Programma 6 | Sociaal Domein

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Vanuit het sociaal domein dragen we bij aan een duurzame toekomst voor al onze inwoners. Dat doen we vanuit de gedachte, waarbij we willen dat onze inwoners:
•    zich zo gezond, positief en veilig mogelijk ontwikkelen;
•    zo optimaal mogelijk mee kunnen doen in de (lokale) samenleving;
•    zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven wonen;
•    zo goed en lang mogelijk sociaal en financieel zelfredzaam zijn en eigen regie over hun leven kunnen voeren.

De verantwoordelijkheid om dit te bereiken ligt primair bij de inwoner zelf. Daarbij vinden we ‘een beroep doen op de naaste omgeving’ vanzelfsprekend. Inwoners die (nog) niet zelfredzaam zijn of dat tijdelijk niet kunnen zijn, ondersteunen we (tijdelijk) met als doel om hen zoveel mogelijk weer zelfredzaam te maken dan wel de kwaliteit van leven te verbeteren.

Wij vinden voorkomen beter dan genezen. Daarom zetten we in op preventie en voorliggende voorzieningen die toegankelijk en laagdrempelig zijn. Onze maatwerkvoorzieningen vanuit de sociaal domein-wetten zien we als vangnet en sluitstuk van onze ondersteuning.

We werken hiervoor integraal samen en zorgen voor de verbinding in de opgaven van het sociale en het fysieke domein. We betrekken hierbij  nadrukkelijk zowel externe partners als  inwoners zowel bij de ontwikkeling als de uitvoering van beleid. Als gemeente hebben we zowel een regisserende, faciliterende als uitvoerende rol. 

Doelstellingen

Terug naar navigatie - Doelstellingen

6.02 Versterken van de sociale samenhang in buurten en wijken

Terug naar navigatie - 6.02 Versterken van de sociale samenhang in buurten en wijken

We dragen bij aan het creëren en verstreken van een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid onder bewoners. Het moet bijdragen aan een veiligere en prettiger leefklimaat en betere leefbaarheid in de wijk. Ook kan het bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid, een groter sociaal netwerk en het bevorderen van participatie en betrokkenheid van bewoners in de wijk. 

6.03 Bevorderen van zelfredzaamheid en maatschappelijke deelname

Terug naar navigatie - 6.03 Bevorderen van zelfredzaamheid en maatschappelijke deelname

We continueren, transformeren en ontwikkelen de diverse (nieuwe) vormen van ondersteuning en voorzieningen in het kader van de Wmo. We geven daarmee een antwoord op de uitdagingen waarmee we binnen het sociaal domein te maken hebben en sluiten aan op de behoeften van de veranderende samenleving.

6.05 Bevorderen optimale opgroeikansen voor jeugdigen

Terug naar navigatie - 6.05 Bevorderen optimale opgroeikansen voor jeugdigen

We ondersteunen ouders en jeugdigen in het opvoeden en opgroeien o.a. middels het laagdrempelige aanbod van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Indien nodig zetten we geïndiceerde jeugdhulp in. Bij risicovolle situaties grijpen we snel en effectief in. 
Professionals in het jeugddomein geven de ondersteuning integraal vorm. 

6.06 Vergroten van financiële redzaamheid

Terug naar navigatie - 6.06 Vergroten van financiƫle redzaamheid

We ondersteunen inwoners in een financieel kwetsbare positie, om te voorkomen dat er problematische schulden ontstaan. Dit doen we door inkomensondersteuning, het geven van uitvoering aan onze minimaregelingen en schulddienstverlening. Bij schulddienstverlening ligt de nadruk op inzet van vroegsignalering en budgetcoaching.  

6.07 Vergroten uitstroom naar betaald werk

Terug naar navigatie - 6.07 Vergroten uitstroom naar betaald werk

Door de inzet van een arbeidsmakelaar en  de klantmanagers werk worden mensen met een uitkering naar betaald werk begeleid. De arbeidsmakelaar benadert bedrijven voor geschikte vacatures. De klantmanagers zorgen, soms met inzet van onze partner Ergon, voor het werkfit maken van de uitkeringsgerechtigden.  Iedereen met een uitkering volgt een weg naar werk, tenzij er medische of dringende redenen zijn waarbij dit (voorlopig) niet kan. Als werk (nog) niet mogelijk is, wordt ingezet op vrijwilligerswerk of sociale activering.

6.08 Vergroten integratie nieuwkomers

Terug naar navigatie - 6.08 Vergroten integratie nieuwkomers

We ondersteunen vergunninghouders die inburgeringsplichtig zijn in hun inburgeringstraject. We bieden hen taalonderwijs en diverse workshops over het leven in Nederland en het deelnemen op de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben we een aanbod om hen financieel zelfredzaam te maken. We ontzorgen hen financieel daar waar dat nodig is. De ondersteuning bieden we voor een periode van 3 jaar na huisvesting in Veldhoven.