Inleiding

Functie van een Kadernota

Terug naar navigatie - Functie van een Kadernota

Hierbij bieden wij u de kadernota 2024 van de gemeente Veldhoven aan. Met dit document worden de beleidsmatige en financiële kaders vastgelegd voor de komende jaren. Hierdoor wordt een basis gelegd voor de programmabegroting 2024-2027.

De kadernota 2024 is het beginstuk van de planning en control cyclus 2024. Dit document bevat de beleidsmatige en financiële kaders die we bij de begroting verder invullen en uitwerken. Bij de begroting 2024 zal integrale besluitvorming plaatsvinden over deze uitwerking.



Op basis van de bestuursrapportages 2024 kunnen besluiten worden genomen en het lopende jaar worden bijgestuurd. Hierbij kan gedacht worden aan het overhevelen van middelen en bijstelling van kaders, ambities, prestaties en middelen. Deze worden direct verwerkt en kunnen ook een meerjarig effect hebben. 

De jaarstukken 2024 zijn het slotdocument binnen de P&C-cyclus 2024. De verantwoording en conclusies uit deze jaarstukken worden vervolgens weer gebruikt als input voor de volgende kadernota (kaders bijstellen).

Bestuurlijke hoofdlijn

Terug naar navigatie - Bestuurlijke hoofdlijn

Deze Kadernota is het beginstuk van de planning & control cyclus 2024. Het is de basis voor de begroting die de raad later dit jaar vaststelt. In de Kadernota formuleren we doelstellingen, in de begroting vertalen we deze door naar activiteiten. Het vertrekpunt hierbij is het beschikbare budget. Kunnen we met deze activiteiten de doelstelling niet of onvoldoende realiseren? Dan wordt een aanvullend budget voorgesteld. 

Het coalitieprogramma 2022-2026 De Veldhovense opgaven – Investeren voor een duurzame toekomst vormt de basis voor deze kadernota. Samen met de wettelijke doelen en eerder vastgestelde ambities. 

Dat coalitieprogramma kent drie hoofdopgaven: Toekomstbestendig en vernieuwend besturen, Duurzame toekomst en Gezonde groei. De schaalsprong, die enorme (economische) groei van Veldhoven en de regio met effect op diverse terreinen, stelt ons voor flinke opgaven en uitdagingen. Daarnaast worden de taken en opgaven van de gemeentelijke overheid steeds omvangrijker en complexer. 

Toekomstbestendig en vernieuwend besturen
De snelle en wezenlijke veranderingen in de omgeving dwingen ons op zoek te gaan naar nieuwe rollen en werkwijzen, die aansluiting vinden bij de eisen die de huidige samenleving stelt. Daarnaast hebben we een organisatie nodig die in staat is in te spelen op die snelle veranderingen en de vele uitdagingen die daarmee gepaard gaan.  De balans tussen onze ambities en groei én de beschikbare middelen en capaciteit blijft daarin een belangrijk aandachtspunt. 

Daarbij hoort ook dat de gemeente verder kijkt dan een enkele bestuursperiode. In 2023 werken we hier al volop aan: de toekomstvisie van Veldhoven, de visie op het sociaal domein, de mobiliteitsvisie, het masterplan Citycentrum en de brede visie op participatie en democratisering. De uitvoering, de effecten en de opbrengst van deze visietrajecten verwachten we in 2024 en de jaren daarna. 

Duurzame toekomst
Onze huidige manier van leven lijkt op de lange termijn onhoudbaar. We zien op allerlei terreinen de grenzen in zicht komen: klimaatverandering en overbelasting van de aarde zorgen voor veel problemen, we leven steeds langer en willen actief en zelfstandig blijven. Daarbij zorgt een ongezonde leefstijl voor veel gezondheidsproblemen.
De ontwikkelingen die op ons afkomen dwingen tot keuzes. Ook op lokaal niveau kunnen onze keuzes het verschil maken. Voor het welzijn van onze inwoners en de toekomstige generaties zijn duurzame keuzes nodig, die we niet langer kunnen uitstellen. Hierbij moeten we verbindingen leggen tussen verschillende maatschappelijke opgaven. 
Bij een duurzame toekomst voor alle Veldhovenaren hoort ook het creëren en stimuleren van sociale samenhang in de wijken. Sociaal contact tussen buurtgenoten draagt bij aan het voorkomen van eenzaamheid en aan een prettig leefklimaat. 

Gezonde groei
Onder aanvoering van een onstuimig groeiend ASML ontwikkelen ook de toeleveranciers en het overige bedrijfsleven zich snel. Deze brede positieve economische impuls heeft direct effect op woningmarkt, de behoefte aan voorzieningen, goede zorg, onderwijs en een prettige leefomgeving. 

De opgave voor de overheid spitst zich toe op de effecten van de groei. Het vraagt veel veerkracht, innovatie en inzet van onze samenleving. We moeten een schaalsprong maken, waarbij we nog steeds geen zekerheid hebben over hoe groot die sprong precies zal zijn. En daarbij de balans zoeken met een goede kwaliteit van leven. We krijgen een dubbele kwaliteitsslag voor onze kiezen. Daarom spreken we van gezonde groei.

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

De kadernota is opgesplitst in een tweetal delen:
1.    Op programmaniveau wordt een omschrijving gegeven en worden beleidsmatige kaders in de vorm van doelstellingen geactualiseerd*;
2.    De financiële kaders voor de begroting 2024 worden vastgelegd.

* De programma's bevatten verwijzingen naar documenten die relevant zijn voor de inleiding en de doelstellingen in het betreffende programma (openbare en primaire bronnen). Het betreffen visies, beleidsnota’s, plannen, rapporten, etc.