Voortgang activiteiten

Programma 2 l Verkeer, vervoer en waterstaat

Voortgang activiteiten

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Mensen verplaatsen zich over allerlei afstanden, om verschillende redenen, op diverse tijdstippen en met verschillende vervoermiddelen. Mobiliteit stopt niet bij de gemeentegrens. We werken daarom structureel regionaal samen op ambtelijk en bestuurlijk niveau. Daarin komen strategische en tactische ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit aan de orde, maar ook de relatie van bereikbaarheid met het verbeteren van ons leef-, woon- en vestigingsklimaat.

We investeren steeds meer in andere en duurzamere manieren van mobiliteit. Dit wordt de transitie duurzame mobiliteit genoemd. De geleidelijke overgang naar een duurzaam, integraal mobiliteitssysteem dat ook anticipeert op komende ontwikkelingen.

Plannen voor wonen, werken en bereikbaarheid worden in samenhang opgesteld. De hieruit voortkomende plaatselijke- en regionale maatregelen sluiten we op elkaar aan. Daarnaast richten we ons ook lokaal op de integrale verbinding met de onderwerpen als welzijn, gezonde groei en duurzame toekomst.

We gebruiken beschikbare data en moderne technieken, die ons helpen bij de opgaven waar we voor staan. Daarnaast helpen ze ons bij een objectieve monitoring en/of toetsing.

De komende jaren werken we aan het op peil houden en verbeteren van de bereikbaarheid van Veldhoven en het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dit doen we binnen de kaders van de bereikbaarheidsagenda en het actuele Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan en een op te stellen mobiliteitsvisie. Ook de Omgevingsvisie en het Maatregelenpakket De Run zijn een belangrijke leidraad.

Onze aanwezige infrastructuur onderhouden we goed. Hiermee is de veiligheid en het comfort van de weggebruiker geborgd. Handvat voor de uitvoering van dit onderhoud vormt het integraal beheerkader met de bijbehorende beheerplannen.

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

2.01 We creeren een samenleving met duurzame mobiliteit waarbij onze inwoners zich vaker te voet, met de fiets of met het OV verplaatsen.

Terug naar navigatie - 2.01 We creeren een samenleving met duurzame mobiliteit waarbij onze inwoners zich vaker te voet, met de fiets of met het OV verplaatsen.

We dragen hiermee bij aan het reduceren van de CO2 uitstoot in 2030 met 17 procent ten opzichte van 1990 in de sector mobiliteit.  Doordat er steeds minder ruimte is in het openbaar gebied zetten we meer in op duurzame mobiliteit, zeker bij multi gebruik. Dit sluit ook aan bij de behoefte om minder CO2 uit te stoten.

2.01.01 Opstarten van de aanleg van de fietsverbinding Veldhoven west

Omschrijving

We realiseren een veilige en comfortabele fietsverbinding tussen Zilverackers en het centrum in de periode 2024-2026.

Resultaat

O

Toelichting

De voorbereidingen voor de ontwerpfase en het participatieproces  zijn gestart. Vooruitlopend daarop zijn  maatregelen genomen om de doorgang door het Vogelzangpark voor brom- fietsers onaantrekkelijker te maken. 

2.01.02 Opstellen van een persoonsgebonden mobiliteitsplan als werkgever.

Omschrijving

Naar aanleiding van het besluit werk-gebonden personenmobiliteit van het ministerie van I&W is het noodzakelijk vanaf januari 2024 de afgelegde kilometers in woon-werk en zakelijk verkeer naar soort vervoermiddel in beeld te brengen.

Resultaat

O

Toelichting

De activiteit is gedeeltelijk afgerond. Voor de zakelijk gereden kilometers is dit inmiddels geregeld. Voor de woon-werk kilometers volgt dat in 2025.

2.01.03 Regionale fietsverbinding F67 uitwerken.

Omschrijving

We starten met het ontwerp van snelle en aantrekkelijke regionale fietsverbindingen als volwaardig alternatief voor de auto. Het gaat om de fietsverbindingen Reusel-Eersel-Veldhoven en Bergeijk-Riethoven-Veldhoven.

Resultaat

O

Toelichting

Samen met BIZOB wordt de aanbesteding van een ingenieursbureau voorbereid die het ontwerp tot uitvoering op zich gaat nemen. Er is een projectleider aangesteld om dit project te begeleiden.

2.01.04 Monitoren van het fietsgebruik in Veldhoven.

Omschrijving

We zijn gestart met het meten van het fietsgebruik en hebben we hiervoor op verschillende locaties in Veldhoven een 0-meting uitgevoerd voor toekomstig gebruik. Hiermee ontstaat een beeld over hoe bestaande structuren worden gebruikt en of nieuwe structuren effectief zijn.

Resultaat

G

Toelichting

De nieuwe fietstellingen zijn uitgevoerd.  Omdat slechts 2x geteld is, kan nog geen goede uitspraak gedaan worden over het fietsgebruik in de afgelopen jaren. Wel laten de nieuwe fietstellingen (uit 2024) een soortgelijk beeld zien dan de eerdere tellingen (uit 2023)

2.02 Het totale functioneren van het verkeer in Veldhoven sluit zo goed mogelijk aan op de veranderende fysieke leefomgeving.

Terug naar navigatie - 2.02 Het totale functioneren van het verkeer in Veldhoven sluit zo goed mogelijk aan op de veranderende fysieke leefomgeving.

We onderzoeken en leggen verbindingen (bijvoorbeeld de HOV 4) tussen het totale functioneren van het verkeer in Veldhoven en andere functies binnen de openbare ruimte.

2.02.01 We voeren de activiteiten opgenomen in de mobiliteitsvisie uit.

Omschrijving

De mobiliteitsvisie is in 2023 opgesteld. We starten in 2024 met het opstellen van het mobiliteitsprogramma.

Resultaat

G

Toelichting

In  2024 is gestart met het opstellen van het mobiliteitsprogramma. Het opstellen van het programma zal in 2025 afgerond worden.   

2.02.02 We werken aan de HOV4 verbinding.

Omschrijving

Economische groei blijven faciliteren op de Run en gelijktijdig meeliften met schaalsprong regio / duurzame mobiliteitsvormen.

Resultaat

G

Toelichting

De verkeersmodelonderzoeken zijn afgerond. Deze gegevens worden gebruikt bij de ruimtelijke inpassing van de HOV4.  Gekeken wordt wat de globale consequenties zijn (o.a. ruimtelijk en financieel) om een vrije busbaan over de Kempenbaan  tot aan Koningshof aan te leggen. 

2.02.03 We onderzoeken de mogelijkheden van de Burg. Van Hoofflaan en directe omgeving.

Omschrijving

Onderzoek of een autoluwe toegang (Burg. van Hoofflaan) tot het centrum mogelijk is.

Resultaat

O

Toelichting

De functie en het verkeer over de Burg. Van Hoofflaan kent een sterke relatie met de ontwikkelingen in het centrum. Het onderzoek wordt richtinggevend uitgewerkt in het mobiliteitsprogramma, dat eind 2025 gereed is. In het uitvoeringsplan mobiliteit vindt de verdere uitwerking plaats.

2.02.04 We exploiteren betaald parkeren rondom het City Centrum.

Omschrijving

Door optimaal gebruik te maken van de parkeervoorzieningen in het centrum reguleren we de parkeerstromen om de aantrekkelijkheid van het City Centrum te vergroten.  Bij de ontwikkelingen in het City Centrum wordt het parkeren meegenomen.

Resultaat

O

Toelichting

Het onderzoek naar de structurele gevolgen/effecten in o.a. de evaluatie van het parkeerbeleid City Centrum is gestart. De evaluatie loopt door in 2025 omdat het niet meer lukt om op een zorgvuldige wijze deze evaluatie in 2024 af te ronden. 

2.03 De gemeentelijke infrastructuur blijft op een voldoende kwaliteitsniveau.

Terug naar navigatie - 2.03 De gemeentelijke infrastructuur blijft op een voldoende kwaliteitsniveau.

We onderhouden de gemeentelijke infrastructuur (wegen, kunstwerken, openbare verlichting en verkeersregelinstallaties) op de afgesproken onderhoudsniveau's vanuit de verschillende beheerplannen.

2.03.01 We voeren visuele weginspecties uit.

Omschrijving

Eén keer per 2 jaar voeren we een visuele weginspectie uit volgens landelijke richtlijnen om een actueel kwaliteitsbeeld te krijgen

Resultaat

G

Toelichting

Activiteit ligt op schema. De inspecties zijn in 2023 uitgevoerd. De eerstvolgende inspectie volgt in 2025, waarvan de voorbereiding in 2024 is gestart.

2.03.02 We verminderen storingen in de openbare verlichting.

Omschrijving

Door doelmatig onderhoud en verledden hebben we minder storingen aan lampen.

Resultaat

G

Toelichting

De nieuwe aanbesteding van het (onderhouds)bestek aan masten, armaturen en verledding is in de afrondende fase. De uitvoering vindt plaats in 2025.

2.03.03 We voeren het onderhoud uit op het afgesproken kwaliteitsniveau.

Omschrijving

Door het uitvoeren van klein- en groot onderhoud aan de verhardingen onderhouden wij de wegen.  Hierbij wordt afgewogen of een reconstructie nodig is, door bijvoorbeeld een veranderende woonomgeving of door mee te liften met andere vakdisciplines.

Resultaat

G

Toelichting

Het onderhoud (klein- en groot) is uitgevoerd, waarbij extra aandacht voor fietspaden is geweest. Zo is een groot gedeelte van de fietspaden aan de Heerbaan opgeknapt. Daarnaast zorgt het vastgestelde IMBK ervoor dat de openbare ruimte op het afgesproken kwaliteitsniveau onderhouden wordt.

2.04 We streven naar een betere verkeersveiligheid.

Terug naar navigatie - 2.04 We streven naar een betere verkeersveiligheid.

Zowel de Provincie Noord-Brabant als de gemeente streven naar 0 verkeersslachtoffers.

2.04.01 Inzicht hebben en houden in de verkeersongevallen in Veldhoven.

Omschrijving

We volgen en analyseren de ongevalstatistieken.  We streven naar 0 verkeersslachtoffers.

Resultaat

G

Toelichting

 We hebben de (voorlopige) ongeval-statistieken gevolgd en geanalyseerd.   In 2024 waren er geen verkeersdoden. Bij de meetindicatoren zijn het aantal verkeersslachtoffers vermeld (materieel, letsel en dodelijk).  In 2024 waren er 311 ongevallen materieel (voertuig en fiets) tegenover 247 ongevallen in  2023 en er waren 30 ongevallen met letsel (voertuig en fiets) tegenover 33 ongevallen in 2023. Het aantal verkeersongevallen met materiele schade blijft stijgen.  

2.04.02 We voeren 5 bewustwordingsacties uit.

Omschrijving

Op de inzet van mobiliteit en verkeersveiligheid  in relatie tot andere werkvelden (onderwijs) en externe partners (scholen,  Veldhoven Samen Verkeersveilig) voeren we 5 bewustwordingsacties uit.

Resultaat

G

Toelichting

We hebben 5 bewustwordingsacties uitgevoerd op de inzet van mobiliteit en verkeersveiligheid in relatie tot andere werkvelden (onderwijs) en externe partners (scholen, Veldhoven Samen Verkeersveilig). Zo is er met het BrabantsVerkeersveiligheidslabel continu aandacht geweest voor verkeer in de lessen op Veldhovense basisscholen, zijn fietsexamens (theorie en praktijk) uitgevoerd op de  basisscholen en is de Reflection Day, Jongleren in het verkeer bij 5 kinderdagopvangcentra, en project Go Mono op het Sondervick College georganiseerd.

Meetindicatoren

Terug naar navigatie - Meetindicatoren
Nr.
Doel Naam Eenheid Bron Streefwaarde Realisatie
2.01 Fietsgebruik Aantal fietsers in Veldhoven (27 telpunten, gemiddeld per werkdag) Gemeente Veldhoven 5%  + 5,8%
2.01 Gebruik van deelmobiliteit Aantal gebruikers Gemeente Veldhoven 3% onbekend
2.03 Wegverharding die voldoet aan de CROW-kwaliteitsnorm % Gemeente Veldhoven 90% 90%
2.03 Storingen lampen openbare verlichting Aantal meldingen storingen lampen Nobralux 1.500 1.562
2.03 Uitvoeren bewustwordingsacties Aantal Gemeente Veldhoven 5 5
2.04 Inzicht in verkeersongevallen letsel (BBV) Aantal ongevallen met letsel (voertuig en fiets) Via Statistiek Ongevallen <2021 30
2.04 Inzicht in verkeersongevallen materieel (BBV) Aantal ongevallen materieel (voertuig en fiets) Via Statistiek Ongevallen <2021 311
2.04 Inzicht in verkeersongevallen dodelijk (BBV) Aantal dodelijke ongevallen (voertuig en fiets) Via Statistiek Ongevallen 0 0
t