Voortgang activiteiten

Programma 1 l Veiligheid

Voortgang activiteiten

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De zorg voor veiligheid is een kerntaak van de gemeente. Die verantwoordelijkheid dragen we samen met vele (keten)partners. Veiligheid is veelomvattend en gaat om zaken waar inwoners dagelijks (bewust en onbewust) mee te maken krijgen. Denk daarbij aan veiligheid tijdens grote evenementen of de wetenschap dat de brandweer op tijd arriveert bij een brand, maar ook vervelende zaken zoals fietsendiefstal, woninginbraak, geweldpleging, ondermijning en jeugd- woon- of drugsoverlast. Veiligheid is een basisvoorwaarde voor een aantrekkelijke woon-, werk- en leef gemeente en voor een goede economische en sociale ontwikkeling. Om dit te bereiken, werken wij vanuit een gezamenlijke visie: Wij willen een aantrekkelijke gemeente zijn waar inwoners, bedrijven en bezoekers zich thuis en veilig voelen. Daarbij wordt gekozen voor een aanpak met een balans tussen preventie, zorg en repressie. Wij vinden voorkomen beter dan genezen. Samenwerken is hierbij het sleutelwoord. Inwoners, bedrijven, organisaties en veiligheidspartners zijn actief en helpen mee aan een veilige, leefbare en gezonde leefomgeving. Daarnaast heeft men het vertrouwen in de lokale overheid en de gemeente staat dichtbij haar inwoners en ondernemers. Op het gebied van veiligheid opereren wij als een eenheid met aandacht voor de lokale diversiteit en eigenheid.

Concreet betekent dit de volgende uitgangspunten:
• Werken aan veiligheid vanuit de eigen kracht van onze inwoners.
• Eén slagvaardige, daadkrachtige en integere overheid.
• Balans tussen preventie, zorg en repressie (praten waar kan en doorpakken waar moet).
• Verbinding tussen zorg en veiligheid.
• Wijk- en persoonsgerichte aanpak.
• Datagedreven werken.

Als gemeente hebben we zowel een regisserende, faciliterende als uitvoerende rol. Binnen de veiligheidsthema's (High Impact Crime, Ondermijning, Digitale Veiligheid, Zorg en Veiligheid en Fysieke Veiligheid) stellen we prioriteiten. Alle thema's pakken we integraal met onze partners aan. Het succes van de aanpak zijn de incidenten die nooit hebben plaatsgevonden en adequate de-escalatie bij incidenten. 

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

1.01 Een verbetering van het veiligheidsgevoel

Terug naar navigatie - 1.01 Een verbetering van het veiligheidsgevoel

Inwoners van Veldhoven moeten met een veilig gevoel in hun wijk of buurt kunnen leven. Om dit veiligheidsgevoel te verbeteren, wordt ingezet op een aantal onderdelen:
- een verdere afname van de criminaliteit
- een verdere afname van incidenten en verstoringen van de openbare orde
- een verbeterde verankering van veiligheid in buurten en wijken
- een goede samenwerking, waarin we met ketenpartners een gezamenlijke focus hebben 

1.01.01 Uitvoering geven aan het Integrale Veiligheidsplan en Uitvoeringsplan Basisteam De Kempen 2023-2026

Omschrijving

In 2022 heeft de gemeenteraad het Integraal Veiligheidsplan (IVP) vastgesteld. Deze vierjaarlijkse kadernota geeft sturing aan de lokale veiligheid. De projecten en activiteiten die hieruit voortvloeien staan in het tweejaarlijkse Uitvoeringsplan (UVP). Komend jaar gaan we deze projecten en activiteiten uitvoeren. Jaarlijks evalueren we deze uitvoering met partners en gemeenteraad. 

Resultaat

G

Toelichting

Proces loopt op schema. Het UVP 2025-2026 is inmiddels vastgesteld. Komende periode worden aan de gestelde doelen uitvoering gegeven.  

1.01.02 In 2024 ontwikkelen we samen met onze (keten)partners de wijkgerichte aanpak verder door.

Omschrijving

Veldhoven is in 2022 gestart met wijkgericht werken met onder andere de partners Cordaad, Politie, Woningbouwstichtingen en zorgpartners (onder andere de GGD en Lumens). Bij een wijkgerichte aanpak wordt er samengewerkt om te voorkomen dat de leefbaarheid en veiligheid in een wijk of gebied (met multiproblematiek) verslechtert. Vanuit veiligheid sluiten we  periodiek aan bij overleggen van onze bewoners, zoals o.a. wijkplatforms en buurtpreventie. 

Resultaat

G

Toelichting

Integrale veiligheid onderhoudt contact met de wijkregisseurs en wijkmakelaars en sluit aan wanneer dit vanuit veiligheidsperspectief noodzakelijk of wenselijk is. 

1.01.03 Meer ondersteuning bieden aan buurtpreventiegroepen.

Omschrijving

Buurtpreventiegroepen zijn onze ogen en oren in de wijk. Om deze reden gaan we meer investeren in en samenwerken met de buurtpreventiegroepen. De buurtpreventiegroepen worden ook ingezet bij de informatievoorziening naar onze inwoners toe. Tot slot, organiseren we jaarlijks een gezamenlijke buurtpreventieavond.

Resultaat

O

Toelichting

De afspraken met de wijkregisseur zijn hernieuwd, waarbij buurtpreventiegroepen, veiligheid en ketenpartners elkaar in veiligheidssituaties sneller weten te vinden. Begin Q2  staat er een gezamenlijke buurtpreventieavond gepland met partners en de coördinatoren van de buurtpreventieteams. 

1.01.04 We versterken de Keurmerken veilig ondernemen voor bedrijventerreinen, winkelgebieden, horeca, sportverenigingen en maatschappelijke organisaties

Omschrijving

Als preventieve actie willen we bestaande Keurmerken Veilig ondernemen, bedrijventerreinen en winkelgebieden verder versterken en onze informatiebronnen (netwerkpartners) uitbreiden. Het is de bedoeling om hiermee zowel de objectieve als subjectieve veiligheid te verhogen. We gaan actief informatie bij de betrokken doelgroep ophalen en bespreken. Voor de horeca van Veldhoven gaan we een keurmerk Veilig Uitgaan opzetten om de samenwerking tussen overheid en horecaondernemers te versterken.

Resultaat

G

Toelichting

Her-certificering is op beide terreinen gelukt. Goede relatie met de ondernemers door regelmatig overleg, hierbij wordt op reguliere basis besproken wat er bij de partners leeft. Eventuele aangedragen punten worden afgestemd en daar waar nodig aangepakt.  Op dit moment wordt daarnaast geïnvesteerd op een keurmerk Veilig Uitgaan en de vernieuwing van het preventie- en alcoholplan. 

1.01.05 Invoeren van een “Branche-aanpak Veiligheid”

Omschrijving

Jaarlijks selecteert Integrale Veiligheid een branche of thema, waarop intensief wordt ingezet dat jaar. Gedurende het jaargeven we deze branche of thema extra aandacht. Dit doen we o.a. door preventieve acties, trainingen, inzetten van controles en voorlichting.

Resultaat

G

Toelichting

Loopt op schema. Dit jaar zijn er verschillende preventie acties en controles geweest voor het thema bedrijventerreinen en de aanpak mensenhandel. In het vierde kwartaal zijn preventieve acties geweest in het buitengebied. 

 

1.01.06 Implementatie van de Skip leidraad drugs bij evenementen

Omschrijving

We zijn drugs in Nederland steeds normaler gaan vinden en het gebruik hiervan lijkt toe te nemen. Ook bijvoorbeeld overlast, criminaliteit, de (verkeers)veiligheid en de milieudelicten die hiermee ontstaan. Met SKIP willen 32 gemeenten in Oost-Brabant hier iets aan doen met de regionaal ontwikkelde “SKIP leidraad drugs bij evenementen”. De leidraad is ondersteunend aan vergunningstrajecten van evenementen.

Resultaat

G

Toelichting

Drugs bij evenementen en het preventief weren hiervan maakt onderdeel uit van de behandeling van aanvragen voor evenementenvergunningen en tijdens het evenement zelf. Komende periode blijft hier aandacht voor. 

 

1.02 Gericht kwetsbare doelgroepen informeren over onderwerpen, zoals woninginbraken, diefstallen en digitale criminaliteit

Terug naar navigatie - 1.02 Gericht kwetsbare doelgroepen informeren over onderwerpen, zoals woninginbraken, diefstallen en digitale criminaliteit

Ter preventie willen wij meer aandacht besteden aan het goed informeren van onze inwoners. Op gebied van digitale criminaliteit gaan we het programma Hackshield (game) en Cyber 24 inbedden in onze werkwijze om jeugdigen de gevaren van digitale criminaliteit bij te brengen. 

1.02.01 Gericht kwetsbare doelgroepen informeren over onderwerpen, zoals woninginbraken, diefstallen en oplichting

Omschrijving

Ter preventie besteden wij meer aandacht aan het goed informeren van onze inwoners/ ondernemers. Dit doen wij door inwoners en ondernemers bewuster te maken van de gevaren  en tips te geven over hoe dit te voorkomen.  Dit doen wij onder andere door gerichte campagnes (donkere dagen, oplichting aan de deur) en door voorlichting op locatie. 

Resultaat

G

Toelichting

Loopt op schema. In februari 2025 is de afronding van  het spel Hackshield voor de doelgroep jeugdigen (8 - 12 jarigen). Daarnaast heeft gemeente Veldhoven verschillende gerichte campagnes gehouden in het jaar 2024 om de inwoners van Veldhoven bewust te maken van gevaren en mogelijke signalen. Daarnaast is er geïnvesteerd op meldingsbereidheid in algemene zin en meer specifiek ook op thema's als ondermijning. 

 

1.02.02 Bij strafrechtelijke overtredingen waar mogelijk ook bestuursrechtelijk optreden

Omschrijving

Bij het aantreffen van drugs in een woning voert de gemeente een twee sporenbeleid. Dit wil zeggen dat justitie verantwoordelijk is voor de strafrechtelijke vervolging en de gemeente de impact voor de buurt probeert te verkleinen door bv de woning te sluiten. Gezien het succes wordt dit beleid uitgebreid naar 12 andere thema’s waarbij ook bestuursrechtelijk opgetreden kan worden. Het gaat hier om thema’s die de leefbaarheid van de buurt kunnen aantasten zoals: jeugdoverlast, drugs op straat, woninginbraken, bijtincidenten of overlast gevende personen. Inmiddels zijn de werkprocessen gereed. In 2025 worden de opgestelde werkprocessen toegepast en na evaluatie waar nodig aangepast. 

Resultaat

G

Toelichting

De opgestelde werkprocessen zijn geïmplementeerd en betrokken weten hoe hiernaar te te handelen. In 2025 worden deze werkprocessen gemonitord, geëvalueerd en waar nodig aangepast. 

1.03 Het voorkomen, verstoren en stoppen van ondermijnende criminaliteit

Terug naar navigatie - 1.03 Het voorkomen, verstoren en stoppen van ondermijnende criminaliteit

Ondermijnende criminaliteit verstoort de balans tussen onderwereld (criminelen) en bovenwereld (de samenleving). Daarmee is ondermijnende criminaliteit een minder zichtbare vorm van criminaliteit, maar kent daarentegen grote gevolgen en impact voor de samenleving in zijn geheel. Ondermijnende criminaliteit creëert gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld brand- en explosiegevaar, afpersing, intimidatie met geweld of milieuschade. Ondermijning zorgt ook voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van onze inwoners, ondernemers en organisaties. 

1.03.01 In 2025 gaan we datagedreven werken ervaring door het analyseren van gegevens om de aanpak van ondermijning te verbeteren

Omschrijving

De gemeente wil op een vernieuwende manier het werkproces van ondermijning verbeteren. Inmiddels beschikt de gemeente over een werkproces ondermijning en bijbehorende datasysteem, dit wordt in 2025 ingezet om meer regisserend, gestructureerd en efficiënter te gaan werken. Jaarlijks worden de bevindingen geëvalueerd.

Resultaat

G

Toelichting

Beleid met werkproces en privacy protocol is vastgesteld. Systeem wordt ingericht en uitgerold volgens planning. 

 

1.03.02 In 2024 voeren we het actieplan (2023-2024) uit voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit (en voldoen daarmee aan de Brabantse Norm)

Omschrijving

In het actieplan voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit werken we aan diverse thema´s zoals:  bewustwording en weerbaarheid van inwoners, verstevigen van onze informatiepositie, het werkproces ondermijning, voorlichting en betrouwbare overheid. 

Resultaat

G

Toelichting

De diverse onderdelen van het actieplan worden nauwlettend gemonitord en lopen volgens programma en zijn bijna volledig afgegrond.

1.03.03 Aanpak van jonge aanwas en doorgroeiers

Omschrijving

Veel jongeren komen in aanraking met de verleidingen van het ´snelle geld´. We investeren in het voorkomen van criminele carrières van onze jongeren. Dit doen we door o.a. vroegsignalering, specifieke coachingstrajecten, stevige regie bij zorg- en veiligheid en ouderbetrokkenheid.

Resultaat

O

Toelichting

Het plan van aanpak jeugd en het onderzoek jonge aanwas staan geagendeerd voor het voorjaar van 2025. Dit is in regionaal verband afgestemd. 

1.04 We verminderen het aantal slachtoffers op het gebied van digitale veiligheid (Cybercrime)

Terug naar navigatie - 1.04 We verminderen het aantal slachtoffers op het gebied van digitale veiligheid (Cybercrime)

Gedigitaliseerde criminaliteit is een verzamelterm geworden van alle criminaliteit die met een computer en op internet wordt gepleegd. Maar ook incidenten zoals sexting of digitaal pesten vallen onder deze term. Dit thema is inmiddels het snelst groeiende thema in de veiligheidswereld en is daarmee belangrijk om aan te pakken.

1.04.01 Gericht specifieke (kwetsbare) doelgroepen actief informeren over gedigitaliseerde criminaliteit

Omschrijving

De games Hackshield en Cyber 24 worden specifiek ingezet voor de doelgroep jeugdigen. Voor onder andere de doelgroep (minder computervaardige) ouderen worden kennisartikelen in het Veldhovens Weekblad gepubliceerd en worden er kennismiddagen op locatie verzorgd. Ouderen die wel computervaardig zijn, worden geïnformeerd door de gebruikelijke informatiekanalen, zoals de gemeentelijke nieuwspagina en sociale media.  Digitale fraude bij ouderen heeft de speciale aandacht. 

Resultaat

O

Toelichting

Regelmatig lopen er voorlichtingsacties via flyers en/of krantenartikelen. Er wordt nu ingezet op het organiseren van een fysieke bijeenkomst voor senioren op het gebied van gedigitaliseerde criminaliteit 2025. 

 

1.04.02 Implementeren van het handboek voor online monitoring

Omschrijving

De online wereld en de fysieke leefwereld raken steeds meer met elkaar vervlochten. In regionaal verband werkt de gemeente aan een handboek om de bevoegdheden van de digitale wijkagent, toezichthouder en jongerenwerker uit te werken. Daarnaast komen we met een aanbeveling hoe deze taken lokaal geïmplementeerd kunnen worden en welke lokale regels hiervoor nodig zijn.

Resultaat

O

Toelichting

Door organisationele- en personele wijzigingen zijn genoemde acties nog niet uitvoerbaar gebleken. Cluster integrale veiligheid is per oktober 2024 weer op sterkte en daarmee wordt de planvorming en uitvoering voor 2025 ingezet.   

1.05 De impact van complexe zorg- en veiligheidsproblematieken zo beperkt mogelijk houden voor de samenleving

Terug naar navigatie - 1.05 De impact van complexe zorg- en veiligheidsproblematieken zo beperkt mogelijk houden voor de samenleving

Onder complexe zorg- en veiligheidsproblematieken vallen meerdere onderwerpen: Jeugdzorg- en veiligheid, Jeugdproblematiek, Polarisatie en Radicalisering, Woonoverlast, Personen met onbegrepen gedrag, Nazorg ex-gedetineerden en criminele familienetwerken. In deze veiligheidsthema's zien we als trend, een toename in de complexiteit van de zaken en daarentegen minder mogelijkheden om deze zaken op te lossen. Veldhoven streeft naar een juiste balans tussen preventie, repressie en zorg. We kijken daarbij binnen alle domeinen en denken vanuit de bedoeling en de leefwereld van onze kwetsbare inwoners. Het is van belang om met elkaar voorwaarden te creëren, waardoor iemand "fijn" kan wonen, zonder dat de buurt overlast ervaart. We praten waar kan en pakken door waar moet!

1.05.01 In 2025 zorgen we ervoor dat veiligheid nog beter aansluit bij zorg- en hulpverlening.

Omschrijving

Dit doen we onder andere door het borgen van een goede structuur en werkwijze binnen het zorg- en veiligheidsdomein met de partners: de wijkagent, de Wijk-GGD’ers, de kwartiermaker GGzE met specifieke aandacht voor (overlastgevende) kwetsbare personen. We werken gestructureerd door het vastgestelde AVE-model uit te voeren, waarin iedereen elkaars rol, taak, bevoegdheden in het totale proces kent en toepast. Zie ook programma 6 Sociaal Domein. 

Resultaat

G

Toelichting

Het AVE-model is opgesteld, trainingen voor de uitvoerders worden gepland. Er is een structurele overlegstructuur  in werking. Het AVE-model is per 1 november 2024 geïmplementeerd en daarmee de standaard werkwijze voor Gemeente Veldhoven. 

1.05.02 Het doorontwikkelen van zorg- en veiligheidsnetwerken

Omschrijving

Per genoemd veiligheidsthema wordt verder ingezet op netwerkversterkingen op basis van trends en ontwikkelingen. Per casus wordt inzichtelijk gemaakt met welke professionals we te maken kunnen hebben/krijgen en regulier overlegd hoe de stappen in het proces het beste kunnen lopen. Ook bespreken we regelmatig het inschalen van casussen en wie per casus de regie heeft.

Resultaat

G

Toelichting

Loopt in de dagelijkse werkzaamheden. In diverse overlegstructuren wordt op casusniveau het netwerk aangesproken. 

 

1.05.03 We werken volgens de bedoeling en leveren waar mogelijk maatwerk.

Omschrijving

We kiezen voor maatwerk en het werken volgens de bedoeling, zodat de aansluiting op de leefwereld van onze inwoner goed plaatsvindt. Zie ook programma 6 Sociaal Domein. 

Resultaat

G

Toelichting

Wordt in de dagelijkse praktijk toegepast. Op diverse momenten wordt in een proces gekeken naar het te bereiken doel (voor ons en/of burger) 

1.05.04 Versterken Aanpak Verward Gedrag WVGGZ

Omschrijving

In 2024 ontwikkelen we samen met onze partners de aanpak Verward Gedrag door. Belangrijke aandachtspunten zijn het werken vanuit de bedoeling en de inzet van ervaringsdeskundigheid. Daarnaast wordt er een werkproces opgesteld en dragen we bij aan aan de doorontwikkeling van het Meldpunt Zorg en Veiligheid. 

Resultaat

O

Toelichting

Met onze externe partners hebben we hard gewerkt aan het neerzetten van een aanpak Personen met onbegrepen gedrag. Hierbij heeft het werken vanuit de bedoeling een prominente rol gekregen. Er is een start gemaakt met oriëntatie rondom werken met ervaringsdeskundigen. In 2025 moet dit verder vorm krijgen. Ook zal het kwaliteitsplan voor het Meldpunt geschreven worden in 2025, om hiermee de doorontwikkeling van het Meldpunt te waarborgen.

 

1.05.05 Vroegtijdige samenwerking met zorg- en veiligheidspartners op Nazorg (ex) gedetineerden en op de aanpak van de problematische jeugd

Omschrijving

Samen met Zorg & Veiligheid pakken we casuïstiek op. We leggen vroegtijdig contact met de gedetineerde en de instelling waar hij/zij verblijft. Door inzet te plegen op vijf leefgebieden trachten we de kans op recidive te verminderen. Binnen de aanpak jeugd ligt voor 2025 de focus op het vroeg signaleren en het versterken van samenwerkingsverbanden, hiervoor is in 2024 een rapport ter ondersteuning ontvangen. 

Resultaat

G

Toelichting

Per casus met casemanagers vanuit de PI, hulpverleningsorganisaties en (ex-)gedetineerden contact en dit thema is ook een vast onderwerp in het veiligheidsoverleg met politie, zorg en veiligheid.

1.05.06 Uitvoeren van de visie op criminele familienetwerken

Omschrijving

In 2024 zijn er interviews gehouden met betrokken organisaties en medewerkers. In 2025 wordt de verkregen informatie verwerkt in de werkwijze. Eventuele bijsturing vindt plaats na de evaluatie. 

Resultaat

G

Toelichting

De interviews met de betrokken collega's hebben plaatsgevonden.  De gemeente en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid hebben een aantal werksessies gehouden om invulling te geven aan de gezamenlijke werkwijze. Hiervoor wordt op dit moment een plan van aanpak opgemaakt voor een gezamenlijke werkwijze. Op basis hiervan wordt komend jaar de nieuwe aanpak uitgerold. 

1.06 Crisisorganisatie doorontwikkelen in samenwerking met de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Terug naar navigatie - 1.06 Crisisorganisatie doorontwikkelen in samenwerking met de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

We zijn onderdeel van de regionale crisisbeheersingsorganisatie. Hierbij werken wij regionaal samen aan bestaande en veranderende fysieke veiligheidsvraagstukken. De veranderende vraagstukken (zoals vergrijzing, klimaatverandering, gezondheidscrisis, dreiging van terrorisme en extreem geweld) vragen om het up-do-date houden en een doorontwikkeling van onze crisisorganisatie. Dit doen we door medewerkers (interne rampen- en crisisorganisatie), het college, het managementteam structureel te blijven trainen in hun rol in de crisis- en rampenbestrijding. Ook worden de facilitaire randzaken regelmatig door de organisatie getest en goed voorbereid op een mogelijke crisis. 

1.06.01 Crisisorganisatie door ontwikkelen in samenwerking met de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost

Omschrijving

We zijn onderdeel van de regionale crisisbeheersingsorganisatie. Hierbij werken wij regionaal samen aan bestaande en veranderende fysieke veiligheidsvraagstukken. De veranderende vraagstukken (zoals vergrijzing, klimaatverandering, gezondheidscrisis, dreiging van terrorisme en extreem geweld) vragen om het up-do-date houden en een doorontwikkeling van onze crisisorganisatie. Dit doen we door medewerkers (interne rampen- en crisisorganisatie), het college en het managementteam structureel te blijven enthousiasmeren, informeren, trainen en betrekken in hun rol in de crisis- en rampenbestrijding. Ook worden de facilitaire randzaken regelmatig door de organisatie getest en goed voorbereid op een mogelijke crisis.

Resultaat

G

Toelichting

De interne organisatiestructuur wordt geactualiseerd, medewerkers en bestuur worden opgeleid om met deze nieuwe structuur te gaan werken. 

1.06.02 Uitvoering geven aan het nieuw integraal brandweerzorgplan

Omschrijving

De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) gaat een integraal Brandweerzorgplan opstellen. Activiteiten uit het plan worden gekoppeld aan gemeentelijk beleid en nieuwe ontwikkelingen. Samenwerking wordt gezocht met medewerkers op het gebied van gebouwenbeheer en vergunningen.

Resultaat

G

Toelichting

Loopt volgens programma. Het brandweerzorgplan bestaat uit twee delen. Het eerste deel (integraal brandweer beleid) zal worden opgenomen in het regionaal beleidsplan. Dit plan wordt in Q2 2025 verwacht. 

Meetindicatoren

Terug naar navigatie - Meetindicatoren
Nr.
Doel Naam Eenheid Bron Streefwaarde Realisatie
1.01 Sociale veiligheid, index overlast Index (2014=100) CBS Veiligheidsmonitor <87,4 n.n.b.
1.01 Winkeldiefstallen Per 10.000 inwoners Politie <5,42 7,26
1.01 Brandstichting Per 10.000 inwoners Politie <0,42 0,21
1.01 Vernielingen en beschadigingen (in de openbare ruimte) (BBV) Per 10.000 inwoners CBS <27,98 24,77
1.01 Diefstal van brom-, snor-, fietsen Per 10.000 inwoners Politie <11,4 47,84
1.01 Diefstal van motorvoertuigen Per 10.000 inwoners Politie <1.24 7,90
1.01 Diefstal en inbraak bij bedrijven Per 10.000 inwoners Politie <5,84 6,83
1.01 Verboden wapenbezit en -handel Per 10.000 inwoners Politie <3,34 1,92
1.01 Geluidshinder Per 10.000 inwoners Politie <2,91 37,59
1.01 Sociaal-preventief gedrag Somscore (0 t/m 4) CBS Veiligheidsmonitor <2,28 n.n.b.
1.01 Preventieve voorzieningen in en rond de woning Somscore (0 t/m 6 CBS Veiligheidsmonitor <1,9 n.n.b.
1.02 Diefstal en inbraak uit woning (BBV) Per 10.000 inwoners Politie <2,90 9,82
1.02 Verwijzingen Halt (BBV) Per 1.000 inwoners Halt <7,6 32 (als je uitrekent op per 1000 kom je uit op 0,68
1.02 Geweldsmisdrijven (BBV) Per 10.000 inwoners Politie <84,56 n.n.b.
1.02 Levensdelicten per 10.000 inwoners Politie <0,21 1,07
1.02 Overval Per 10.000 inwoners Politie <0,21 0,00
1.02 Straatroof Per 10.000 inwoners Politie <0,21 0,00
1.02 Aantasting lichamelijke integriteit: Per 10.000 inwoners Politie
- Bedreiging <2,07 9,40
- Mishandeling <2,70 15,16
- Openlijk geweld (persoon) <0,62 1,92
1.02 Zedenmisdrijven Per 10.000 inwoners Politie <3,14 3,20
1.03 Drugsdelicten: drugsvervaardiging, -handel en -bezit Per 10.000 inwoners Politie <5,84 3,84
1.03 Ondermijning: Aantallen Politie- en gemeentelijke cijfers
- Damocles waarschuwingen <1,9 1,00
- Sluitingen <5,7 2,00
- Wet Bibob <14,25 14,00
1.04 Gedigitaliseerde Veiligheid Aantallen Politiecijfers <15,20 n.n.b.
1.04 Slachtoffers van hacken Cijfers percentages CBS Veiligheidsmonitor <5,98 n.n.b.
1.05 Veilig Thuis-meldingen (ex)partnergeweld Per 100.000 inwoners Politie <62,70 n.n.b.
1.05  Veilig Thuis-meldingen kindermishandeling Per 100.000 inwoners Politie <114,95 n.n.b.
1.05 Overlast door personen met onbegrepen gedrag Per 10.000 inwoners Politie <20,10 60,22
1.05 Jongeren met jeugdreclassering % van alle jongeren van 12 tot 23 jaar CBS <0,38 n.n.b.
1.05 Overlast door  jeugd Per 10.000 inwoners Politie <7,47 57,87
1.06 Brand - ontploffing Aantallen Politie 11,40 2,00
t