Voortgang activiteiten

Projectenblad

Voortgang activiteiten

Archivering

Terug naar navigatie - Archivering

Het tussentijdse “follow-up” gesprek met het RHCe en het toezichtsgesprek met de provincie zijn afgerond. Beiden partijen zijn tevreden met de huidige status en de tot dusver behaalde resultaten.
In maart 2024 volgt een nieuwe inspectie van het RHCe waarop met vertrouwen wordt toegezien.
De achterstanden lopen terug. De eerste deeloplevering van archiefblok 1991-2000 is goedgekeurd door het RHCe en daarmee afgerond. We hebben alle openstaande vacatures inmiddels ingevuld.
Het project bestuurlijke besluitvorming loopt inmiddels. Er wordt nagedacht over een e-Depot. Tot slot, is er een workshop gegeven aan alle medewerkers van het cluster Informatiebeheer om het beleid en werkwijze voor iedereen duidelijk te krijgen en we zijn ons nu aan het voorbereiden op kennissessies voor betrokken medewerkers in de organisatie.

Vluchtelingen Oekraïne

Terug naar navigatie - Vluchtelingen Oekraïne

De oorlog in de Oekraïne duurt nu al ruim 1,5 jaar en er vluchten nog wekelijks Oekraïners die op zoek zijn naar een veilige plek. Ook de opvang van overige vluchtelingen blijft stijgen en daarom zijn wij overgegaan naar een structurele integrale aanpak voor alle vluchtelingen, waaronder de vluchtelingen uit de Oekraïne. Hierdoor worden locaties voor opvang geregeld voor een langere periode. De voorkeur is om dit te doen met een samengestelde groep van vluchtelingen en andere spoedzoekers.  De opvang en huisvesting van vluchtelingen legt ook een extra druk op andere lokale opgaven, zoals de woningbouwopgave, onderwijs, werk en inkomen en inburgering. Deze opgaven kunnen niet los van elkaar gezien worden. Deze opgaven zijn daarom ook meegenomen in het beleidskader die door de gemeenteraad in haar vergadering van 18 april 2023 is vastgesteld. Doelstelling hierbij is een structurele oplossing voor opvang, huisvesting en begeleiding van verschillende groepen vluchtelingen, met daarbij flexibele ruimte om in te kunnen spelen op actuele ontwikkelingen. Voor de locaties wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgewerkt met een verdieping volgens het afwegingskader. Ook zal er per locatie een communicatieplan en veiligheidsplan worden opgesteld indien noodzakelijk. Dit is afhankelijk van de type locatie en opvang. Het besluit door het college wordt in fases gedaan per locatie (s), dit i.v.m. de huidig beschikbare capaciteit om dit te kunnen uitvoeren. Drie locaties worden in het 4e kwartaal van dit jaar aan het college ter besluitvorming voorgelegd.

Citycentrum

Terug naar navigatie - Citycentrum

In februari 2022 heeft de gemeenteraad het verkenningsdocument voor het Citycentrum en daarmee ook de kaders waarbinnen het masterplan en de ontwikkelstrategie moeten worden opgesteld vastgesteld. Bureau Rijnboutt (stedenbouw c.a.) is samen met bureau Dietz (participatie) met alle betrokken in- en externe stakeholders in 2023 het masterplan en de ontwikkelstrategie aan het opstellen. Dit proces is gepaard gegaan met een gedegen participatietraject, waar ondernemers, bewoners, eigenaren, raad, culterele instellingen, etc nauw bij betrokken zijn. Het masterplan vormt samen met de ontwikkelstrategie de kapstok waaraan in een volgende fase deelprojecten kunnen worden opgehangen en ook aan zullen worden getoetst. De verwachting is dat als alles meezit het eerste (bouw)project in 2025 van start kan gaan. Uiteindelijk zal de hele transformatie van het Citycentrum een ontwikkeling zijn die zich over meerdere jaren uitstrekt. Er wordt naar gestreefd om het Masterplan in Q1 van 2024 aan de raad ter vaststelling aan te bieden.

Programma Energietransitie

Terug naar navigatie - Programma Energietransitie

Stand van zaken

Gemeentebrede spoor: 
+    Circa 200 huishoudens hebben aangegeven dat zij deel willen nemen aan de collectieve inkoopactie voor zonnepanelen. In het najaar is een collectieve inkoopactie voor isoleren opgestart. 
+ Ondersteuningsinstrumentarium: Om de rol van de gemeente te kunnen vervullen en inwoners, ondernemers en partners in de transitie te ondersteunen, zijn regelingen nodig. Tot voor kort sloot de Algemene Subsidieverordening duurzaamheidsregelingen uit.. Op dit moment werken we nieuwe regelingen uit. 
+ Samenwerking partners: Samen met welzijnsstichtingen, woningcorporaties en energiecoöperatie hebben we in een aantal sessies de samenwerking vormgegeven. Eind van dit jaar maken we procesafspraken voor volgende jaren. 

Gebiedsgerichte spoor:
+    In het kader van het wijkgerichte spoor zijn het afgelopen jaar verschillende bewonersactiviteiten georganiseerd in ’t Look, Heikant en sinds kort ook in d’Ekker, zoals de Energiemarkt. Daarnaast wordt er gewerkt aan verschillende instrumenten voor de buurt om het verduurzamen van woningen te vergemakkelijken. 
Voor ’t Look lopen de voorbereidingen voor het wijkuitvoeringsprogramma. Hiervoor nemen we deel aan een provinciaal samenwerkingsprogramma. In 2023 worden de analyses uitgevoerd, zodat in 2024 het omgevingsproces gestart kan worden. 
+ Op De Run lopen er twee verduurzamingsprojecten op De Run 1000 en een slim energienet voor het hele bedrijventerrein. Er wordt gezamenlijk een inventarisatie gemaakt van de mogelijkheden om de problematiek rond netcongestie op die locatie gericht tegen te gaan. De inrichting van de buitenruimte van De Run 1000 wordt klimaatadaptief en biodivers.
+ Klimaatcorridor/OER A67: De Coalitie Klimaatcorridor A67 (bestaande uit de tien gemeenten gelegen aan de A67) onderzoekt het (mee)koppelen van lokale, regionale en bovenregionale vraagstukken over energie, mobiliteit, bedrijvigheid, natuur, landschap, klimaat en biodiversiteit, in relatie tot de snelweg A67. Als invulling van het onderdeel energie wordt de koppeling gemaakt met het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER). 

Doelgroepgericht spoor:
+    Vanuit het doelgroepgerichte spoor worden inwoners met energiearmoede geholpen met kleine energiebesparende maatregelen om hun energierekening omlaag te brengen. Dit doen we samen met de woningbouwcorporaties, de welzijnsorganisaties Swove en Cordaad en Verenigingen van Eigenaren en de energiecoaches. Daarnaast wordt er samen met de gemeenten Eindhoven, Best en Geldrop Mierlo gewerkt aan een verduurzamingsaanpak voor Verenigingen van Eigenaren. 
+ De aanpak ondersteuning voor mensen met energiearmoede was vertraagd omdat gebleken is dat daarvoor een intensievere samenwerking met het sociaal domein en sociale partners nodig is. Na de zomer is een doorstart gemaakt. Dit jaar vindt een pilot plaats in d’Ekker. 
-    De verduurzamingsaanpak voor ondernemers loopt vertraging op. De belangrijkste redenen hiervoor zijn capaciteit, raakvlakken met andere projecten/planningen en complexiteit van de opgave. We nemen deel aan de regionale werkgroep om hier kennis en ervaring in op te doen.

Capaciteit: 
+     In januari 2024 start een communicatieadviseur duurzaamheid.
-     Daarnaast hebben wij in september afscheid genomen van de programmamanager energietransitie. In verband met de druk op de arbeidsmarkt verloopt de werving moeizaam. De vacature is, in gewijzigde vorm, nu voor de tweede keer uitgezet.


Financiën: 
+    Vanuit het Rijk hebben we een extra specifieke uitkering voor de aanpak van energiearmoede ontvangen die uiterlijk in 2025 ingezet moeten zijn. Dit wordt meegenomen in onze aanpak. 

Overige aandachtspunten: 
Netcongestie
De capaciteitsproblemen op het hoofd- en middenspanning elektriciteitsnetwerk vormen een steeds grotere barrière voor grote ruimtelijke ontwikkelingen. De verwachting is dat de komende 5-10 jaar de wachtlijsten voor nieuwe grootgebruikers aansluitingen voor elektriciteit blijven bestaan. Dit heeft ook gevolgen voor onze verduurzamingsopgave. Op dit moment wordt er door ons een impactanalyse voor Veldhoven uitgevoerd om daarmee de knelpunten inzichtelijk te krijgen. Daarnaast wordt vanuit de provincie, de regio MRE en Brainport intensief samengewerkt om met het Rijk ennetbeheerders tot snellere oplossingen voor onze regio te komen. 

Soortenmanagementplan (SMP): 
Het na-isoleren van gebouwen kan schade toebrengen aan (beschermde) diersoorten. De Wet natuurbescherming (Wnb) schrijft voor dat schade aan ecologie te voorkomen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Door middel van een Soortenmanagementplan (SMP) worden (beschermde) soorten in beeld gebracht, preventief beschermd en duurzaam behouden. Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor het opstellen van een lokaal SMP. Hiermee kan een gemeente een gebiedsgerichte ontheffing aanvragen bij de provincie.