Programma 0 | Bestuur en ondersteuning

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

0.01 De gemeentelijke organisatie is omgevingsbewust en communicatief

Terug naar navigatie - 0.01 De gemeentelijke organisatie is omgevingsbewust en communicatief

We staan als organisatie in contact met onze doelgroepen en netwerken in onze samenleving en passen onze communicatie daarop aan.

0.01.01 We gaan aan de slag met de verdere uitwerking van het communicatiebeleid

In 2024 hebben we een start gemaakt met ons communicatiebeleid. Dit gaan we komend jaar verder uitwerken. 

G

Dit loopt en komt in Q2 dit jaar in een stroomversnelling nadat onze senior corporate adviseur communicatie start. 

0.01.02 We gaan het communicatiebeleid borgen in de organisatie

Het is belangrijk dat de organisatie eenduidig communiceert. Daarom zorgen we ervoor we de collega's meenemen in de uitgangspunten van ons communicatiebeleid. 

G

Als team zorgen wij voor eenduidige communicatie en we nemen onze collega's hierin mee. 

0.02 De gemeente Veldhoven is voortdurend in gesprek met de samenleving

Terug naar navigatie - 0.02 De gemeente Veldhoven is voortdurend in gesprek met de samenleving
  • We willen in verbinding staan met onze samenleving (luisteren en betrekken)
  • We staan open voor initiatieven uit de samenleving 
  • We benaderen participatie op een gestructureerde en professionele manier

0.02.01 We werken aan het uitvoeringsplan van de Visie op participatie

In 2024 is de Visie op participatie vastgesteld. In 2025 gaan we aan de slag met het uitvoeringsplan. Dat betekent bijvoorbeeld dat we online participatie beter en nadrukkelijker inzetten en dat we een inwonerpanel ontwikkelen. 

G

Diverse stappen zijn al gezet. De toolkit participatie is beschikbaar op Vicky voor onze collega's. In Q2 start een opleiding factor P voor team communicatie, de samenspraakregisseurs en omgevingsmanager. En er is een beslisboom gemaakt om te bepalen welke trede van participatie we inzetten bij een opgave. 

0.02.02 Bij elk extern gericht programma of project is participatie een onderdeel

De impact van programma's en projecten kan groot zijn. Daarom spreken we af dat bij elk programma of project, dat zich richt op de buitenwereld, aandacht wordt besteed aan participatie. 

G

Waar mogelijk zoeken wij de ruimte om het gesprek aan te gaan met onze inwoners. 

0.02.03 De gemeentelijke organisatie krijgt handvatten voor participatie

Participatie raakt de hele organisatie en veel collega's hebben krijgen hiermee te maken. Daarom geven we de organisatie handvatten om goed uitvoering te kunnen geven aan participatie. 

G

Op Vicky staat een toolkit participatie om onze collega's hierbij te ondersteunen. 

0.03 De gemeente heeft een duidelijke visie (op Veldhoven)

Terug naar navigatie - 0.03 De gemeente heeft een duidelijke visie (op Veldhoven)

We weten wie we zijn, wat we willen worden, dragen dat uit en borgen dat in ons dagelijks werk.
We weten welke thema's we in Veldhoven belangrijk vinden en waar we als gemeente naar toe willen groeien. 

0.03.01 We borgen de visie op Veldhoven in ons beleid

In 2024 is de Inwonersvisie op Veldhoven vastgesteld. Op basis van deze inwonersvisie gaan we een visie op Veldhoven formuleren die ingaat op alle belangrijke uitdagingen voor onze gemeente. Het is de bedoeling deze begin 2025 vast te stellen. 

De komende jaren dragen we deze visie uit en borgen we de uitgangspunten in ons beleid.  

G

De aangevulde Visie op gemeente Veldhoven - Groeiend van trots is in februari 2025 aangeboden aan de raad.  Na vaststelling zal de visie verder worden geborgd, onder meer door deze als bouwsteen voor de Kadernota 2026 te gebruiken.

0.03.02 We gaan verder met het doorontwikkelen van de sturingsinstrumenten

Om te anticiperen op nieuwe trends en ontwikkelingen en focus aan te kunnen brengen in bestuurlijke keuze werken we aan diverse sturingsinstrumenten. Voorbeelden hiervan zijn de trendanalyse en het overdrachtsdocument. 

G

In de tweede helft van 2025 staan de trendanalyse en de strategische agenda (voorheen overdrachtsdocument) gepland. 

0.04 Onze dienstverlening is toegankelijk en passend

Terug naar navigatie - 0.04 Onze dienstverlening is toegankelijk en passend

Onze Visie Dienstverlening is ons uitgangspunt.

  • Onze inwoners,  ondernemers en organisaties staan centraal (passend binnen het algemeen belang)
  • Onze dienstverlening is toegankelijk
  • We zijn professioneel

0.04.01 We voeren het meerjarige uitvoeringsprogramma Dienstverlening uit

In het uitvoeringsprogramma Dienstverlening staan activiteiten en projecten die bijdragen aan de ambitie uit de visie Dienstverlening. In 2025 gaan we verder met de uitvoering van dit meerjarige programma dat in 2024 gestart is. 

O

Eind 2024 is de projectmanager gestart. Hierdoor heeft het uitvoeringsprogramma vertraging opgelopen. De planning voor 2025 wordt momenteel geactualiseerd en bijgesteld.
De projecten met betrekking tot telefonische bereikbaarheid en digitale toegankelijkheid welke gestart zijn in 2024 lopen door in 2025. 

0.04.02 We monitoren continu de klanttevredenheid van de kanalen website en balie

Wij willen graag weten wat de inwoners van onze (digitale) dienstverlening vinden. Daarom monitoren we dat continu en die feedback gebruiken we om de (digitale) dienstverlening te verbeteren. 

G

Wekelijks wordt de input van de klantmonitor bekeken. De feedback wordt gebruikt om formulieren, processen en pagina’s aan te passen.

0.04.03 We voeren het tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid uit

We gaan verder met de uitvoering van het plan van aanpak voor digitale toegankelijkheid dat in 2024 is opgesteld. De focus ligt op interne bewustwording en het maken van afspraken zodat we bij de aanschaf van nieuwe websites, webapplicaties of online platform voldoen aan de wetgeving. Voor bestaande websites en platforms gaan we, als dat nodig is, maatregelen bepalen en uitzetten bij leveranciers om de statussen van deze platforms en websites te verbeteren. 

O

De inventarisatie van de externe websites (ongeveer 50) waarop de gemeente (deels) communicatie of dienstverlening aanbiedt is afgerond. Personeelswisselingen en capaciteitsgebrek hebben geleid tot vertraging van het opstellen van het plan van aanpak. 

We zijn vergevorderd met het opstellen van toegankelijkheidsverklaringen voor het landelijk dashboard Toegankelijkheid. Digitale toegankelijkheid wordt binnen het uitvoeringsprogramma Dienstverlening projectmatig opgepakt. Op dit moment zijn er 3 projectopdrachten m.b.t. digitale toegankelijkheid opgesteld waarmee we in 2025 aan de slag gaan.

0.04.04 We verbeteren onze telefonische bereikbaarheid

In 2024 zijn we gestart met verbeteren van de telefonische bereikbaarheid. In 2025 gaan we verder met de verbeteracties, onder andere met het meetbaar maken en continu monitoren van onze telefonische bereikbaarheid.  

G

In 2025 gaan we de telefonische bereikbaarheid opnieuw meten met een bereikbaarheidsonderzoek. Deze uitslag bepaalt mede het vervolg en de intensiteit van de verbeteracties. We starten met het project vast-mobiel integratie waardoor ook de techniek van de telefonie beter gefaciliteerd wordt.

0.04.05 We werken aan en met een kanalenstrategie

We realiseren ons dat er meerdere kanalen (online en offline) zijn om de inwoner te bereiken en voor de inwoner om ons te bereiken. Dit is afhankelijk van de behoefte, wettelijke eisen en de doelgroep. Dat maken we inzichtelijk en beheersbaar met een kanalenstrategie waarin we bepalen met welke dienstverlenings- en communicatiekanalen we werken en waarvoor we die inzetten. Deze kanalen zijn altijd actueel, begrijpelijk, veilig en toegankelijk, op elkaar afgestemd en ingericht vanuit de klantreis.  

G

Er is een kader voor communicatie en participatie vastgesteld waarin de kanalenstrategie als actie is opgenomen om mee te starten in Q2 2025. Ook in het uitvoeringsprogramma van de visie Dienstverlening is de kanalenstrategie als onderdeel opgenomen. In Q2 zullen we hier een integrale projectopdracht voor opstellen.

0.04.06 We zetten in op digitalisering en innovatie om de dienstverlening te verbeteren

We zetten maximaal in op digitalisering. Dit draagt bij aan transparantie zodat de inwoner zelf zaken kan regelen of kan inzien bijvoorbeeld via een webportaal. Ook draagt dit bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering en de continuïteit. Het strategisch informatiebeleidsplan dat in 2024/2025 wordt opgesteld geeft hiervoor de kaders bijvoorbeeld op het gebied van datagedreven werken en voor het (veilig) inzetten van kunstmatige intelligentie (AI). In 2025 werken we dit informatiebeleidsplan uit in concrete activiteiten en beginnen alvast aan het op orde brengen en/of vernieuwen van ons ICT-landschap. 

G

De ambitiebepaling staat gepland voor een strategisch MT en college in april 2025. De ambitiebepaling zal uiteindelijk resulteren in een strategisch informatiebeleidsplan.

0.05 De gemeentelijke organisatie is gezond, flexibel en slagvaardig

Terug naar navigatie - 0.05 De gemeentelijke organisatie is gezond, flexibel en slagvaardig

Het is fijn werken bij de gemeente Veldhoven. We zijn er voor de samenleving. Naast het uitvoeren van wettelijke taken, zijn we in staat om wensen en ambities te realiseren en kunnen we inspelen op ontwikkelingen.  

0.05.01 We geven verder uitvoering aan de organisatievisie Gelukkig in Veldhoven

In 2024 is de organisatievisie Gelukkig in Veldhoven vastgesteld en is er gewerkt aan de herinrichting van de organisatie. In oktober 2024 is deze vernieuwde organisatiestructuur van start gegaan. 

In 2025 geven we verder vorm en inhoud aan de organisatievisie.

G

De nieuwe organisatiestructuur staat en er wordt nu uitvoering gegeven aan de organisatievisie.

0.05.02 We werken verder aan de producten en activiteiten uit de Geluksexpeditie

In het programma Geluksexpeditie werken we aan de ontwikkeling van onze organisatie, het werkgeluk van onze medewerkers en de prestatie die we leveren aan onze inwoners. In 2023 zijn medewerkers gezamenlijk gestart met verbeteringen van diverse onderdelen binnen de organisatie, zodat we komen tot  een krachtige organisatie met een duidelijk profiel en een duidelijk maatschappelijk resultaat. Er zijn al flink wat stappen gezet en activiteiten afgerond. In 2025 werken we verder aan de laatste activiteiten. 

G

Alle stippen / activiteiten uit het plan zijn gestart en het grootste gedeelte daarvan is inmiddels afgerond. De laatste activiteiten worden ofwel in de eerste helft van 2025 afgerond ofwel ondergebracht bij lopende projecten of activiteiten. 

0.05.03 We werken met strategische personeelsplanning

Met strategisch personeelsplanning kunnen we op het gebied van personeel inspelen op veranderingen en ambities in de toekomst. De afgelopen jaren hebben we de kwantitatieve analyse gedaan. In 2025 starten we met de kwalitatieve doorvertaling. 

G

Er is inmiddels een start gemaakt met het formatieonderzoek. De uitkomsten uit dat rapport gaan bijdragen aan de kwalitatieve doorvertaling van de strategische personeelsplanning.

0.06 Het financieel beleid van de gemeente is op orde

Terug naar navigatie - 0.06 Het financieel beleid van de gemeente is op orde

Veldhoven heeft een betrouwbaar en sterk financieel beleid, met een jaarlijks sluitende meerjarenbegroting. We dekken structurele uitgaven met structurele inkomsten.  

0.06.01 Begrotingsevenwicht en sluitende begroting

Een meerjarig sluitende begroting. Dit houdt in dat alle begrotingsjaren (2025 t/m 2028) een positief saldo (≥ 0) hebben. Ook moet er een positieve algemene vrije reserve zijn voor al deze jaren. 

O

Door de toenemende kosten in het sociaal domein en wijziging in de verdelingssystematiek van het Rijk ziet het college zich genoodzaakt om voor de jaren 2025 en 2026 af te wijken van de financiële doelstellingen uit het coalitieprogramma. Desondanks blijven we onverminderd inzetten op de realisatie van onze ambities. De noodzakelijke dekking voor deze periode wordt, conform de door het Rijk geboden mogelijkheden, incidenteel vanuit de reserves gefinancierd.

Budget

Terug naar navigatie - Budget
Budget Primitief Na wijziging Verwacht Bijstelling
Lasten 32.831 34.663 32.717 -1.946
Baten 115.502 116.526 120.278 3.752
Saldo (- = nadeel) 82.671 81.863 87.561 5.698

Bijstellingen budget

Terug naar navigatie - Bijstellingen budget
Omschrijving exploitatiebijstelling Bijstelling Lasten Bijstelling Baten Bijstelling Saldo Bijstelling
burap
Bijstelling begrotingssaldo -1.770 298 2.068
Reserve resultaat Bouwgrondexploitatie -3.110 3.110
Verkoop grond de Run 7000 2.851 2.851
Algemene uitkering van het gemeentefonds decembercirculaire 2024 508 508
Functiewaardering 117 -117
Mobiliteitsdienstverband 139 -139
Regeling vervroegd uittreden (RVU) 241 -241
Security wetgeving (BIO) en NIS2 271 -271
Inkooptrajecten BIZOB 292 -292
Uitfasering van de VDI 430 -430
Structuurwijziging organisatie 1.208 -1.208
Overige 236 95 -141
Totaal (- = nadeel / + = voordeel) -1.946 3.752 5.698

Toelichting

Bijstelling begrotingssaldo (€ 2.068 voordeel)
Door de mutaties in deze eerste bestuursrapportage verwachten wij een nadeliger resultaat over 2025 van € 4.920 (voor taakveld 0.11 is dit echter een voordeel). Meerjarig zijn de bijstellingen van het resultaat als volgt: € 6.117 nadeel in 2026, € 3.218 nadeel in 2027 en € 2.130 nadeel in 2028.

Reserve resultaat Bouwgrondexploitatie (€ 3.110 voordeel)
Op basis van de doorrekening van de bouwgrondexploitaties in de jaarrekening 2024 is de resultaatprognose aangepast.

Algemene uitkering van het gemeentefonds  septembercirculaire 2024 (€ 508 voordeel)
In de decembercirculaire van 2024 is de uitkering van het gemeentefonds verhoogd. Dit resulteert in de volgende voordelen: € 508 in 2025, € 376 in 2026, € 418 in 2027 en € 449 in 2028. Deze stijging is het gevolg van een correctie van het volume accres vanwege een revisie door het CBS en ontwikkelingen in de aantallen voor de uitkeringsbasis.

Verkoop grond de Run 7000 (€ 2.851 voordeel) 
In 2025 zal de verkoop van grond op de Run 7000 plaatsvinden.  Dit resulteert in een opbrengst van € 2.851. 

Functiewaardering (€ 117 nadeel)
Er heeft een herwaardering van diverse functies plaatsgevonden, met totale  kosten van € 117 structureel vanaf 2025.

Mobiliteitsdienstverband (€ 139 nadeel)
Met een aantal medewerkers zijn afspraken gemaakt voor begeleiding naar een nieuwe baan, wat heeft geresulteerd in verschillende mobiliteitsdienstverbanden. Dit leidt tot incidentele kosten van €139 in 2025 en €26 in 2026.

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)  (€ 241 nadeel)
De regeling vervroegd uittreden is een nieuwe regeling binnen de CAO gemeenten. Een aantal medewerkers maakt gebruik van deze regeling. De kosten voor de organisatie bedragen €241, waarvoor een voorziening is opgenomen.

Security wetgeving (BIO) en NIS2 (€271 nadeel)
De gemeente beschikt over een grote hoeveelheid gevoelige en vertrouwelijke informatie van burgers, ondernemers en medewerkers. Denk hierbij aan persoonsgegevens zoals BSN, inkomensgegevens, medische gegevens (bij Wmo en jeugdzorg), handhavingsinformatie, belastinggegevens en informatie over vergunningen en handhaving. De urgentie om de digitale veiligheid van onze informatievoorziening op orde te hebben is groter dan ooit, zeker gezien de mondiale ontwikkelingen. Ook vereist en dwingt landelijke wet- en regelgeving ons om maatregelen te treffen om de risico’s op informatiebeveiliging en cybersecurity te beperken. Om onze digitale weerbaarheid structureel te verbeteren en daarmee ook te voldoen aan wet- en regelgeving (BIO, AVG en NIS2), verzoeken wij om financiële middelen € 11 incidenteel en  € 260 structureel vanaf 2025  om onze data, systemen en netwerk toekomstbestendig te maken en te houden.

Inkooptrajecten BIZOB (€ 292 nadeel)
De gemeente Veldhoven werkt samen met BIZOB voor inkooptrajecten. Dit heeft geleid tot hogere kosten door meer trajecten en hogere uurtarieven. Voor 2025 is een extra budget van € 292 nodig, waarvan € 164 voor het Maatschappelijk Domein. Dit komt door een wetswijziging in het BBV. Het budget voor het Maatschappelijk Domein is structureel nodig. Er is nu gekozen om alleen de correctie vanuit het sociaal domein structureel te verhogen. In de begroting wordt afgewogen wat structureel extra nodig is om alle inkooptrajecten te financieren.

Migreren applicaties naar de cloud (€ 430 nadeel)
Het project voor de  migratie naar cloudgebaseerde applicaties vereist een incidentele investering van €430 in 2025. Omdat €80 hiervan investeringsuitgaven betreft, worden deze geactiveerd en over meerdere jaren afgeschreven, waardoor de lasten niet direct op het begrotingssaldo drukken. Bovendien leidt deze investering vanaf 2026 tot een structurele besparing, die oploopt tot netto €225 per jaar vanaf 2028. Deze besparing wordt pas in 2028 volledig gerealiseerd, omdat in 2027 de aanbesteding van de outsourcing van ICT plaatsvindt voor een bedrag van €200.

Structuurwijziging organisatie (€ 1.208 nadeel)
Voor een toelichting verwijzen wij u naar de toelichting  "Programma overstijgende bijstellingen"  onder de "Financiële hoofdlijn"


Overige (€ 141 nadeel)
- WAZO vergoedingen personeel
- Kosten personeel

- Klantgeleidingssysteem burgerzaken
- Preventie medewerker naar HRM
- ROW doorschuiven van 2024 naar 2025
- Inrichting visie op participatie
- Bijdrage GGU
- Rente
- Overheveling restant kredieten jaarrekening
- Arbodienst
- Accountantskosten
- Teamtraining professionalisering

Bijstellingen investeringen

Terug naar navigatie - Bijstellingen investeringen
Nummer Omschrijving investering U/I Primitief Na wijziging Verwacht Bijstelling burap
740025 Datawarehouse U 0 0 80 80
tekst

Toelichting

Datawarehouse (€ 80 nadeel)
Er is een datawarehouse nodig om eigenaarschap over data te behouden en een efficiënte integratie met cloudapplicaties te waarborgen. De huidige VDI-infrastructuur is verouderd en vereist modernisering. Investering € 80.