We faciliteren de inzameling van huishoudelijk afval en de inzamelstructuur voor de overige afvalstromen (zoals glas, textiel, oud papier/karton en de milieustraatstromen)

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het zorgdragen dat huishoudelijk afval wordt ingezameld. We doen dit door huis-aan-huis inzameling (haalsysteem, vastgesteld aantal keer per jaar) en collectieve inzamelsystemen (brengsysteem).
Om Veldhoven schoon te houden werken we onder andere samen met de stichting Go Clean (Zwerfafvalpakkers)  

G

Activiteit ligt op schema. Vanuit stichting Go Clean zijn 14 en 15 maart 2025 zoveel mogelijk mensen gemobiliseerd om Veldhoven in 2 dagen schoon te maken tijdens NL doet. De nieuwe aanbesteding van inzameling huisvuil is opgestart. 

7.05 Faciliteren en realiseren van een duurzame leefomgeving

Terug naar navigatie - 7.05 Faciliteren en realiseren van een duurzame leefomgeving

 Als gemeente vinden we dat iedereen moet kunnen wonen, werken of recreëren op een plek die gezond, betaalbaar en duurzaam is. Er zijn maatregelen nodig, om ervoor te zorgen dat Veldhoven ook in de toekomst een duurzame leefomgeving heeft. Denk hierbij aan klimaatadaptatie, het verminderen van overlast als gevolg van de luchthaven en andere duurzaamheidsvraagstukken.  

7.05.01 We implementeren Klimaatadaptatie bij nieuwe ontwikkelingen/ herinrichtingen

Bij elke nieuwe ontwikkeling/ herinrichting onderzoeken we welke klimaat adaptieve maatregelen er genomen kunnen worden om een toekomstbestendige omgeving te bouwen.

G

Activiteit ligt op schema. Bij recente projecten (Lange Mees, Djept) onderzoeken we mogelijke klimaat adaptieve maatregelen.

7.05.02 We geven invulling aan de Integrale Duurzaamheidsagenda

Er wordt een Integrale Duurzaamheidsagenda ontwikkeld. Op basis hiervan bepalen we in 2025 waar de opgaven voor de gemeente liggen met betrekking tot  duurzaamheidsthema's.

G

De agenda wordt naar verwachting in Q2 2025 ter besluitvorming voorgelegd aan de Raad.

7.05.03 We verminderen de milieubelasting van luchthaven Eindhoven

We stimuleren het gebruik van Eindhoven Airport als proeftuin voor technologische innovaties op gebied van duurzaamheid, zoals  de inzet van duurzame brandstoffen realiseren, het stimuleren schone vliegtuigen door gedifferentieerde tarieven van havengelden en het beperken van korte afstand vluchten. Verder onderzoeken we in het LEO de mogelijkheden voor het oprichten van een klimaatfonds voor compensatierechten. Bestuurlijk zijn we trekker van de werkgroep klimaat van LEO.

G

Dit  jaar vindt een evaluatie van het LEO plaats.

7.05.04 We geven uitvoering aan het Schone Lucht Akkoord

We zijn voornemens om aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord (SLA). We nemen deel aan een pilot waarin verder wordt onderzocht wat nodig is om als gemeente aan te kunnen sluiten bij dit akkoord. Het college wordt in 2024 hierover geadviseerd.

G

Het college heeft eind 2024 besloten aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord.

7.06 Afname van de uitstoot van broeikasgassen

Terug naar navigatie - 7.06 Afname van de uitstoot van broeikasgassen

Broeikasgassen zijn de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering. In Europa en Nederland willen we de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% verminderen vergeleken met 1990. In Veldhoven is de uitstoot van CO2, het belangrijkste broeikasgas, bijna verdubbeld sinds 1990. Als gemeente spelen we een belangrijke rol in het verminderen van de CO2-uitstoot van gebouwen en verkeer. 
Denk hierbij aan opwek hernieuwbare elektriciteit, afname aardgasverbruik van alle gebouwen en het mogelijk maken van elektrisch rijden.
We werken samen met onze partners, inwoners en bedrijven om de juiste omstandigheden te creëren voor een eerlijke overgang naar duurzame energie.

7.06.01 Uitvoeringsprogramma Energie transitie

We geven op een programmatische manier invulling aan het in 2022 vastgestelde uitvoeringsprogramma Energietransitie, waarvoor een bestemmingsreserve is ingesteld. De reden voor de bestemmingsreserve is dat de Energietransitie een nieuwe taak is voor gemeenten waarbij activiteiten en inkomsten zoals subsidies over de loop van het programma kunnen variëren niet vooraf te voorzien zijn. Voor de gebouwde omgeving focussen we ons vooral op het ondersteunen van inwoners bij het verduurzamen van hun woning, het faciliteren van de opwek van hernieuwbare energie, het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed en op het verduurzamen van bedrijventerreinen. Netcongestie is een prangend probleem, dat aanvullende aandacht vraagt. Daarnaast is het van belang om de bescherming van (kwetsbare) diersoorten te borgen bij de uitvoering van de isolatieopgave. Verder hebben we speciale aandacht voor communicatie en monitoring van het programma. 

G

Programma wordt uitgevoerd, waarbij vooral zichtbaar resultaten zijn geboekt op het gebied van de isolatieopgave en de kluskar. 

7.06.02 Inwoners ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning

We ondernemen verschillende activiteiten om inwoners te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Dit doen we gemeentebreed, gebiedsgericht en doelgroepgericht en in nauwe samenwerking met onze maatschappelijke partners, zoals welzijnsstichtingen Veldhoven Duurzaam, woningcorporaties  en bewonersinitiatieven.
Gemeentebreed voorzien we inwoners van informatie en ondersteuning, bijvoorbeeld via het (online) energieloket en breed toegankelijke activiteiten. Gebiedsgericht begeleiden en stimuleren we buurtinitiatieven rondom het verduurzamen van woningen. 
Tot slot hebben we bijzondere aandacht voor doelgroepen voor wie de drempel om te verduurzamen hoog is. Zo zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen met de Energietransitie. We zetten bijvoorbeeld de Veldhovense Kluskar in, in gebieden waar veel inwoners kampen met energiearmoede. Verder hebben we een aanpak om VVE’s te ondersteunen, samen met de gemeenten Best, Geldrop-Mierlo en Eindhoven. Ook particuliere eigenaren van lage labelwoning bieden we aanvullende ondersteuning, onder andere via het regionale project De Groene ZoneIsolatie.

G

Loopt conform planning

7.06.03 Opstellen en uitvoeren van Wijkuitvoeringsprogramma’s

In 2021 heeft de raad de Transitievisie Warmte (TVW) vastgesteld. Deze visie vertalen we in wijkuitvoeringsprogramma’s (WUP), in nauw overleg met inwoners en andere belanghebbenden van de desbetreffende wijken. In een WUP staat op welke manier en in welke snelheid de wijk overgaat op duurzame energievoorzieningen. 
In 2023 en 2024 is een wijkuitvoeringsprogramma voor ’T Look opgesteld. In 2025 worden de activiteiten die uit dit programma voortkomen uitgevoerd.  
Komende jaren worden wijkuitvoeringsprogramma’s voor andere gebieden opgesteld.

G

Loopt conform planning, waarbij voor in het 't Look extra focus is op een versnelling van de gemeentebrede activiteiten.  Voor WUP 'd Ekker wordt eerst de haalbaarheid onderzocht. 

7.06.04 Verduurzamen van het Maatschappelijk Vastgoed

In 2024 is een start gemaakt met het opstellen van de routekaart verduurzamen van het Maatschappelijk Vastgoed. Deze routekaart wordt eind 2024/begin 2025 afgerond. De routekaart dient uiteindelijk ook als praktisch instrument voor de afdeling Beheer en Realisatie, waarbij concrete maatregelen/richtlijnen worden geboden om aan de slag te gaan met daadwerkelijke verduurzamingsmaatregelen. In 2025 wordt gestart met de uitvoering van hiervan.

G

Loopt conform planning

7.06.06 Verduurzamen van bedrijventerreinen

We werken samen met bedrijven en andere partijen om bedrijventerreinen te verduurzamen. Dit doen we aan de ene kant om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren, maar ook om de ruimtelijke en economische ontwikkeling van Veldhoven te kunnen waarborgen. Het energiesysteem in de MRE/Brainportregio staat namelijk sterk onder druk.

Als gemeente richten we ons op gezamenlijke oplossingen, zoals ‘energiehubs’, waarbij meerdere partijen in een gebied samenwerken en afspraken maken over het opwekken, opslaan, onderling verdelen en slim gebruiken van energie. Het realiseren van een dergelijke is maatwerk, waarbij het in eerste instantie vooral gaat om het organiseren van samenwerking tussen bedrijven, marktpartijen, overheden en netbeheerders. 
De afgelopen jaren is hier een begin mee gemaakt met een koplopersgroep op De Run. In 2025 intensiveren we dit en sluiten we aan bij initiatieven op dit vlak vanuit de regio, zoals de inzet van een energiehubregisseur. Deze activiteit kent een integrale aanpak met programma  3 Economie.

G

Loopt conform planning

7.06.07 Opstellen en uitvoeren soortenmanagementplan

Bij renovatie en na-isolatie van huizen en gebouwen moet er volgens de Wet natuurbescherming rekening gehouden worden met de aanwezigheid van beschermde diersoorten. Het is verboden deze dieren onnodig te verstoren of te doden. Inwoners en isolatiebedrijven hebben een zorgplicht, maar dit is in de praktijk kostbaar en moeilijk uitvoerbaar. 
Om de natuurbescherming bij isolatie te verbeteren en particulieren te ontlasten, stellen we als gemeente een soortenmanagementplan (SMP) op. Hierin onderzoeken we welke beschermde soorten in de buurt leven en welke maatregelen we moeten nemen om aanwezige soorten te beschermen. Op basis van het SMP vragen we als gemeenten een gebiedsontheffing aan, waar alle inwoners gebruik van kunnen maken. In de jaren hierna moeten we de aanwezigheid van diersoorten monitoren, zodat we deze blijvend kunnen beschermen. 

O

Aanbesteding van het SMP heeft nog niet geleid tot een gunning van de opdracht. Hierover wordt gesprekken gevoerd om te bepalen of het SMP gegund kan worden. 

7.06.08 Mogelijk maken van het elektrisch rijden

Uitvoeren ‘Laadstrategie gemeente Veldhoven 2023-2025’
Het aantal elektrische voertuigen neemt komende jaren toe. In de laadstrategie is aangegeven hoe we in Veldhoven omgaan met het voorzien in de laadbehoefte van deze voortuigen.
We voeren de acties van de laadstrategie uit en geven uitvoering aan de (landelijke en Europese) regelgeving.

G

Een plankaart is opgesteld met mogelijke locaties voor laadpalen voor de komende jaren. Deze locaties voldoen aan gemeentelijke criteria.

In een participatief proces konden bewoners digitaal en anoniem reageren op deze locaties. Ook konden bewoners in een inloopspreekuur de kaart bekijken en samen met een medewerker een reactie invullen.

De uitgebreide (digitale) communicatie heeft bijna 1.200 reacties opgeleverd. Deze reacties worden verwerkt waarna voor de meeste locaties een verkeersbesluit wordt genomen. Hierop is het mogelijk voor bewoners om een zienswijze in te dienen. Het proces verloopt volgens schema.

7.07 De begraafplaats onderhouden om kwaliteit en beschikbaarheid van rustplaatsen te waarborgen.

Terug naar navigatie - 7.07 De begraafplaats onderhouden om kwaliteit en beschikbaarheid van rustplaatsen te waarborgen.

Door specifieke onderhoudsmaatregelen, zoals gras maaien en bomen snoeien, zorgen we voor een nette en respectvolle omgeving. Door dit onderhoud blijft onze begraafplaats een passende en eerbiedige laatste rustplaats bieden.

7.07.01 We onderhouden de begraafplaats op afgesproken kwaliteitsniveau om de beschikbaarheid en kwaliteit van rustplaatsen te waarborgen.

We onderhouden de gemeentelijke begraafplaats en verzorgen de grafdelving.
Daarbij ruimen we ook graven bij het verlopen van de grafrechten.

G

Activiteit ligt op schema.  Het onderhoud en het verzorgen van de grafdelving wordt structureel uitgevoerd. Het ruimen van graven is dit jaar gepland.

Budget

Terug naar navigatie - Budget
Budget Primitief Na wijziging Verwacht Bijstelling
Lasten 17.095 17.681 18.179 498
Baten 14.496 15.083 15.784 701
Saldo (- = nadeel) -2.599 -2.598 -2.395 203

Bijstellingen budget

Terug naar navigatie - Bijstellingen budget
Omschrijving exploitatiebijstelling Bijstelling Lasten Bijstelling Baten Bijstelling Saldo Bijstelling
burap
Structuurwijziging organisatie -178 178
Overheveling kapitaallasten restant kredieten jaarrekening 2024 -25 25
Energietransitie 701 701 0
Overige 1 -1
Saldo (- = nadeel) 498 701 203

Toelichting

Structuurwijziging organisatie (€ 178 voordeel)
Voor een toelichting verwijzen wij u naar de toelichting  "Programma overstijgende bijstellingen"  onder de "Financiële hoofdlijn"

Overheveling restant kredieten jaarrekening 2024 (€ 25 voordeel)
Voor een toelichting verwijzen wij u naar de toelichting  "Programma overstijgende bijstellingen"  onder de "Financiële hoofdlijn"

Energietransitie ( € 0)
De gemeente heeft een subsidieregeling opgesteld  voor het stimuleren van isolatiemaatregelen bij inwoners. Hierover is eind 2024 een collegebesluit genomen en de Raad is geïnformeerd. Dit betreft een financiële bijstelling op zowel de lasten als de inkomsten naar aanleiding van de subsidieregeling lokale aanpak isolatie en heeft geen invloed op het resultaat. 

Overige (€ 1 nadeel)
De post overige bestaat uit:

  • Preventiemedewerker naar HRM 
  • Correctie functiewaardering
  • Correctie loonkosten