Programma 7 | Volksgezondheid en milieu

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Onze huidige manier van leven is op de lange termijn onhoudbaar. We zien op allerlei terreinen de grenzen in zicht komen. De gevolgen van klimaatverandering, vervuiling en uitputting van de aarde worden steeds zichtbaarder. De druk op de gezondheidszorg wordt alsmaar groter. We leven steeds langer en willen actief en zelfstandig blijven én een ongezonde leefstijl zorgt voor veel gezondheidsproblemen. 

Wij willen dat iedereen mee kan doen in de verduurzamingsopgave en zetten onze inwoners en ondernemers in de aanpak centraal. We bieden waar nodig gepaste ondersteuning  en bouwen aan een netwerk van partijen die hier iets in kunnen betekenen. Als gemeente nemen we verschillende rollen in. Met gebiedsgerichte activiteiten gaan we op zoek naar energie en kwaliteiten in de samenleving. We faciliteren inwoners en ondernemers die alleen of met buurtgenoten hun pand, straat of buurt willen verduurzamen. Voor die doelgroepen die wat extra hulp kunnen gebruiken of waarvoor de algemene aanpak niet werkt, ontwikkelen we een aanpak op maat. Tenslotte nemen we als gemeente een voorbeeldrol in. We maken werk van het verduurzamen van de gemeentelijke organisatie, ons vastgoed en de openbare ruimte.

We streven ernaar dat elke inwoner van de gemeente Veldhoven een goed en gezond leven kan leiden en het vermogen heeft om regie te voeren op het eigen leven. Positieve gezondheid vormt het uitgangspunt, aangezien gezondheid veel meer betekent dan 'niet ziek zijn'.  Met die brede benadering dragen we bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. De komende jaren treedt in Veldhoven een aanzienlijke vergrijzing van de bevolking op. Het aantal 65 plussers neemt naar verwachting in Veldhoven met 36 procent toe. Veel van deze oudere inwoners hebben op enig moment een zorg en ondersteuningsvraag. Zorg en ondersteuning die vooral in de wijk en buurt zijn beslag moet krijgen, ook voor de groeiende groep dementerenden. 

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

7.03 Sociaal-economische gezondheidsverschillen verkleinen

Terug naar navigatie - 7.03 Sociaal-economische gezondheidsverschillen verkleinen

We zetten in op thema's waar de meeste gezondheidswinst te behalen is en verkleinen op die manier gezondheidsverschillen tussen inwoners. We denken en handelen vanuit de methodiek Positieve Gezondheid. Deze methodiek brengt samenhang aan tussen levensgebieden en draagt bij aan een integrale aanpak. 

7.06 Afname van het aardgasverbruik van alle gebouwen

Terug naar navigatie - 7.06 Afname van het aardgasverbruik van alle gebouwen

Aardgas draagt bij aan klimaatverandering. Een belangrijke stap naar een aardgasvrije toekomst is het verminderen van het aardgasverbruik voor de verwarming van gebouwen. Om het aardgasverbruik te verlagen richten we ons op het helpen van inwoners, ondernemers en verenigingen bij deze verandering. We helpen ze bij het bewuster omgaan met warmte, het isoleren van hun woningen/bedrijfspanden en het overstappen op duurzame alternatieven voor aardgas. Ook brengen we het aardgasverbruik van onze eigen gebouwen omlaag.   

7.07 Toename van de hoeveelheid in Veldhoven opgewekte hernieuwbare elektriciteit

Terug naar navigatie - 7.07 Toename van de hoeveelheid in Veldhoven opgewekte hernieuwbare elektriciteit

Zelf hernieuwbare elektriciteit opwekken is nodig om het gebruik van fossiele brandstoffen (zoals aardgas en benzine/diesel) te verlagen. Door dit te doen, helpen we de klimaatverandering tegen te gaan. Naast het besparen van energie, zetten we zoveel mogelijk in op het opwekken van zonne-energie op daken van woningen en bedrijven, grote parkeerterreinen en in wegbermen.  Hierbij vormt het steeds drukker wordende elektriciteitsnetwerk een belangrijk aandachtpunt.

7.08 Iedereen kan meedoen met de energietransitie

Terug naar navigatie - 7.08 Iedereen kan meedoen met de energietransitie

Als gemeente vinden we dat iedereen recht heeft op een gezonde, betaalbare en duurzame plek om te wonen, te werken of te recreëren. We zetten ons samen met onze partners en onze inwoners en ondernemers in om de randvoorwaarden te scheppen voor een rechtvaardige energietransitie waarin iedereen die mee wil doen dat ook kan.

7.09 Afname van de uitstoot van broeikasgassen

Terug naar navigatie - 7.09 Afname van de uitstoot van broeikasgassen

De uitstoot van broeikasgassen is de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering. In Europa en Nederland is het beleid erop gericht om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met ten minste  55% ten opzichte van 1990 terug te dringen. In Veldhoven is de uitstoot van CO2, het belangrijkste broeikasgas, sinds 1990 echter bijna verdubbeld. De gemeente heeft een belangrijke regierol in het verminderen van de CO2 uitstoot van gebouwen en mobiliteit. 

7.10 Mogelijk maken van het elektrisch rijden

Terug naar navigatie - 7.10 Mogelijk maken van het elektrisch rijden

Om het toenemend aantal elektrische voertuigen van stroom te kunnen voorzien ontstaat een toename in de laadbehoefte.
E-rijders zonder eigen parkeerplek  hebben een openbare oplaadpaal nodig. Het aantal oplaadpalen moet voldoen in de laadbehoefte. 

7.12 We verminderen de milieubelasting van luchthaven Eindhoven

Terug naar navigatie - 7.12 We verminderen de milieubelasting van luchthaven Eindhoven

We sturen in het Luchthaven Eindhoven Overleg op het verminderen van de geluidbelasting en het verbeteren van de luchtkwaliteit als gevolg van de luchthaven. We stimuleren de luchthaven om actief bij te dragen aan klimaatdoelstellingen, zoals het gebruik van duurzame brandstoffen en electrificering.