Programma 1 | Veiligheid

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De zorg voor veiligheid is een kerntaak van de gemeente. Die verantwoordelijkheid  dragen we samen met vele (keten)partners. Veiligheid is veelomvattend en gaat om zaken waar inwoners dagelijks (bewust en onbewust) mee te maken krijgen. Denk daarbij aan veiligheid tijdens grote evenementen of de wetenschap dat de brandweer op tijd arriveert bij een brand, maar ook vervelende zaken zoals fietsendiefstal,
woninginbraak, geweldpleging, ondermijning en jeugd- woon- of drugsoverlast. Veiligheid is een basisvoorwaarde voor een aantrekkelijke woon-, werk- en leef gemeente en voor een goede economische en sociale ontwikkeling. 

Om dit te bereiken, werken wij vanuit een gezamenlijke visie: Wij willen een aantrekkelijke gemeente zijn waar inwoners, bedrijven en bezoekers zich thuis en veilig voelen. Daarbij wordt gekozen voor een aanpak met een balans tussen preventie, zorg en repressie. Wij vinden voorkomen beter dan genezen. Samenwerken is hierbij het belangrijkste. Inwoners, bedrijven, organisaties en veiligheidspartners zijn actief en helpen mee aan een veilige, leefbare en gezonde leefomgeving. Daarnaast heeft men het vertrouwen in de lokale overheid en staat de gemeente dichtbij haar inwoners en ondernemers. Op het gebied van veiligheid opereren wij als een eenheid met aandacht voor de lokale verschillen.

Hierbij zijn de volgende punten leidend:
•    We werken aan veiligheid vanuit de eigen kracht van onze inwoners.
•    We zorgen voor een overheid die snel, daadkrachtig en betrouwbaar handelt.
•    We benutten de mogelijkheden van datagedreven werken.
•    We zorgen voor een balans tussen preventie, zorg en repressie (praten waar kan en doorpakken waar moet).
•    We hebben een intensieve samenwerking op zorg en veiligheid.
•    We hanteren een wijk- en persoonsgerichte aanpak.
Als gemeente hebben we zowel een regisserende, faciliterende als uitvoerende rol.
Binnen de veiligheidsthema's (High Impact Crime, Ondermijning, Digitale Veiligheid, Zorg en Veiligheid en Fysieke Veiligheid) stellen we prioriteiten. Alle thema's pakken we integraal met onze partners aan. Het succes van de aanpak zijn de incidenten die nooit hebben plaatsgevonden en de goede samenwerking om incidenten te voorkomen. 

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

1.01 Een verbetering van het veiligheidsgevoel

Terug naar navigatie - 1.01 Een verbetering van het veiligheidsgevoel

Inwoners van Veldhoven moeten met een veilig gevoel in hun wijk of buurt kunnen leven. Om dit veiligheidsgevoel te verbeteren, wordt ingezet op een aantal onderdelen:
- een verdere afname van de criminaliteit
- een verdere afname van incidenten en verstoringen van de openbare orde
- een verbeterde verankering van veiligheid in buurten en wijken
- een goede samenwerking, waarin we met ketenpartners een gezamenlijke focus hebben 

1.02 Het verminderen van criminaliteit met een hoge maatschappelijke, financiële en /of persoonlijke impact (HIC-feiten)

Terug naar navigatie - 1.02 Het verminderen van criminaliteit met een hoge maatschappelijke, financiƫle en /of persoonlijke impact (HIC-feiten)

Deze vorm van criminaliteit heeft veel impact op slachtoffers en is daarom belangrijk om te bestrijden. We staan als organisatie steeds meer in verbinding met de samenleving om de HIC-feiten en de impact die ze hebben, te voorkomen. We zorgen voor integrale preventieve (om te voorkomen) en repressieve acties (om aan te pakken).

1.03 Het voorkomen, verstoren en stoppen van ondermijnende criminaliteit

Terug naar navigatie - 1.03 Het voorkomen, verstoren en stoppen van ondermijnende criminaliteit

Ondermijnende criminaliteit verstoort de balans tussen onderwereld (criminelen) en bovenwereld (de samenleving). Daarmee is ondermijnende criminaliteit een minder zichtbare vorm van criminaliteit, maar kent daarentegen grote gevolgen en impact voor de samenleving in zijn geheel. Ondermijnende criminaliteit creëert gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld brand- en explosiegevaar, afpersing, intimidatie met geweld of milieuschade. Ondermijning zorgt ook voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van onze inwoners, ondernemers en organisaties. 

1.04 We verminderen het aantal slachtoffers op het gebied van gedigitaliseerde criminaliteit (Cybercrime)

Terug naar navigatie - 1.04 We verminderen het aantal slachtoffers op het gebied van gedigitaliseerde criminaliteit (Cybercrime)

Gedigitaliseerde criminaliteit is een verzamelterm geworden van alle criminaliteit die met een computer en op internet worden gepleegd. Maar ook incidenten zoals: sexting of digitaal pesten vallen onder deze term. Dit thema is inmiddels het snelst groeiende thema in de veiligheidswereld en is daarmee belangrijk om aan te pakken. 

1.05 De impact van complexe zorg- en veiligheidsproblematieken zo beperkt mogelijk houden voor de samenleving

Terug naar navigatie - 1.05 De impact van complexe zorg- en veiligheidsproblematieken zo beperkt mogelijk houden voor de samenleving

Onder complexe zorg- en veiligheidsproblematieken vallen meerdere onderwerpen: Jeugdzorg- en veiligheid, Jeugdproblematiek, Polarisatie en Radicalisering, Woonoverlast, Personen met onbegrepen gedrag, Nazorg ex-gedetineerden en familienetwerken. In deze veiligheidsthema's zien we als trend, een toename in de complexiteit van de zaken en daarentegen minder mogelijkheden om deze zaken op te lossen. Veldhoven streeft naar een juiste balans tussen preventie, repressie en zorg. We kijken daarbij binnen alle domeinen en denken vanuit de bedoeling en de leefwereld van onze kwetsbare inwoners. Het is van belang om met elkaar voorwaarden te creëren, waardoor iemand "fijn" kan wonen, zonder dat de buurt overlast ervaart. We praten waar kan en pakken door waar moet!

1.06 We zorgen voor het behouden van een veilige en fysieke leefomgeving en zijn in staat om adequaat te reageren op rampen en crisissituaties.

Terug naar navigatie - 1.06 We zorgen voor het behouden van een veilige en fysieke leefomgeving en zijn in staat om adequaat te reageren op rampen en crisissituaties.

Dit thema richt zich op fysieke veiligheidsvraagstukken, zoals brandveiligheid, externe veiligheid, rampenbestrijding en crisisbeheersing. De gemeente Veldhoven pakt haar regie op het behouden (preventief) danwel herstellen (repressief) van de veilige fysieke leefomgeving en beperkt hierin de impact voor de samenleving. Daarnaast onderhoudt de gemeente Veldhoven haar professionele crisisbeheersings- en incidentenbestrijdingsorganisatie, die haar taak goed kan uitvoeren. Verder beschikt zij over een goede brandweerzorg, met een voldoende niveau van bluswater en bereikbaarheid.