Programma 7 | Volksgezondheid en milieu

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De gevolgen van klimaatverandering, vervuiling en uitputting van de aarde worden steeds zichtbaarder. Door de sterke groei van onze regio neemt de druk op de leefomgeving nog verder toe. We willen  daarom balans houden met de ruimtelijk- economische ontwikkelingen, zodat Veldhoven ook in de toekomst een gezonde, duurzame leefomgeving is voor haar inwoners en ondernemers, zonder (milieu)hinder.  De visie op duurzaamheid vormt het kader voor hoe we integraal aan deze opgave werken. In 2025 geven we uitvoering aan deze visie.

Wij willen dat iedereen mee kan doen in de verduurzamingsopgave. We bieden waar nodig gepaste ondersteuning  en bouwen aan een netwerk van partijen die hier iets in kunnen betekenen. Als gemeente nemen we verschillende rollen in, zoals stimuleren, helpen en een voorbeeld zijn. 

De druk op de gezondheidszorg wordt alsmaar groter. We leven steeds langer en willen actief en zelfstandig blijven én een ongezonde leefstijl zorgt voor veel gezondheidsproblemen.  We streven ernaar dat elke inwoner van de gemeente Veldhoven een goed en gezond leven kan leiden en het vermogen heeft om regie te voeren op het eigen leven. Positieve gezondheid en de doelstelling vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord vormen de uitgangspunten, aangezien gezondheid veel meer betekent dan 'niet ziek zijn'.  Met die brede benadering dragen we bij aan het vermogen van mensen om waardig en gezonder ouder te worden, langer zelfstandig te wonen en 'de gezondste generatie jeugd' die kansrijk opgroeit en floreert in een leefomgeving met een sterke sociale basis.  De komende jaren treedt in Veldhoven een aanzienlijke vergrijzing van de bevolking op. Het aantal 65 plussers neemt naar verwachting in Veldhoven met 36 procent toe. Veel van deze oudere inwoners hebben op enig moment een zorg en ondersteuningsvraag. Zorg en ondersteuning die vooral in de wijk en buurt zijn beslag moet krijgen, ook voor de groeiende groep dementerenden. 

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

7.02 Sociaal-economische gezondheidsverschillen verkleinen

Terug naar navigatie - 7.02 Sociaal-economische gezondheidsverschillen verkleinen

We zetten in op thema's waar de meeste gezondheidswinst te behalen is en verkleinen op die manier gezondheidsverschillen tussen inwoners. We denken en handelen vanuit de methodiek Positieve Gezondheid. Deze methodiek brengt samenhang aan tussen levensgebieden en draagt bij aan een integrale aanpak.  

7.04 Afname van de hoeveelheid restafval en het steeds opnieuw gebruiken van grondstoffen

Terug naar navigatie - 7.04 Afname van de hoeveelheid restafval en het steeds opnieuw gebruiken van grondstoffen

In Veldhoven streven we ernaar afval beter te scheiden. Als je afval goed scheidt, wordt de hoeveelheid restafval minder en neemt de hoeveelheid gescheiden afval juist toe. Het gescheiden afval moet van goede kwaliteit zijn om het opnieuw te kunnen gebruiken als grondstof. We willen  een andere manier van handhaven op zwerfafval om te voorkomen dat mensen afval naast containers plaatsen. We zullen handhaven op deze bijplaatsingen als dat nodig is.

7.05 Faciliteren en realiseren van een duurzame leefomgeving

Terug naar navigatie - 7.05 Faciliteren en realiseren van een duurzame leefomgeving

 Als gemeente vinden we dat iedereen moet kunnen wonen, werken of recreëren op een plek die gezond, betaalbaar en duurzaam is. Er zijn maatregelen nodig, om ervoor te zorgen dat Veldhoven ook in de toekomst een duurzame leefomgeving heeft. Denk hierbij aan klimaatadaptatie, het verminderen van overlast als gevolg van de luchthaven en andere duurzaamheidsvraagstukken.  

7.06 Afname van de uitstoot van broeikasgassen

Terug naar navigatie - 7.06 Afname van de uitstoot van broeikasgassen

Broeikasgassen zijn de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering. In Europa en Nederland willen we de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% verminderen vergeleken met 1990. In Veldhoven is de uitstoot van CO2, het belangrijkste broeikasgas, bijna verdubbeld sinds 1990. Als gemeente spelen we een belangrijke rol in het verminderen van de CO2-uitstoot van gebouwen en verkeer. 
Denk hierbij aan opwek hernieuwbare elektriciteit, afname aardgasverbruik van alle gebouwen en het mogelijk maken van elektrisch rijden.
We werken samen met onze partners, inwoners en bedrijven om de juiste omstandigheden te creëren voor een eerlijke overgang naar duurzame energie.