Voortgang activiteiten

Programma 4 l Onderwijs

Voortgang activiteiten

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Onze samenleving is aan grote veranderingen onderhevig. We willen dat al onze Veldhovense jongeren goed voor zichzelf kunnen zorgen wanneer ze later volwassen zijn. Onderwijs helpt jongeren om dit te leren. School is een belangrijke plek waar kinderen talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. We vinden het daarom van belang dat jongeren -indien dit binnen hun mogelijkheden ligt- een opleiding volgen en diploma halen.

We zorgen ervoor dat kinderen zoveel als mogelijk dichtbij huis naar school kunnen en gebruik kunnen maken van een voorschoolse voorziening. Het liefst in de buurt waar zij opgroeien. Indien het niet mogelijk is om dichtbij huis onderwijs te volgen, hebben leerlingen -onder bepaalde voorwaarden- recht op leerlingenvervoer.

Door de woningbouwopgave wordt de komende jaren een aanzienlijke groei van het aantal inwoners en daarmee kinderen verwacht. Een toename van het aantal inwoners van de gemeente, kan de uitbreiding van de onderwijscapaciteit en voorschoolse voorzieningen noodzakelijk maken. Dit vraagt om het actueel houden van het Integraal huisvestingsplan onderwijs (IHP).

Het aantal nieuwkomers in de gemeente zal naar verwachting de komende jaren verder toenemen. Niet alleen vanwege de voorspelde groei van ASML, maar ook door de komst van statushouders en vluchtelingen. Internationalisering van het onderwijs vinden wij daarom een belangrijke ontwikkeling. Maar bovenal vinden wij het belangrijk dat iedereen naar eigen vermogen meedoet in Veldhoven. Dat is moeilijk als je de Nederlandse taal niet goed beheerst of digitaal niet zo handig bent. We willen daarom taalachterstanden en kansenongelijkheid voorkomen en oplossen, zowel bij jeugdigen als bij volwassenen. 

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

4.01 Leerlingen kunnen dicht bij huis onderwijs volgen

Terug naar navigatie - 4.01 Leerlingen kunnen dicht bij huis onderwijs volgen

Jeugdigen krijgen de mogelijkheid om dicht bij huis naar school te gaan. Het liefst in de buurt waar zij opgroeien. De gemeente zorgt voor voldoende en kwalitatief goede onderwijshuisvesting. Daarnaast ondersteunen wij onze onderwijspartners in het streven naar inclusiever onderwijs. Dit houdt in dat jeugdigen -voor zover mogelijk- naar een reguliere school gaan. Indien het niet mogelijk is om dichtbij huis onderwijs te volgen, hebben jeugdigen -onder bepaalde voorwaarden- recht op leerlingenvervoer.  

4.01.01 Uitvoeren en actualiseren van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP)

Omschrijving

We voeren de voor 2024 vastgestelde projecten uit conform het IHP. Daarnaast wordt het IHP samen met de schoolbesturen en kinderopvangorganisaties geactualiseerd en in 2024 ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Resultaat

G

Toelichting

Het IHP 2024 is samen met schoolbesturen en kinderopvangorganisaties aangepast en vastgesteld. Via de bestuursrapportage en begrotingsbehandeling is geld vrijgemaakt voor projecten tussen 2024 en 2028.

In 2024 zijn de volgende projecten uitgevoerd en/of gestart:

Zilverackers
De brede school Zilverackers is in 2024 opgeleverd en wordt nu gebruikt. Door problemen met het energienetwerk is er een externe energievoorziening nodig. Deze oplossing blijft totdat Enexis de juiste capaciteit kan leveren.

Zuiderbos
De tijdelijke unit bij Zuiderbos blijft staan tot en met het schooljaar 2025/2026. Hiervoor is een vergunning verleend, het huurcontract verlengd, en een gebruiksovereenkomst met Zuiderbos afgesloten.

De Meerhoef
Er is gestart met de voorbereiding van de renovatie en verduurzaming van De Meerhoef.  Er is een architect gekozen, en samen met het schoolbestuur wordt gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek, een programma van eisen, en het bestek. Voor een aanbouw bij het hoofdgebouw wordt onderzocht of renovatie mogelijk is of dat nieuwbouw beter is. In 2024 is subsidie (DUMAVA) toegekend voor de verduurzaming. 

Aan ’t Heike
De voorbereiding voor de renovatie en verduurzaming van basisschool Aan ’t Heike is gestart. Een architect is gekozen en in samenwerking met schoolbesturen en de kinderopvangorganisatie wordt een programma van eisen en het bestek gemaakt. Ook voor dit project is in 2024 DUMAVA-subsidie toegekend.

St. Jan Baptist
Er wordt gewerkt aan een locatiestudie voor 300 m² extra tijdelijke units. Ook zijn gesprekken gestart met het schoolbestuur en de kinderopvangorganisatie om een programma van eisen te maken.

Heiacker (locatie Polders)
Er zijn eerste gesprekken gevoerd met de eigenaar van het schoolgebouw over de mogelijke aankoop van het gebouw.

4.01.02 Beschikbaar stellen van adequaat leerlingenvervoer

Omschrijving

We voeren de verordening leerlingenvervoer uit. Leerlingen die het nodig hebben en hier op basis van de verordening  recht op hebben kunnen met behulp van leerlingenvervoer voor hen passend onderwijs volgen. 

Resultaat

G

Toelichting

De regels voor leerlingenvervoer worden uitgevoerd. Leerlingen die dit nodig hebben en er recht op hebben, kunnen hierdoor naar een school gaan die bij hen past. In het jaar 2024 waren er 222 unieke cliënten die gebruik hebben gemaakt van leerlingenvervoer. 

4.02 Bevorderen van de ontwikkelkansen van alle jeugd

Terug naar navigatie - 4.02 Bevorderen van de ontwikkelkansen van alle jeugd

Jeugdigen krijgen de kans om zich te ontwikkelen tot zelfredzame burgers die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Om dat te kunnen bereiken moeten jeugdigen de gelegenheid krijgen om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Daarnaast willen we dat een eventuele taalachterstand van peuters bij instroom naar het basisonderwijs is afgenomen. 

4.02.01 We zetten in op talentontwikkeling van jeugd

Omschrijving

Op basis van het uitvoeringsplan van de  Kadernota 'Focus op alle jeugd' en de visies op sport en cultuur wordt onder andere aandacht besteed aan talentontwikkeling van jeugdigen. 

Resultaat

G

Toelichting

Talentontwikkeling bij kinderen wordt ondersteund door de combinatiefunctionarissen Sport en Cultuur. Ook is talentontwikkeling een belangrijk onderdeel van het Uitvoeringsplan Focus op alle Jeugd. Samen met partners zoals scholen, kinderopvang en het Centrum voor Jeugd en Gezin, zijn activiteiten vanuit dit plan uitgevoerd.

De combinatiefunctionarissen is gevraagd om in hun werk extra aandacht te geven aan kinderen uit kwetsbare gezinnen. Daarnaast is begonnen met het onderzoeken waar in Veldhoven kansenongelijkheid voorkomt.

In 2025 gaan we verder met deze activiteiten, zoals gepland in het Uitvoeringsplan.

Het aantal deelnemers aan Sjors Sportief en Sjors Creatief in het schooljaar 2023-2024 is ten opzichte van het vorige schooljaar met 78 deelnemers gestegen naar 1751 deelnemers totaal.

4.02.02 Doorontwikkelen afspraken VVE-werkgroep (vroeg- en voorschoolse educatie)

Omschrijving

We geven zoveel mogelijk kinderen in de leeftijd van 2,5 t/m 6 jaar met (een risico op) een taalachterstand de kans om gebruik te maken van vroeg- en voorschoolse educatie (VVE). We hebben structureel een VVE-werkgroep ingericht waarin onderwijs, kinderopvang, GGD, Bibliotheek en gemeente bij elkaar komen. Samen maken we -mede op basis van uitkomsten uit de monitor- afspraken om het bereik van de doelgroep en de ouderbetrokkenheid te vergroten, en om tevens de doorgaande leerlijn voor kinderen te verbeteren. 

Resultaat

G

Toelichting

De VVE-werkgroep, met mensen van onderwijs, kinderopvang, bibliotheek, GGD en gemeente, werkt samen aan deze activiteit. In het uitvoeringsplan Focus op alle Jeugd, staat als actiepunt: "Evaluatie van de doelgroep-definitie voor Voorschoolse Educatie". In 2024 is dit onderzoek begonnen. Het doel is om te kijken of de VE-groepen beter gebruikt kunnen worden door de doelgroep-definitie aan te passen. Het onderzoek wordt in 2025 afgerond.

Het percentage kinderen dat VVE in 2024 bereikt, is nu nog niet bekend. De VVE-monitor komt waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2025.

4.02.03 Inzetten op voldoende onderwijscapaciteit voor nieuwkomers

Omschrijving

De capaciteit van het nieuwkomersonderwijs staat zowel landelijk als regionaal onder grote druk. De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor dit aanbod. Wij vinden het van belang dat alle jongeren de mogelijkheid hebben om onderwijs te volgen. Zowel regionaal als binnen de gemeente Veldhoven ondersteunen wij onze onderwijspartners om voldoende onderwijscapaciteit te realiseren bijvoorbeeld door de aanwezigheid van voldoende onderwijshuisvesting. Zo is recent het Integraal HuisvestingsPlan onderwijs vastgesteld, waarin nadrukkelijk aandacht is voor huisvesting van nieuwkomers. Ook in de overleggen met de schoolbesturen is aandacht voor het aanbieden van passende onderwijsplekken voor alle nieuwkomers.

Resultaat

G

Toelichting

Deze activiteit loopt volgens planning. Met de schoolbesturen voor basisonderwijs zijn afspraken gemaakt over de inschrijving van kinderen (statushouders en vluchtelingen) voor nieuwkomersonderwijs.  In 2024 is op twee locaties in Veldhoven nieuwkomersonderwijs gegeven via taalklassen.

Voor kinderen van statushouders die op de regionale opvang De Buitenjan wonen, is met de regiogemeenten afgesproken dat deze kinderen, als het mogelijk is, onderwijs volgen in de gemeente waar ze later gaan wonen. Zo hoeven ze niet van school te wisselen na een verhuizing. Het vervoer van deze kinderen is en wordt geregeld en betaald door het COA.

Het lokale team nieuwkomersonderwijs Veldhoven, met mensen van onderwijs, kinderopvang en gemeente, voert deze activiteit samen uit. Dit team werkt ook samen met het kernteam van samenwerkingsverband PO De Kempen, waar de regionale plannen voor nieuwkomersonderwijs worden besproken.

4.03 Vergroten van de basisvaardigheden van volwassenen

Terug naar navigatie - 4.03 Vergroten van de basisvaardigheden van volwassenen

We ondersteunen volwassen inwoners -waar nodig- in hun basisvaardigheden op het gebied van taal en digitale participatie. 

4.03.01 Bewustzijn vergroten rondom laaggeletterdheid

Omschrijving

Samen met de lokale partners vergroten we het bewustzijn en het creëren van begrip rondom het thema laaggeletterdheid en het gebrek aan digitale vaardigheden. Verder vergroten we de naamsbekendheid van het Digitaalhuis onder inwoners en organisaties. En wij stimuleren organisaties om inwoners waar nodig door te verwijzen naar het Digitaalhuis. De samenwerking met het Digitaalhuis loopt goed en het plan van aanpak ligt op schema. Recent voorbeeld voor het vergroten van bewustzijn is de campagne 'Wie help jij op weg?

Resultaat

G

Toelichting

Het DigiTaalhuis werkt sinds enkele jaren samen met BSR Veldhoven, Stichting Leergeld Veldhoven en De Kempen, en de Voedselbank Veldhoven. Het doel is om mensen die moeite hebben met lezen of schrijven of mensen met weinig digitale vaardigheden door te verwijzen naar het DigiTaalhuis. In 2024 zijn presentaties gegeven over het DigiTaalhuis aan verschillende organisaties in Veldhoven. Dit gebeurde onder andere voor leden van KBO Zeelst, SWOVE, vrijwilligers van zorgorganisaties en energiecoaches van de Kluskar. Ook is gesproken met Severinus over wat hun cliënten en medewerkers willen leren.

Om meer inwoners van Veldhoven te bereiken en bekend te maken met het DigiTaalhuis, is er in 2024 een krant uitgebracht. In deze krant stond informatie over de activiteiten en verhalen van deelnemers en vrijwilligers. Daarnaast is de folder van het DigiTaalhuis vernieuwd en is er een Engelstalige versie gemaakt.

In september zijn de krant, de folders en het DigiTaalhuis gepromoot tijdens de straatcampagne 'Wie help jij op weg?' in het Citycentrum. Een team van enthousiaste vrijwilligers zorgde hiervoor. Ook stonden er artikelen over het DigiTaalhuis in het Veldhovens Weekblad en het Eindhovens Dagblad, wat heeft geholpen om het DigiTaalhuis bekender te maken.

Het aantal deelnemers aan de activiteiten van het Digitaalhuis is in 2024 ten opzichte van 2023 met 888 deelnemers gestegen naar 2402 deelnemers totaal.

4.04 Voorkomen van ongeoorloofd schoolverzuim

Terug naar navigatie - 4.04 Voorkomen van ongeoorloofd schoolverzuim

We zorgen er door preventieve inzet voor dat ongeoorloofd schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten zoveel als mogelijk worden voorkomen. Indien er sprake is van schooluitval of voortijdig schoolverlaten zetten we waar mogelijk in op terugkeer naar het onderwijs.

4.04.01 Tegengaan van absoluut-, relatief-, en overig schoolverzuim

Omschrijving

De adviseur leerplicht controleert of alle jongeren die onder de Leerplichtwet vallen, op een school staan ingeschreven. Indien dit niet het geval is, onderneemt de adviseur leerplicht meteen actie. Door preventieve maatregelen zetten we in op het verminderen van relatief en overig schoolverzuim. Dit doen de adviseurs leerplicht onder andere door middel van goede contacten met scholen, het voeren van (preventieve) gesprekken met ouders en jongeren en samenwerking met het voorliggend veld en het generalisten- en specialistenteam.

Resultaat

G

Toelichting

Absoluut verzuim
Ook in 2024 zijn we blijven werken aan het aanpakken van absoluut verzuim. Als de leerplichtadviseur via het systeem een melding krijgt van absoluut verzuim (een kind staat niet ingeschreven op een school), wordt meteen actie ondernomen. Het doel is dat het kind zo snel mogelijk wordt ingeschreven op een school of dat er een ontheffing wordt geregeld. Hierbij werken we samen met ouders, scholen, zorgorganisaties en andere betrokkenen.

Ouders krijgen drie maanden voordat hun kind vijf jaar wordt een brief als hun kind nog niet is ingeschreven op een school.

Voor basisschoolleerlingen zijn speciale nieuwkomersklassen opgezet door RBOB en Veldvest. In deze klassen leren kinderen die nieuw in Nederland zijn de taal, zodat ze later mee kunnen doen in het gewone onderwijs.

Het aantal meldingen van absoluut verzuim per 1.000 leerlingen in 2024 is nog niet bekend. Het regionale jaarverslag over leerplicht wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2025. Daarna krijgt de gemeenteraad hierover een raadsinformatiebrief.

Relatief schoolverzuim
We proberen relatief verzuim (kinderen die niet vaak genoeg naar school gaan) te verminderen met preventieve maatregelen. We zorgen voor goed contact met scholen, praten op tijd met ouders en jongeren, en werken samen met teams zoals het generalisten- en specialistenteam en andere hulporganisaties.

De aanpak om verzuim vroeg te signaleren en aan te pakken wordt voortgezet. De leerplichtadviseurs proberen preventief met ouders en jongeren te praten. Als dat niet helpt, wordt gehandhaafd. Er is een goede samenwerking met scholen, zodat leerplicht al in een vroeg stadium betrokken wordt bij problemen. Elke school heeft een vaste contactpersoon van leerplicht, en de adviseurs bezoeken de scholen regelmatig.

Het aantal meldingen van relatief verzuim per 1.000 leerlingen in 2024 is nog niet bekend. Het regionale jaarverslag over leerplicht wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2025. Daarna krijgt de gemeenteraad hierover een raadsinformatiebrief.

Overig verzuim
Overig verzuim is bijvoorbeeld luxe verzuim (zoals extra vakantiedagen) of minder dan 16 uur verzuim in 4 weken. Bij overig verzuim volgen we dezelfde aanpak als bij relatief verzuim. Dit soort verzuim kan namelijk een signaal zijn dat het niet goed gaat met de jongere. Door gesprekken te voeren en op tijd hulp in te schakelen, proberen we te voorkomen dat het verzuim erger wordt.

4.04.02 Voorkomen van voortijdig schoolverlaten

Omschrijving

RMC-regio’s (Regionale Meld- Coördinatiefunctie Voortijdig schoolverlaters), scholen in het voortgezet onderwijs en MBO-instellingen proberen te voorkomen dat jongeren stoppen met school voordat zij een startkwalificatie hebben. Ook worden kwetsbare jongeren in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs door meerdere partijen gemonitord. Hierdoor zijn en blijven zij in beeld binnen de arbeidsmarktregio Eindhoven de Kempen. 

Resultaat

G

Toelichting

De aanpak om voortijdig schoolverlaten te voorkomen is ook in  2024 voortgezet. Scholen in het voortgezet onderwijs, mbo-instellingen en doorstroomregio’s (voorheen RMC) werken samen om te zorgen dat jongeren hun school niet verlaten zonder een startkwalificatie. Jongeren in een kwetsbare situatie worden in de regio gevolgd met het systeem Intergrip. Hierdoor blijven zij in beeld binnen de arbeidsmarktregio Eindhoven de Kempen. Met dit systeem wordt ook geregeld dat scholen jongeren goed kunnen overdragen naar de Wmo, participatie of jeugdhulp als dat nodig is.

Er is goed contact tussen scholen en zorgpartners. Er zijn regelmatig overleggen geweest om samen preventieve acties te bedenken en uit te voeren. Als een jongere bijna 18 wordt, zorgt leerplicht voor een warme overdracht naar het doorstroompunt.

Het percentage jongeren dat voortijdig stopt met school zonder startkwalificatie (vsv’ers) in het voortgezet onderwijs en mbo (BBV-indicator) is nog niet bekend. DUO publiceert deze cijfers waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2025. Daarna krijgt de gemeenteraad hierover een raadsinformatiebrief.

Meetindicatoren

Terug naar navigatie - Meetindicatoren
Nr.
Doel Naam Eenheid Bron Streefwaarde Realisatie
4.01 Leerlingen die binnen regulier onderwijs niet binnen eigen deelgebied naar school kunnen op basis van het aantal beschikbare vierkante meters onderwijshuisvesting. Aantal leerlingen IHP 0 0
4.02 Deelnemers aan Sjors Sportief en Sjors Creatief Aantal deelnemende kinderen per schooljaar Gemeente >1673 1.751
4.03 Taalachterstand peuters % doelgroepbereik voorschoolse Educatie VE-monitor >90% nnb
4.04 Deelnemers bij het Veldhovense Digitaalhuis: Aantal deelnemers bij het Veldhovense Digitaalhuis 2023 Digitaalhuis Jaarlijkse stijging 5% van (educatieve) activiteiten
Spreekuren – Bezoekers 280
Spreekuren – Telefonische aanvragen  91
Spreekuren – E-mailaanvragen  167
Taalmaatjes (nieuwe matches)  47
Taalcafé – Deelnemer  1320
Klik & Tik – Deelnemer  58
En nu zelf aan de slag! – Deelnemers *  0
DigiSterker – Deelnemers *  0
nieuwe activiteiten - Deelnemers **  99
Totaal: ***1514  2402= +58,7%
4.05 Absoluut verzuim (BBV) Aantal per 1.000 leerlingen DUO/Ingrado **** nnb
4.05 Relatief verzuim (BBV) Aantal per 1.000 leerlingen DUO/Ingrado **** nnb
4.05 Vroegtijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie (vsv-ers) (BBV) % deelnemers aan het VO en MBO onderwijs DUO/Ingrado **** nnb
* Deze trainingen worden niet meer gegeven vanwege gebrek aan animo en beschikbaarheid van alternatief aanbod
** Dit betreft de som van de deelnemers van de trainingen Handig met je smartphone, Veilig op internet en Handig omgaan met het patiëntenportaal van de huisarts.
*** In het totaal zijn ook 340 deelnemers Leesclub NT2 meegenomen.
**** Streefwaarde: gelijk of lager dan de gemiddelde realisatie in Nederland